Najdi forum

Pozdravljeni!
Skoraj dveletni hčerki pri izgovorjavi šumnikov in sičnikov jeziček uhaja med zobke. Zanima me ali se to sčasoma samo od sebe popravi, saj jo popravljamo in ji “pokažemo” kako naj izgovori ter jo opominjamo naj da jeziček noter v usta. Mogoče je to posledi sesanja prstka, ki ga še vedno občasno sesa in se z njim predvsem uspava. Zanima me ali bi lahko kje dobila kakšne vaje, ki bi jih lahko s hčerko izvajali doma. Za nasvet se vam najlepše zahvaljujem!

Jjana,

včasih se popravi samo od sebe, včasih pa ne – odvisno od otroka (npr. stanja zob, motorične spretnosti, razvad in podobno). Včasih se tudi zgodi, da otrok “popravi šumnike”, sičnikov pa ne.
V vaši situaciji je mogoče najboljše izvajati splošne vaje razgibavanja govoril (npr. pačenje pred ogledalom, kazanje jezika, oblizovanje, pije tekočine s slamico in podobno) – kar pa prilagodite otrokovi starosti. Kakšno ponavljanje besed vam odsvetujem.

Ali zaspi s prstom? Bi se zbudila, če bi ga ji nežno odstranili iz ust? Ali potem spi z odprtimi usti? Je pogosto prehlajena ali ponoči smrči? Kako stanje mlečnih zob ocenjuje zobozdravnik? Ji jeziček uhaja tudi pri drugih glasovih npr. L, T, D?

Lep pozdrav in lep dan, Petra

Pošlji oblikovano (14-05-06 15:25)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Spoštovani!

Najprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor. Glede prstka naj povem, da hčerka z njim zaspi, nato pa ga da sama ven iz ust in spi z rahlo odprtimi usti. Glede zobk, se mi zdi, da so zgornji malce potisnjeni naprej, vendar po mnenju pediatra ni tako hudo, ker ima tudi čeljust malce bolj potisnjeno navzven.

Če ponavljamo pravilno izgovorjavo besede hčerka niti noče več ponavljati, se mi zdi, da pač točno ve, da jo popravljamo in tako niti noče sodelovati. Tekočino večinoma pije po slamici, prehlajena ni pogosto, smrči tudi ne.

Vaš nasvet glede razgibavanja jezička pred ogledalom se mi zdi zelo fajn, saj lahko tako vadimo skozi igro. Hčerka se velikokrat sama pači in se oblizuje z jezikom, pri tem pa jo opozarjamo naj jezička pospravi v usta. Delamo s tem opozarjanjem morda napako? Pri drugih glasovih se mi ne zdi, da bi ji jeziček uhajal iz ust.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vam želim lep dan!
Janja

Pozdravljeni,

Oglašam se z izkušnjo, ki smo jo imeli pri našem fantu, le da v malce kasnejših letih. Pri 5 letih je logopedinja na sistematkem pregledu opazila, da šumnike in sičnike izgovarja z jezičkom ven. Resnici na ljubo jaz tega še opazila nisem. V prvem svetovalnem pogovoru je pokazala nekaj učinkovitih vaj in nam tudi povedala, da brez pomoči logopeda ne bo šlo, otroka pa v normalnem pogovoru vsaj zaenkrat naj nikar ne popravljamo. Čakalne vrste za logopeda so doooolge (Ljubljana in okolica). Kljub vsemu, sem ga naročila k logopedinji na Zavodu za gluhe v Ljubljani. V tem času sva vaje (ne ravno dosledno) malce ponavljala: sikaj kot kača, pazi kje je jezičem med sikanjem, na roko si je postavil košček vate in odpihnil vato z roke (jeziček za zobmi).
Po približno pol leta (imeli smo srečo) smo le prišli na vrsto za redne tedenske obiske pri logopedinji. Takrat je začel z bolj resno vajo pri logopedinji in ponavljanjem doma. Ni potreboval veliko obiskov, (5-6) in tokratno navodilo logopedinje je bilo, naj ga popravljamo, predvsem med vajo, proti koncu pa tudi v “normalnem” pogovoru. Sedaj je OK, star 7 let. Glede na starost vaše punčke, pa jaz verjetno še ne bi delala pretirane panike (moje osebno mnenje)

Lep pozdrav
Mici

Janja,

“vso popravljanje” delajte z občutkom (ne za vsako besedo), da se ji vse skupaj ne bo preveč zamerilo. Vaje za jeziček so lahko tudi naslednje:
– opinašanje muce pri pitju mleka (lahko tudi poližne kaj iz krožnika)
– oblizovanje na različne načine (zgornja, spodnja ustnica, oblizovanje zob…)
– miganje z jezikom levo desno
– dotakni se nosu (ali brade) z jezikom
– polizni smetano (ali kaj podobnega) iz žlice
– lizanje sladoleda (premikati se mora jezik)
Vse vaje delajte igraje z občutkom.

Glede na stanje zob pa bi vama vseeno še priporočala pregled pri zobozdravniku, v kolikor še ne hodita.

V kolikor se v nekaj mesecih stanje ne bo izboljšalo, se ponovno oglasite. Takšna izreka je lahko le prehodna (npr. zaradi rasti čeljusti, slabše ustne motorike v tem obdobju), zato v kolikor se stanje ne bo izboljšalo v nekaj mesecih se ponovi oglasite.

Lep pozdrav in lep dan, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close