Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Skolioza

Skolioza

Pri 16-ih letih so se začele težave in sicer s skoliozo.Na sistematskem pregledu je bila ugotovljena desnostranska ukrivljenost vertebralnega predela hrbtenice.Nekaj sem že prebral o tej stranski ukrivljenosti hrbtenice.Vem, da nastaja zaradi prirojenih napak v hrbtenici(nepravilna statika v kolčnem sklepu).Vem, da ima veliko mladostnikov težave s skoliozo, vseeno pa bi rad več vedel o tem. Danes sem star 20 let in se težave s hrbtenico povečujejo do takšne mere, da mi jemljejo moči pri vsakodnevnih opravilih.Ker se ukvarjam s športom(tudi z dvigovanjem uteži) me zanima, kateri šport je najbolj priporočljiv in katere vaje so najboljše za preventivo pred bolečinami.Ali naj obremenitveno vadbo opustim?Ali je že prepozno za obisk pri ortopedu?

Za odgovor se zahvaljujem.

Spoštovani!

Skolioza je pravzaprav problematična predvsem pri statičnih obremenitvah: stanje, sedenje, enakomerni gibi, ker takrat prihaja do neenakomernih pritiskov in nategov vezi in mišic ob hrbtenici, kar povzroči bolečine, medtem ko pri dinamičnih izgubi svoj pomen, saj se takrat vezi in mišice zelo različno in prosto premikajo.

Mogoče dvigovanje uteži res ni najbolj ustrezen šport za (katero koli) hrbtenico, a je boljši kot nič. Pomagajo predvsem razgibalne vaje, ki vam jih bo najbolje pokazala fizioterapevtka – delovni nalog pa dobite pri vašem zdavniku. Od športnih dejavnosti pa predvsem atletika, saj je ta navadno najmanj enostranska do mišičnih skupin in sklepov, plavanje (razbremenjeno telo) in kolesarjenje (s pridržkom zaradi stalnega predklona in prepiha). Ortoped vam bo svetoval vaje in krepitev mišic ter občasen obisk fizioterapije ali zdravilišča.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close