skoraj 1/2 stanovanja v plesni
Pozdravljeni,
lani smo kupili stanovanje, lastnik je garantiral da je suho, ampak plesen udarja ven od vsepovsod. V najbolj kritičnem obdobju nam eno steno kar voda zaliva:( Gre za star blok, stanovanje skrajno zgoraj in na zunanji strani. Soseda, ki ima isti problem pravi, da je še slabše odkar je bila menjana streha, ki ima seveda izolacijo. Sami smo menjali okna in zasteklili balkon, od takrat imam občutek, da je še nekoliko slabše. No, moja mama trdi, da sem sama kriv, ker s stanovanjem ne ravnam/o pravilno. Naj omenim, da zračim na križem, med kuhanjem odprem napo in vse posode imajo pokrovke, po kopanju prezračimo, tudi pozimi večkrat za 5 min odpremo…rož imam malo, da bi kje stala voda, ala v akvariju, tega pri nas ni.
Torej vprašanje … ali res delam/o kaj narobe ali je kriva fasada, škart delan blok/stanovanje. Kaj lahko naredim, so kakšne trajne rešitve … pripravljena sem najeti tudi strokovno izobraženo pomoč, kako podjetje, ki se ukvarja prav s tem, če mi lahko svetujete kakega kvalitetnega!? Edina rešitev, ki ne pride v poštev je izolacija znotraj, saj je stanovanje že tako malo, da če ga še zožajo, se lahko kar izselim/o. Kako doseči, da bo stanovanje bolje dihalo?
Vsaka informacija bo dobrodošla.
Hvala
Kako pa to izgleda, da jo voda zaliva ? Od kje pride ta voda in kdaj je kritično obdobje ?
Plesen je bila že prej prisotna, verjetno zaradi puščanja strehe, pa je plesen prejšnji lastnik le prekril z barvo. Seveda pa se na takšen način ne znebiš plesni, saj se plesen zažre v sam omet in ob primernih pogojih le prihaja ven skozi barvo in se še naprej razrašča.
V takšnih primerih je potrebno odstraniti omet in uporabiti posebne sušilne omete ter silikatne ali apnene barve.
Krivo je to, da se ni odstranil vzrok, ampak le prekril. Fasada ne more biti kriva. Kriva bi lahko bila streha, če bi še naprej zamakala.
To ni res, to bi še samo poslabšalo situacijo, saj bi se za izolacijo še bolj razvijala plesen..
Zamakanje stene zgleda tako, da je cela stena mokra, kot bi jo stuširala z vodo…to je pozimi, ko je zunaj full vlage. Od kje pride…nimam pojma, s podstrešja ne, ker mamo gor zdj vse poštimano, je pa to skrajno zunanja stena, kjer je rob bloka.
Kar se tiče ometa…soseda je že parkrat dala proč ves omet in delala tako kot navajate, pa se vsako leto stanje ponovi, jamrajo tudi sosedi, ki nimajo stanovanj skrajno zunaj, Prav zato se zdj nekako s sosedo skupno odločamo, da bi se poklicalo strokovnjake. Lahko katere priporočite.
Mene pa zanima zakaj ni kriva fasada, kisploh nima izloacije (to so še oni zelo zelo stari pradavninski bloki). Par kolegov, ki je blo tu in imajo hiše (beri…so se tud uspešno rešili vlage) so rekli, da je kriva fasada in zdaj dodatno samo še to, da mamo nova okna, ki full tesnijo ter seveda izloacijo od zgoraj – novo streho.
To, da bi izloacija zadevo poslabšala pa nekako verjamem. BTW, kako pa se lahko rešuje problem iz zasteklenim balkonom, ki ga dobesedno zamaka po steni in tleh če niso odprta vsa okna…radi bi ga uporabljali kot dodaten prostor, ker je pač stanovanje majhno.
hvala in lp
To je pa drugo. Sem prej predvideval, da se gre za izloacijsko fasado.
Zato je ta fasada “kriva” le toliko, ker ni izolacijska.
Zaradi tega so stene pozimi hladne in ker so hladne, na steni kondenzira vsa ustvarjena vlaga, ki je v zraku. To je, od kuhanja, sušenja perila, likanja, izločanja vode zaradi znojenja…. Če je te vlage ogromno, lahko res pride do tega efekta, kot če bi steno polil z vodo.
Zato priporočam, da nabavite merilnik vlažnosti ter kakšen kvaliteten razvlaževalnik s kompresorjem, ki bo vzdrževal optimalno relativno vlažnost v prostoru, ki je pri 20 stopinjah okrog 50 %.
Izolacijo je vedno potrebno delati z zunanje strani. Notranja izloacija zato samo poslabša zadevo, saj se vlažna in neizolirana stena zapre, kar povzroči, da je stena še hladnejša in zato obstaja možnost, da bodo za samo izolacijo nastali idealni pogoji za razvoj plesni. Prav tako to pomeni še hitrejše propadanje sten zaradi zimskih zunanjih temperatur, ker prihaja do mikropoškodb, saj se temperatura ledišča premakne v sredino zidu.
Ob tem še zaradi notranje izolacije ni več toplotne akumulacije, ker je zid hladen, zato se prostor hitro shladi.
Treba je seveda rešiti problem tam, kjer nastaja. To je, preprečiti zamakanje. Kje zamaka in zakaj zamaka, pa tega ne vem, bi rabil več informacij.
Po sanaciji ometa, lahko poskusiš tudi s tem:
http://med.over.net/forum5/read.php?98,7203998
Odvisno kaksna je zasteklitev na balkonu. A je blok izoliran in kako. Zelo so pomembni detajli, stiki fasada, okno….
Poslji slikce pa bomo poskusala pomagati: [email protected]