Najdi forum

Lepo pozdravljeni.
Sem še dokaj mlado dekle in prav zato bi rada vaše mnenje. Pri 18-ih sem imela prvo vnetje jajčnikov, potem pa so se mi stalno ponavljala razna vnetja(predvsem nožnice).Pred 2 leti je bil PAP test pozitiven (ll), zato so mi test ponovili čez pol leta. Bil je spet negativen, zato pa sem odslej hodila na odvzem brisa redno vsake pol leta. Nenadoma pa je bil izvid zelo slab( lll). Naredili so mi odvzem tkiva in so ugotovili, da so spremenjene celice že do žlez. (cin lll). Kaj to pomeni, ali se to že šteje za raka? Nato sem imela operacijo konizacijo.Kako je to mogoče, da je bil izvid kar naenkrat tako slab, če pa sem hodila na pregled tako pogosto prav zato, da bi se kaka nepravilnost ugotovila že na samem začetku? Baje se te spremembe baje ne dogajajo od danes na jutri.Seveda je bila potrebno odstraniti kar velik del materničnega vratu. Ali lahko pride do ponovitve bolezni in kaj bi bilo v tem primeru? Na materničnem vratu so odkrili viruse herpesa, pa nisem nikoli imela npr.herpesa na ustnicah. Ali je mogoče, da sem ga dobila od partnerja?
Vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovore.

Draga Anja,

pred nekaj tedni sem že na široko opisal lestvico sprememb po Papanicolau (PAP). Ta vsebuje 5 stopenj z rimskimi številkami od I. – V.. PAP I. je normalen izvid. PAP III je znak hujših sprememb na celicah ploščatega epitelija, povrhnjice materničnega vratu in/ali nožnice. CIN III pa je histološki izvid in govori za neke vrste raka, ki pa je omejen na povrhnjico materničnega vratu in ne metastazira v globino. Te spremembe so še vedno reverzibilne vendar redko, zato jih raje odstranimo, sicer v nekaj mesecih, letih ali včasih po desetletju začno vdirati globlje v tkivo materničnega vratu kar pomeni pravega raka z možnostjo metastaziranja (zasevanja) drugam v telesu.
Kako hitro nastanejo spremembe in kako hitro napredujejo iz ene v drugo stopnjo pri posamezni ženski seveda ne vemo, poznamo zgolj statistične verjetnosti o tem, kako dolgo to traja v povprečju. Pri vas je bodisi šlo za hitro napredujočo obliko ali pa je pri prejšnjem PAP-u ginekolog z loparčkom, s katerim bris odvzamemo pomotoma “obšel” največje spremembe na materničnem vratu in so te tam sicer bile, vendar niso bile zaznane z brisom. PAP bris je namreč sam za sebe le 90% zanesljiv pri odkrivanju predstopenj raka na materničnem vratu.

Genitalni herpes je spolno prenosna oblika herpesa in ste ga skoraj zanesljivo dobili od spolnega partnerja. “Skoraj” omenjam, ker se teoretično res lahko prenese tudi z lastnih ustnic, čeprav ga tam niste nikoli zaznali. Za spremembe po PAP-u pa so večinoma odgovorni HPV (humani papiloma virus) neke vrste spolno prenosni bradavičasti virus, ki jih poznamo preko 100 tipov in od katerih so le 3 močno onkogeni, kar pomeni da pri pravem raku na materničnem vratu skoraj vedno najdemo tudi katerega od njih v genetskem materialu rakavega tkiva, približno 6 – 9 drugih je malo povezanih z rakom na materničnem vratu, ostali pa so kot kaže nenevarni.

Obe infekciji sta pravzaprav neozdravljivi oziroma z njima lahko pride na kraj le lastni imunski sistem. Ko imamo enkrat te viruse v sebi jih nosimo s seboj vse življenje. Če ste imeli več kot enega partnerja, potem ste se lahko okužili pri katermkoli od njih in ste potem te viruse morda tudi posredovali naprej nanekatere ali celo na vse, ki so temu sledili, če niste uporabljali kondoma.

Spoštovani dr.Pušenjak: Najlepša hvala za odgovore. Še vedno pa me zanima, kolikšna je možnost ponovitve bolezni. Ali je že opravljena kakšna raziskava, v koliko primerih se ponovi in v koliko letih je to možno? Naj povem, da se je izvid po operaciji glasil “v zdravo” in da so bili trije testi do sedaj negativni.Zadnje mesece sem pod kar hudim stresom.Ali to tudi lahko vpliva na ponovitev?
Zaradi vseh mojih težav se mi postavlja polno vprašanj,zato bi vas vprašala za mnenje še za naslednje: V naslednjem mesecu bi rada šla za nekaj dni v toplice, ker mi zelo prija topla voda. Vem pa, da je voda v bazenih zelo onesnažena in zelo se bojim spet kakšnega vnetja, saj sem do sedaj imela zaradi vnetja tudi že eno ponesrečeno nosečnost.V trgovinah so sedaj na voljo posebni tamponi, ki menda preprečujejo vdor onesnažene vode.Ali mislite, da so res koristni in da ne bi bili celo škodljivi?
Že vnaprej hvala in lepo pozdravljeni.

Draga Anja,

do vnetij ne pride zaradi “onesnažene vode” temveč zaradi vdora že od prej v nožnici prisotnih bakterij skozi maternični rat v zgornje predele rodil! tudi spremembe na materničnem bratu se ne zgodijo zaradi 2zunajih dejavnikov” temveč zaradi “spolno prenosnih” klic, v glavnem HPV in herpes virusov. Ponovitve so možne, odtotki pa niso uporabni za posamezno pacijentko. Pazite se spolno prenosnih obolenj, živite v “monogamni zvezi”, živite zdravo, uporabljajte ustrezno kontracepcijo in imeli boste manj možnosti, da se spremembe ponovijo.

In ne skrbite preveč zaradi stvari, na katere nimate vpliva, sicer je bolje, da ostanete doma, se pokrijete z odejo in počakate, da življenje mine!

Spoštovani!
Zelo kasno odgovarjam na to sporočilo, ampak upam, da ga boste vseeno dobili.
Če sem prav razumela, mi bodo ti tamponi proti vdoru vode v nožnico verjetno koristili, ker če voda ne bo prišla v nožnico, se tudi bakterije ne bodo prenesle naprej do maternice? Ne vem, ali naj se pa pač prepustim, kar bo pa bo, čeprav bi res rada neovirano uživala v vodi, brez strahu, da bo drugi dan pa kakšen izcedek in tako dalje:..Ta moj dopust se zelo hitro približuje, zato bi res rada vaše mnenje.

Najlepša hvala

Draga Anja,

V vodi je ne vem koliko sto-milijonkrat manjša koncentracija bakterij kot sicer v okolici vaše zadnjične odprtine, ki je samo nekaj centimetrov od vhoda v nožnico in je tudi naseljena s številnimi bakterijami. Zato si ne belite glavo z bakterijami v vodi. Če imate boljši “občutek” seveda lahko uporabite tampone, ki pa ne bodo bistveno prispevali k varovanju pred vdorom bakterij v nožnico.
Zavedati se morate, da so bakterije v nekem smislu ves čas na nas, v nas in okrog nas in da so večina med njimi naše “zaščitnice” ne da bi to sploh vedeli. V sterilnem okolju smo bistveno v večji nevarnosti kot v normalno “umazanem” ker se v sterilnem okolju nekatere najbolj nevarne bakterije lahko bistveno lagodnejše razvijajo kot v “sovražnem” konkurenčnem boju z milijoni drugih, ki nam niso nič nevarne.

Spoštovani!

Prijateljica me je prestrašila, da so toplice, v katere odhajam, radioktivne in dejansko sta v vodi dva radioktivna elementa.(sem se pozanimala). Sedaj me pa seveda še to skrbi, da lahko to kaj vpliva na plodnost recimo?Ali naj vprašanje naslovim na kak drug forum?
Hvala!

Draga Anja,

če ste noseči, potem pač iz preventivnih razlogov ne odhajajte v Olimeljske (Atomske) toplice, sicer pa je radioaktivnost tam tako majhna, da imate morda doma v stenah ali iz tal večjo kot tam. Zagotovo pa se pri letu z letalom v Ameriko in nazaj izpostavite 100x večjemu kozmičnemu sevanju kot v katerihkoli toplicah v Sloveniji.

New Report

Close