SINE JE ZBOLEL
Saj ni kaj posebnega, toda popoldne je imel vročine 39,4, toži da ga boli trebuh (mislim celo, da je mala slabost). Prej je tri dni smrkal, zdaj se je to ustavilo. Sumim na virozo, takoj zjutraj ga peljem k zdravniku. Da je lahko zaspal sem mu sicer dala pol lekadola in skugala čaj iz materine dušice, ki sem ga osladila z medom, vendar mislim, da mu v želodcu ni preveč prijal.
Me pa zanima:
1. kakšna so domača zdravila pri virozah, še posebej tistih, kjer so prizadeta tudi prebavila.
2. Kaj naj skuham ali mu dam jesti, da mu ne bi “vzdigovalo”, kajti apetit še ima zadovoljiv, pa tudi izredno suh je, tako da ne bi bilo dobro, da izgubi kaj teže.
Prvi dan: prežganka (moko prepražite brez maščobe, bolj na svetlo, pustite ohladiti, šele potem zalijte z vodo in pripravite kot po navadi), kuhan (ali dušen, ampak do mehkega) soljen riž, korenčkova juha ali omaka, bobi palčke, jogurt (navaden ali bifidus ali actimel, ne kefir!), prepečenec, manj sladki keksi (npr. albert).
Naslednje 2-3 dni: počasi dodajajte druge vrste lahke hrane – kuhano piščančje ali puranje (belo) meso, košček nemastnega sira, pire krompir…
Nič mastnega. Nič začinjenega. Nič konzerviranega. Nič surovega sadja ali zelenjave.
Če ni zraven driske, lahko po nekaj dneh skuhate kaj mlečnega (zdrob ali mlečni riž), drugače se mleku izogibajte vsaj en teden.
Pijače: šipkov ali kamilični čaj (odvisno od okusa, kaj komu bolj ustreza), ohlajen na sobno temperaturo. Lahko tudi voda (v steklenici). Med prihranite za kdaj drugič, ker draži želodec. Raje dajte v čaj nekaj zrnc navadnega sladkorja. Tudi jaboljčni kompot (tekočina) je v redu, ne prvi dan in samo malo sladkan…
Hvala vama za odgovore. To, da med draži želodec nisem vedela. Počutje pri njem je zdaj že boljše, zdravniva mu je predpisala antibiotike, danes pa je pravzaprav pojedel le prežganko (cele kumine tudi jaz ne prenesem) in nekaj malega riža. Žvečer pa si je blazno zaželel čokolina, pa ga je pojedel zelo malo, tako da je ostalo. Gre mu skratka na bolje, toda zdaj mislim, da sem na vrsti jaz!! Lotil se me je glavobol, bolečine v kosteh in v spodnjem delu trebuha ter nazaj v križ. Torej bomo vsi ležali danes, jutri pa ne morem (žal vsako nedeljo popoldan delam).
Še enkrat hvala za odgovora!
LP