Skrb – rak
Pozdravljeni,
star sem 16 let in me zanima par stvari! nekaj mesecev nazaj so se mi pojavile povečane bezgavke (na vratu, v dimljah, zadaj na glavi…) vse so približno enako velike: 1.2 cm.. no, kakorkoli, nikomur se to ne zdi nič čudnega. Kakšen mesec nazaj sem tudi slišal, da se nekaterim otrokom moda vračajo v trebušno votlino in imajo več možnosti da dobijo raka na modih. opazil sem da tudi meni včasih izginejo, če je vrečica bolj ozka in ni tako ohlapna kot ponavadi, kar zlezejo gor proti trebušni votlini nekako pod kožo (tam kjer smo poraščeni). zanima me, ali je to v kakršnemkoli smislu nevarno za moje zdravje?
lp
Dragi bruns,
na temle forumu sodelujemo po večini bolniki, ki se borimo z rakom ali pa smo ga pozdravili in upamo, da bo tako ostalo, pa tudi svojci takih bolnikov. Se pravi smo laiki in ti lahko damo samo laičen nasvet. Po mojem mnenju bi bilo treba te povečane bezgavke pokazati zdravniku. Mnenje okolice, da to ni nič nenavadnega, tu ne šteje. Zdravnik ve, če je kaj potrebno storiti, in le zdravnik ti lahko pove, ali je vse v redu ali pa ni. Tudi glede mod bo zdravnik zagotovo vedel.
Zato kar pogumno do svoje ambulante.
Ti želim lepo mladost in ostani zdrav.
Če drugega ne, ti z malenkostnim posegom lahko zagotovijo, da ti moda ne bodo več uhajala gor. Hkrati ti bodo najbolje svetovali, če je koristna še kakšna druga preiskava glede na povečane bezgavke.
Splošnemu zdravniku predlagaj pregled pri urologu, ne zanašaj se na njegovo mnenje, saj je pogosto tudi zmotijo. Torej, pravi naslov zate je urolog, morda kar dr. Kmetec v KC, najbrž še dela.
Bruns, kaj pomeni tvoj izvid, ti ne znam povedat. Ali ti ultrazvočist ni nič sproti razložil? Če ti ni, pojdi k splošnemu zdravniku, da ti izdatno pojasni, zakaj gre.
Kar pogumno!
Lp, Kristina
Prav gotovo ni dobro, da ti ‘uhajajo’, naj bi bila tam, kjer jima je mesto. Z enostavnim operativnim posegom ju lahko fiksirajo, to običajno opravijo že pri malih otrocih, ki se jim to pojavlja. Za mnenje vprašaj seveda svojega zdravnika ali še bolje kakšnega urologa. Lahko tudi na kakšnem posebnem forumu tule na MON-u.