"SINDROM KRONIČNE UTRUJENOSTI"
Imam dolgoletne zdravstvene težave, ki so zelo podobne “sindromu kronične utrujenosti” ( izvzemši odsotnost glavobolov) ali CFS – “Chronic Fatigue Syndrome” kakor ga imenujejo v angleški strokovni literaturi in o katerem se najdejo informacije na internetu. Zdravnik, psih., ki sem ga obiskal, meni da ne gre za depresijo, (skoraj enoletno zdravljenje z prozakom in posvetovalnimi obiski psihiatra ni dalo rezultatov), ampak pač za neko psihosomatsko simptomatiko, – v kolikor sem ga uspel pravilno razumeti, meni tudi, da trenutno nadalnje zdravljenje – obiski pri njem niso potrebni, do eventuelno poslabšanja stanja, -pomagal bi si naj v bistvu sam z neke vrste samodisciplino, dovolj spanja, etc., kar pa samo delno ublaži simptome. Že pred časom sem bil v zvezi s tem hospitaliziran in so bile opravljene obsežne raziskave, tako, da je bil somatski vzrok problemov v okviru raziskav, vsaj takrat izključen. Test za Epstein-Barrov virus pa ni bil opravljen. Zanima me če je pri nas kakšen zdravnik, ki se poglobljeno ukvarja z navedeno simptomatiko. Ker je bilo pred leti začasno dokaj uspešno zdravljenje z akupunkturo, me zanima tudi možnost tovrstnega zdravljenja, v okviru zdravstvenega zavarovanja v SLO. Za morebitne informacije se vam vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav !
Spoštovani Franc,
sindrom kronične utrujenosti dokončno še nima enoznačno določenega vzroka, čeprav igra veliko vlogo prestala infekcija z Epstein Barr virusom.Sodi v področje sodelovanja več strokovnjakov tako infektologov,endokrinologov nevrologov in ne nazadnje tudi psihiatrov.Psihiarični delež predstavlja izključitev prikrite depresije,bolniki s sindromom kronične utrujenosti(SKO) za razliko od depresivnih praktično namreč nikoli nimajo občutkov krivde ali samomorilnih idej, ali opazne psihomotorne upočasnjenosti .Svetovna statistika ne omenja kvantitativno uspešnosti zdravljenja, priporoča pa vključitev v psihoterapevtsko skupino, pri čemer morajo biti cilji individualno opredeljeni.Konkretnega centra, ki bi se ciljano ukvarjal s SKO pri nas ne poznam , vsekakor pa bi se morali oglasiti pri infektologu.Glede na priporočilo raziskovalcev Wiklsona in Loyda ( vir Kaplan& Sadock Synopsis of Psychiatry) bo ,vsaj kar zadeva psihiatrični tretman, torej smiselno obiskati psihiatra ali psihologa, ki vodi psihoterapevtsko skupino.Med njimi so pri nas mnogi zasebniki.
Tudi sam imam sindrom kronične utrujenosti. Zahvaljujem se doktorju za korekten odgovor.Pri nas se s tem ukvarjajo na Infekcijski kliniki v Ljubljani! Vendar pa, ker zdravila za sindrom kot celoto še ni, je zdravljenje zgolj simptomatsko (lajšanje bolečin, nespečnost…).
Zdravljenje pri psihiatru pa je načeloma namenjeno zdravljenju reaktivne depresije, ki pa seveda ni izključena tako kot tudi pri vseh drugih kroničnih boleznih.
Problem sindroma kronične utrujenosti je, da je med zdravniki še zelo nepoznan.
Na spletu je prosto dostopna knjiga Recovering from Chronic fatigue syndrome: A Guide to Self-Empowerment psihologa Williama Collingea, ki je razvil program za obvladovanje težav. http://www.healthy.net/collinge/cfs.htm
Sam pa imam tudi spletno stran v slovenščini, kjer so tudi zanimive povezave. http://www.angelfire.com/mt2/sku