Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija sinuzitis?

sinuzitis?

lep pozdrav!
od srede sem hudo prehlajena, jemala sem 3dni na 2ure daleronCold3, pa ni pomagal (običajno mi zelo hitro pomaga kadar ga jemljem takole na 4ure in se zelo pazim tj. se zelim hitro pozdravit), no danes sem pa sla do zdravnice iz razloga da so me včeraj popoldne zelo bolela ušesa.
na pregledu je ugotovila boleča izstopišča mozganskih zivcev, bolečine pri priklonu glave naprej (moram pa reči da bočlečine niso zelo hude, toliko da pač čutim da nekaj ni ok, da me ne bi bolelo na pritisk če bi bla povsem zdrava).
Krvna preiskava je pokazala normalne levkocite, sedimentacijo pa povišano – 31 (stara sem 20). pravi da naj se sama odločim ali bom vzela antibiotike ali ne (napisala mi je Zitrocin) ssaj ne more reči ali je bakterija ali ni… ne bi rada jemala antibiotikov kar tako zato vas prosim za mnenje, ali drzi njena trditev da je za sinusitise ZNAČILNO da so levkociti normalni, sedimentacija pa povišana? bi vi predpisali antibiotike?
naj povem da ze zelo tezko diham, izpiranje s fiziološko pomaga le za kake slabe pol ure.
hvala in lp

No, vaše vprašanje je poučno za mnoge zato naj vas nekoliko poučim:
Ob prehladih (nahodu) nabrekne sluznica v nosu, ki zapre prehode v zračne votline ob nosu (sinuse) in srednje uho (zapre se t.im. Evstahijeva tuba po kateri se uho zrači). Vse te votline se morajo zračiti, sicer v njih zaradi porabe kisika v zraku nastane podpritisk (bolečine v licih, v ušesih in za očmi), zaradi tega pa se nato izlije še tekočina iz okolišnjega tkiva in, če se na tekočino nacepijo bakterije dobimo gnojno vnetje sinusov ali/in srednjih ušes (hude bolečine v licih in/ali ušesih in za očmi). Enostavno za razumet ali ne?!
Če hočemo pomagati je torej najprej potrebno poskrbeti, da se omenjeni prehodi ne zamašijo – koristijo kapljice, ki nos ‘odpirajo'(Benil, Operil) in izpiranje nosu s fiziološko raztopino. Istočasno je potrebno tudi zdraviti vzrok za prehlad: če gre za viruse (v nosu je vodena vsebina,ni povišanih levkocitov in povečanih bezgavk na vratu) je potreben le čaj in Lekadol, če gre za bakterijo (v nosu je gnoj, levkociti so povišani, na vratu pa so boleče in povečane bezgavke) je potreben antibiotik, če gre pa za alergijo (kronično vnetje ob stiku s cvetnim ali hišnim prahom, dlako živali itd.) pa spreji proti alergiji.

Tako! Sedaj pa že sami vse veste.
LP. dr. IF

New Report

Close