sinusi, alergije
Pozdravljeni!
Stara sem 24 let.
V zadnjem letu sem 6x prebolela vnetje sinusov od tega 3x v zadnjih 4 mesecih. Začne se z neprestanim kihanjem, tekočim izcedkom iz nosu, ki pa se po dnevu ali dveh zgosti in kljub terapiji z pršili ali kapljicami ostane nos zamašen. Posledica so vneti sinusi (glavobol,bolečine za očmi, na čelu, ter na licih ob nosu). Občasno se pojavijo tudi rahle otekline na vekah.
Trenutno sem spet prebolela vnetje.Nos je kar prehoden, vendar me ob vsakem vdihu skozi nos zaboli v predelu čela.
Poizkušala sem najprej z zdravili predpisanimi od osebnega zdravnika – antibiotiki, jemala sem tablete sinupret, pršilo flixonase, tablete clarinase – vendar razen trenutnega učinka ni bilo. Vedno se ponavlja.
Poizkusila sem tudi z izpiranjem z fiziološko raztopino, gretjem z infra lučko, babicin recept z vročim krompirjem na obolela mesta. Tudi tukaj ni bilo učinka.
Naj povem, da sem alergična na cvetni prah trav, dreves, plevela, živalsko dlako, ter navzkrižne alergije na jagode, jabolka, oreščke, breskve… V najstniških letih sem imela hiposenzibilizacijo – 5 let, kasneje po zadnjih testih pa sem prejemala 1x mesečno injekcije flosterona, saj je bilo to edino kar mi je spomladi in poleti pomagalo pri alergiji.
V otroštvu sem imela tudi astmo, ki pa je skozi puberteto popolnoma izzvenela. Tudi z alergijo lansko pomlad in poletje nisem imela pretiranih težav.
V kratkem sem naročena na ponovno alergološko testiranje, ter odvzem za IgE, ki je bil nazadnje-l2003 višji kot 4000. (ni tiskarski škrat)
Ker imam tudi zožane nosne školjke (diagnoza iz pred 10 let), ter posledično tako ali tako težje prehoden nos me zanima ali tudi to kaj vpliva na ponavljajoča se vnetja sinusov? Kaj sploh lahko ukrenem v tem primeru? S čim naj lajšam pritisk in bolečine v predelu čela, da bo čakanje na nadaljne preglede lažje?
Hvala, ker ste si vzeli čas za branje romana, ter odgovor!
Spoštovana!
Seveda, da zoženi nosnici imajo vpliv na prezračevanje in vnetja v nosu in sinusih. Ni pa samo to, potrebno je zmanjšati vnetje sluznice (vsaka alergija ni nič drugega, kot vrsta vnetja) z zdravili in seveda izogibati se alergenom (koliko se da). Pri tako različni alergiji hiposenzibilizacija ni vedno najbolj uspešna. Priporočam nadajne kontrole in ukrepe!
LP. drIB.