Sinusi, neprehoden nos
Spoštovani,
prosim vas za pojasnila glede težav s sinusi. Vnetja sinusov imam letos prvič, prvo vnetje sem imela decembra in je bilo uspešno pozdravljeno s Hiconcilom.
5. 3. 2007 sem po dolgotrajni virozi (zamašen nos, kašelj) zaradi poovnega vnetja dobila Amoksiklav 2X (10 dni), stanje se ni izboljšalo. Moram povedati, da bolečin v sinusih nimam oziroma le občasne in rahle, temperaturo imam rahlo povišano (37.0-37,5), ki z antibiotiki pade. Največja težava je popolnoma neprehoden nos. Prejšnji teden sem dobila še Sumamed, ker imam sedaj še bronhitis. RTG sinusov (16. 3. 2007) je pokazal, da je v enem sinusu sluznica močno zadebeljena, ostala dva sta BP. ORL pregled imam šele 25. 4. 2007 in osebna zdravnica pravi, da bo verjetno potrebno čiščenje, ki je baje zelo neprijetno.
Kar me še skrbi je dolgotrajna uporaba Operila P- že več kot mesec dni, s parimi prekinitvami za en dan. Uporabljam ga, ker zvečer ne morem zaspat zaradi neprehodnega nosu čez dan pa, ker drugače ne izpiham iz nosu nič sluzi. Poleg Operila jemljem še Sinupret, redno delam inhalacije s FR, grejem predele sinusov, obilno spiram nos s FR, s spiranjem gre iz nosu ven zelena sluz.
– Prosim, da mi poveste malo več o tem postopku čičšenja sinusov in ali obstaja še kakšna druga možnost zdravljenja
– Kakšne posledice lahko pusti Operil?
Še kakšen nasvet?
Hvala za odgovor in lep dan,
Nataša
Najprej si preberite odgovor na vprašanje sinusitis?, ki je pripeto.
Sicer pa: Operila si ne smete vkapavati več kot 5 dni! Tudi zamenjava z Sinupretom ni dovoljena (gre za isto zdravilo v principu). Torej takoj prenehajte, čeprav no nekaj dni (tednov ) zato ‘hudo’! Operil še poveča oteklost nosne sluznice!
Čiščenje nosu je pregled sinusov z tankim endoskopom (optika v oblike ‘2-3mm debele ‘palčke’.
Ob pregledu se odstrani obolela sluznica in vsebina sinusa. Ni boleče!
Lp, dr. IF
Re: sinuzitis?
No, vaše vprašanje je poučno za mnoge zato naj vas nekoliko poučim:
Ob prehladih (nahodu) nabrekne sluznica v nosu, ki zapre prehode v zračne votline ob nosu (sinuse) in srednje uho (zapre se t.im. Evstahijeva tuba po kateri se uho zrači). Vse te votline se morajo zračiti, sicer v njih zaradi porabe kisika v zraku nastane podpritisk (bolečine v licih, v ušesih in za očmi), zaradi tega pa se nato izlije še tekočina iz okolišnjega tkiva in, če se na tekočino nacepijo bakterije dobimo gnojno vnetje sinusov ali/in srednjih ušes (hude bolečine v licih in/ali ušesih in za očmi). Enostavno za razumet ali ne?!
Če hočemo pomagati je torej najprej potrebno poskrbeti, da se omenjeni prehodi ne zamašijo – koristijo kapljice, ki nos ‘odpirajo'(Benil, Operil) in izpiranje nosu s fiziološko raztopino. Istočasno je potrebno tudi zdraviti vzrok za prehlad: če gre za viruse (v nosu je vodena vsebina,ni povišanih levkocitov in povečanih bezgavk na vratu) je potreben le čaj in Lekadol, če gre za bakterijo (v nosu je gnoj, levkociti so povišani, na vratu pa so boleče in povečane bezgavke) je potreben antibiotik, če gre pa za alergijo (kronično vnetje ob stiku s cvetnim ali hišnim prahom, dlako živali itd.) pa spreji proti alergiji.