Najdi forum

Sinusi

Spoštovani,

že kakšen mesec in pol me muči prehlad z veliko izločkov iz nosa, trenutno rumene barve, v tem času sem menjala od prozorne do temno zelene, rumene, pa spet od začetka. Poleg glavoboli v čelnem predelu, pa kar nekaj kihanja. Včasih bolečina zaseka proti ušesom. Imam sicer kronični nealergijski rinitis in redno uporabljam Flixonase 2×2 vpiha že leta. Ob začetku prehlada pa uporabim še Sinupret. Imam pogoste sinusitise večkrat na leto. Problem je, ker me bolijo lične kosti, ko si nataknem očala, pa je še slabše, brez njih pa ne vidim. Imate kakšen namig, z antibiotiki ravno ne bi zdravila, sploh ne z diagnozo na daljavo. Boli pa že več kot teden.

Spoštovani.

kronični nealergijski rinitis je bolezen z zamašenostjo nosu in redkim izcedkom, kihanjem.
Vi navajate gost izcedek, pogoste glavobole in bolečine v predelu sinuov, pogoste sinuzitise. To je kronično vnetje sluznice nosu IN sinusov , kronični rinosinuzitis. Niste pa napisali, kako je z vašim vohom.

Trdite, da vam terapija z nosnim kortikosteroidom ne pomaga nič. Zdaj pridejo za dodatek na vrsto antibiotiki za 2-3 tedne (širokospektralni). Poleg tega pa izpiranje s fiziološko raztopino večkrat na dan. Lahko tudi s fiziološko z dodatkom ksilitola.

Ker ne želite antibiotikov, je najbolje, da se, ko bo zaradi pandemije možno, ob ORL pregledu dogovorite za endoskopsko operacijo sinusov. Po operaciji bo manj poslabšanj, morda ne bo več glavobolov, bolj učinkovito boste lahko čistili s fiziološko raztopino, morda bodo imeli nosni kortikosteroidi večji učinek. Seveda ni garancije, da bo operacija odpravila vaša pogosta poslabšanja, saj gre za kronično vnetno bolezen sluznice (motnjo imunskega odziva na viruse in bakterije). Po operaciji se predvsem izboljša prehodnost nosu, lažje čistite sluz in izpirate, glavoboli pa se večkrat ne prenehajo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close