Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Sklepi na roki

Sklepi na roki

Spoštovani!

V upanju, da mi boste lahko svetovali, se obračam na vas s svojo težavo.
Lani pozimi so mi začeli otekati sklepi na prstih na obeh rokah, do te mere, da nisem mogla do konca pokrčiti ali iztegniti prstov.
Ko sem bila na krvnih preiskavah, so mi ugotovili močno zmanjšano vrednost železa v krvi. Takrat sem začela paziti na prehrano, jedla sem tudi vitaminske kapsule. Pri revmatologu je ultrazvok pokazal vnetje tkiv. Diagnoza – možni začetek revmatoidnega artritisa. Prejela sem tablete Movalis, ki jih nisem jemala, ker bolečine niso bile tako hude. Ker so mi otekline spomladi izginile, nisem bila več pri revmatologu.
Sedaj pa so mi trije sklepi na eni roki zopet zatekli. Na pritisk so občutljivi in boleči.
Zanima me, če mi lahko svetujete, kaj bi lahko bil vzrok tega pojava. Naj omenim še, da imam izredno slabo cirkulacijo krvi (roke imam vedno hladne). Je le naključje, da se to pojavlja pozimi in spomladi izgine? Je možno, da sem preobčutljiva na mraz? Kaj mi svetujete, da bi sama doma blažila otekline? Kakšna posebna prehrana?

Hvala za vaš čas, lep pozdrav, Katja

Spoštovana Katja!

Predlagam, da najprej preberete naslednji opis o Raynaudovem sindromu, ki si pojavlja pretežno v mrazu, potem pa mi sporočite, ali se znaki ujemajo z vašimi težavami:

Raynaudov sindrom je motnja v delovanju perifernih arterij in sodi med prekrvavitvene motnje v žilah udov. Ožilje okončnin se v normalnih pogojih na mraz odzove z zoženjem in posledično z zmanjšanjem oddajanja toplote iz telesa. Pri opisani motnji pa so živčni končiči v okončninah preveč občutljivi. Že najmanjši padci temperature sprožijo močno krčenje, stiskanje in zapiranje malih arterij. Napadi se pojavijo hitro, trajajo pa lahko od nekaj minut do več ur. Prizadet je lahko en sam ali več prstov, ali pa samo del prsta ali prstov. Koža pobledi, pomodri in pordeči. Po napadu je lahko prizadeti del obarvan bolj rožnato ali modro kot običajno. Pri bolnikih z dolgotrajnim Raynaudovim sindromom, še zlasti, če je povezan z boleznijo vezivnega tkiva ( Revmatoidni artritis, lupus… ), pride do trajnih sprememb na koži prstov rok in nog. Koža postane gladka, napeta, tanjša in se začne svetiti. Na konicah prstov se lahko pojavijo tudi majhne, boleče ranice in razjede.

Vsekakor je vaš strah odveč. Skupaj bova skušali poiskati najboljšo pot za ublažitev težav.

Danica Rotar Pavlič

Spoštovana ga. Danica!

Vaš odgovor me je zelo razveselil, saj za Raynaudov sindrom še nisem slišala. V vprašanju sem pozabila povedati, da imam 21 let.
Kožo na rokah imam nekoliko svetlečo, na mrazu mi pa pordeči. S tem se, odkrito povedano, nisem nikoli obremenjevala, saj sem se že navadila, da imam vedno hladne roke (razen v zelo toplih prostorih in poleti). Oblik napadov, kot ste jih opisala, ni. Težko bi rekla, če gre za Raynaudov sindrom ali ne, se bom pa o tem posvetovala še s svojo zdravnico. Težko pa povežem ta sindrom z zatekanjem sklepov na roki.
Poskusila sem že z držanjem roke v vroči vodi, da bi izboljšala prekrvavitev, pa sem ugotovila, da postanejo sklepi zaradi toplotnega učinka še bolj zatečeni in začne me srbeti koža. Naj omenim še, da se oteklina tudi na mrazu ne zmanjša.
V upanju, da se boste še oglasili in mi pomagali razrešiti težavo oz. ublažiti otekline na sklepih, vas lepo pozdravljam.

Katja

New Report

Close