Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Seznam živil

Seznam živil

Halo,

Mi lahko pomagate ? Ko sem brskala po forumu za info o lecitinu, sem nasla tale star link, kjer je link za seznam dovoljenih in nedovoljenih zivil pri alergiji na KM in jajca.
In sedaj mi za polovico stvari na tem seznamu, ni jasno, zakaj niso dovoljene (rastlinsko olje, jagode, breskve, citricno sadje, lupinasto sadje, paprika). Sej vse ostalo mi je kar jasno, ampak za tole pa res ne.
Ve kdo zakaj ?

http://med.over.net/forum5/read.php?46,1578807,1578813#msg-1578813

Vse našteto je potencialno alergen, ali drugače, pravijo, da so taživila zelo pogosto povzročitelj alergij. Nam so pri hčerki rekli, naj se teh reči izogibamo, ker utegne, če ji jih damo prezgodaj, razviti alergijo tudi nanje.

Jaz ne razumem zakaj rastlinsko olje. Kaksno olje pa naj uporabljam, kaj sploh spada pod rastlinsko, tudi oljcno ?

nam so svetovali, da naj popolnoma izločimo iz prehrane hrano na katero je alergija dokazana, hrano za katero opažam da dela težave alergije pa niso dokazali, naj ne dajem oz. naj pazim. glede ostalega, potencialnih alergenov, sem ko je bila še v fazi uvajanjna hrane zelo pazljiva, morda celo preveč, ko sem videla da jo prenaša smo jo uvedli v redno prehrano.

Vam lepo piše na seznamu katera olja so dovoljena (100% sončnično olje, repično in oljčno olje), glede rastlinskega olja pa si lahko pogledate na embalažo in boste videli da vsebuje, citiram embalažo: jedilno rafinirano olje oljne ogrščice (to sicer ne vem kaj je), jedilno rafinirano sončnično olje, jedilno rafinirano sojino olje. To je zapisano na klasičnem rastlinskem olju. Verjetno te sestavine niso najbolj priporočljive za alergike, mogoče predvsem zaradi soje, ki jo otroci, ki so alergični na KM tudi včasih ne prenašajo in morajo mleko nadomestiti z drugimi ustreznimi pripravki (Allernova) ali kasneje z riževim mlekom. Kar se pa sadja in zelenjave tiče, je pa ugotovljeno, da je na navedeno sadje in zelenjavo največ alergij in zato svetujejo, da se pač temu izogibamo, ker lahko pri otroku, ki že ima eno alergijo njegov imunski sistem odreagira in postane alergičen tudi na to živilo.

V rastlinske olju je lahko tudi arašidovo olje.

New Report

Close