Najdi forum

Sivka – lavendel

Lani smo ob rob zelenice posadili sivko. Čez zimo je nismo nič pokrivali, niti je nismo jeseni porezali. Smo jo pa letos spomladi, pa o novih poganjkih ni ne duha ne sluha. Je možno, da je sivka pomrznila? Jo je treba obrezovati, pozimi prekrivati ali kako?
Ker vem, da jo na veliko gojijo v Franciji, kjer zime ponavadi tudi niso ne vem kako mile, me zanima kako je s to rastlino. (Enako za poprovo meto, tudi kaže znake “mrka”). Hvala!

Poprova meta si bo opomogla, naša si čisto vsako leto, jo pa res obrežemo – letos ima že mali milijon malih poganjkov (in kljub temu, da smo jo v zemljo posadili kar v loncu, je je že cel vrt dovolj – p. meta se namreč zelo hitro razrašča s pomočjo korenin). Mislim, da si lahko brez skrbi, slej ko prej bo v teh dnevih pokazala nove živo zelene popke.

Kar pa se sivke tiče, pa nikoli ne veš. Pri sivki je pomembno, da ji čez zimo ne pomrzne korenina. Mi jo vsako leto na veliko obložimo s smrečjem in lubjem, pa včasih ob bolj milih zimah uspe, včasih pa ne.

Sivka je provansalska rastlina, kjer je podnebje sredozemsko in posledično bolj milo kot naše kontinentalno podnebje. Sivka (skoraj) brez težav prezimi le v našem Primorju, drugje se je pa kar treba potruditi zanjo.

Isto velja za rožmarin.

Verjetno je res pomrznila, zdaj bi že morala kazati kakšne znake življenja.
Sama sem jo imela nekaj let, je nisem nikoli pokrivala, pa mi je lani pomrznila. Je bila že kar velika, glavno deblo je bilo debelo že vsaj 5 cm v premeru.

Meni tudi z žajbljem slabo kaže, mogoče še bo kaj z njim.

New Report

Close