shranjevanje mleka
Draga Karmen,
hvala za odgovor na moje prejsnje vprasanje o hranjenju dojenckov. moja princeska, stara 2 meseca, kar dobro napreduje in sedaj sem pomirjena, ceprav tako malokrat je (vcasih le 4x na dan,vecinoma 5x).Tudi ce jo budim,ne dosezem nicesar,ker takrat noce jesti.Sedaj sem se odlocila, da si nabavim prsno crpalko – med podoji mine vcasih precej ur (tudi 9!) in se bojim, da bi mi mleka pricelo primanjkovati ali da pride do zamasitve mlecnih vodov (zadnjic me je dojka ze precej bolela, z gretjem in masiranjem se je stanje izboljsalo). ALi mi predlagate uporabo prsne crpalke?
Imam vprasanja v zvezi s hranjenjem in uporabo tako nacrpanega mleka:
– ce si iztiskam mleko veckrat v istem dnevu, ali ga lahko shanjujem v isto steklenicko – da ga kar dodajam prejsnjemu?
– ali ga lahko shranjujem kar v Aventovih plasticnih steklenickah (vrecke za enkratno uporabo so precej drage)- tudi zamrzujem v teh steklenickah? S cim zapreti steklenicko?
– kako ga odmrzniti in pogreti?
– koliko casa zdrzi brez hladilnika – ce je na sobni temperaturi,ga je treba pogreti pred uporabo?
Hvala za vase prijazne in izcrpne odgovore!
Natasa
Draga Nataša,
razumem vašo skrb in podpiram vašo odločitev, da si priskrbite prsno črpalko. Sicer ta ni nujna, a če bo prišla potreba, tudi lahko pride prav, zakaj pa ne. Če drugače ne, bo pri roki, mamica pa pomirjena, da lahko nekaj stori zase.
1. Da, mleko lahko črpate preko dneva in shranjujete v eno posodico. POMEMBO: preden novoiztisnjeno mleko prilijete prejšnjemu, ga ohladite! Mleko shranjujte dobro zaprto v hladilniku.
2. Da, lahko shranjujte in zamrzjete tudi v stekleničkah, toda zagotovo to ni najbolj praktična rešitev, saj boste potrebovali zelo veliko stekleničk (cenovno neugodno). Mleko lahko hranite tudi v dobro opranih ali steriliziranih frutkovih stekleničkah, lončkih od jogurta ali skute, ki jih dobro pokrijete in ob robovih natančno zatlačite z Alu folijo ali pa v posebnih vrečkah za shranjevanje materinega mleka (Avent). Kasneje, ko bo deklica že večja in uživala gosto hrano in ne bo potrebe po steriliziranih vrečkah, lahko mleko za v zamrzovalnik prelijete v navadne PVC vrečke in jih zaprete s sponkami za zapiranje zamrzovalnih vrečk, ali jih zaprete s posebnim strojčkom ali pa mleko nalijete v vrečke za led.
3. Odmrzovanje mleka:
– mleko v vreči ali v posodici postavite v hladilnik in naj se tam odtali (najbolj priporočljiva metoda)
– če je mleko potrebno odtaliti na hitro, ga v steklenički podržite pod curkom tople vode ali date v posod s toplo vodo. Občasno RAHLO premešajte
– mleko, kot dodatek topli hrani ni potrebno posebej odtaljevati. Če ga imate zamrznejega v vrečkah za led enostavno ledeno kocko mleka zamešate v obrok in se lepo odtali, če je hrana še vroča.
– mleko v steklenički, iz hladilnika pogrejte pod curkom tople vode, rahlo premešajte stekleničko
– Mleka ni potrebno segrevati, če je hrana že topla. Prav tako ga ni potrebno segrevati, če bo obrok mrzel (npr. sadna kašica).
Iztisnjeno mleko pogrejte le enkrat, potem ga zavrzite. Vsakič ko pogrevate mleko se v njem razraščajo bakterije in mikrooragnizmi, ki niso prijazni dojenčkovem črevesju.
4. Čas shranjevanja materinega mleka:
pri 15°C – 24 ur
pri 19-22°C – 10 ur
pri 25°C – 4-6 ur
v hladilniku 0 do 4°C – 3-4 dni
v zmrzovalnem predalu hladilnika – 2 tedna
v zmrzovalniku za globoko zmrzovanje, ki je del hladilnika (temperatura variira, ker se vrata pogosto odpirajo) …. 3 – 4 mesece
v samostojnem zmrzovalniku za globoko zmrzovanje – 6 mesecev
Tudi, če je mleko pasterizirano (kuhano 30 minut pri 62,5°C) in/ali zamrznjeno, večina imunoglobulinov v mleku ostane nepoškodovana in še vedno zelo dobro delujejo proti okužbam. Pri tej temperaturi se uniči le večina virusov in bakterij, kar je sam dobro.