Najdi forum

skbnik/zastopnik

Moja partnerka ima dva otroka z bivšim partnerjem, kjer so se na sodišču po sodni obravnavi dogovorili o skupnem skrbništvu. Torej sta v tem trenutku kot je zapisano v 139 členu ZD nikjer ni obrazloženo kdo je pravno zakoniti skrbnik teh dveh otrok. Otroka vso pravno pošto, ter vse ostalo pa so se dogovorili da prihajajo na naslov moje partnerke in ne na naslov očeta.Na opravni enoti če karikiram njihovo obrazložitev, da za samo izdajo je potrebno: “Za potni list zaprosite sami, za potni list za otroka zaprosi njegov zakoniti zastopnik. V postopku izdaje potnega lista otroku, lahko pristojna uradna oseba zahteva soglasje drugega od staršev, če dvomi, da starša izvršujeta roditeljsko pravico sporazumno. Otrok, ki je starejši od 8 let in se že zna podpisati, mora biti ob vložitvi vloge navzoč.” Torej kaj me zanima je kaj pomeni to izvrševanje roditeljske pravice sporazumno. 

Otroka imata že odprej osebni izkaznici. In sedaj ker bi želeli odti na dopust izven evrope, kar v tem primeru ker imata staša podpisano skupno skrbništvo, drug starš ne mora preprčit tega odhoda. Tukaj pa nastane en probelm in sicer lahko pa prepreči samo izdajo Potnih listov če nebi želel podpisat tega soglasja. Torej vprašanje je sledeče ali se lahko potni list v primeru nepodpisanega soglasja lahko izda, ali pa če je kakšna možnost da se ga bom rekel na bilo kater način prisili, da to soglasje podpiše. Načeloma sem pripravljen se tudi s sodnim postopkom ali notarskim, odvetniškim kar koli spustit z njim, da omogoči izdelavo samega dokumenta. Mogoče pozna kdo koga ki je imel podoben primer ali kako bi vi rešili takšen probelm. Kakšen nasvet bi bil dobrodošel.

Se zahvaljujem že v naprej.

New Report

Close