Najdi forum

Seznam olajšav, pravic…

Imam 10-letnega otroka s posebnimi potrebami. Na zavodu za šolstvo je voden kot dolgotrajno bolan otrok. Drugače je močno hiperaktiven (ima terapijo že četrto leto), začetne vedenjske motnje,zaostaja v rasti in teži, ima gastroenterološke težave,.. Zanima me zakaj moj otrok nima nobenih pravic, tako kot jih imajo ostali otroci s posebnimi potrebami?
Hvala za odgovor.

Ga. Valerija K.,

vi navajate zavod za šolstvo in dolgotrajno bolnega otroka. Po tem sklepam, da imate odločbo o usmerjanju. Vendar pravice ne gredo samo iz tega naslova.

Upam, da imate tudi odločbo o dodatku za nego iz CSD. Ta odločba vam prinaša en kup pravic in olajšav ter popustov.

Odločba o usmerjanju in odločba za dodatek za nego sta dve različni zadevi!

Lep pozdrav,

Naši SRČKI so pravi "borci" dajejo nam zgled, kako se boriti za življenje! Lep pozdrav, Mateja

Valerija,
Imate le odločbo o usmerjanju ali tudi odločbo o dodatku za nego?
Večino pravic izhaja iz odločbo o dodatku za nego.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Sem pisal na AMZS in so mi poslali tole:

Spoštovani,

Oprostitev plačila letnega povračila za uporabo cest cestnine)lahko
uveljavlja oseba (oziroma skrbnik osebe), pri kateri je ugotovljena najmanj
80% telesna okvara ali 80% vojna invalidnost ter oseba, pri katerih je
zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih okončin ali medenice
ugotovljena najmanj 60% telesna okvara ali 60% vojna invalidnost.
Oprostitev plačila letnega povračila lahko uveljavljate z odločbo o
invalidnosti, iz katere je razviden procent invalidnosti. Olajšavo lahko
uveljavljate pri registraciji osebnega vozila z motorjem delovne prostornine
bencinskega motorja do 1800 ccm3 (z avtomatskim menjalnikom do 2000 ccm3) in
dizelskim motorjem do vključno 1900 ccm3 (z avtomatskim menjalnikom do 2200
ccm3).
Z izjavo ali odločbo se zglasite pri nas in izpolnili boste vlogo za
oprostitev plačila letnega povračila za uporabo cest.

Lep pozdrav

Sodeč po tem dopisu lahko se lahko olajšave uveljavlja samo za otroke z določeno stopnjo invalidnosti in ki so gibalno ovirani.
Kaj pa ostali??
Morda kdo ve?

T

Pozdravljeni,
jaz sem pred 2 tednoma dobila pozitivno rešeno odločbo o oprostitvi plačila cestnine na podlagi odločbe za nego otroka s CSD (otrok ni invalid oz. ni gibalno oviran).
LP!

Pozabili so ti povedati, da ta odločba ne velja za otroke, ker se otrokom do 18.leta ne ugotavlja stopnje invalidnosti.
Potrebuješ le odločbo CSD-ja o prejemanju dodatka za nego.
S februarjem 2008 je ta vloga na upravni enoti tudi takse prosta.
Sem to urejala pred kratkim in tudi že dobila ugodno rešeno odločbo.

čE TOREJ prav razumem, najprej plačaš vse takse, pristojbine in stroške in šele nato naknadno uveljavljaš povračilo stroškov – ali se morda motim? Letos to prvič počnemo, zato se še lovimo.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Glede cestnine vložiš vlogo za oprostitev pred registracijo vozila!

LP!

V kolikor potrebujete obrazec “Vloga za izdajo odločbe za oprostitev plačila letnega povračila za uporabo cest” mi prosim pišite zasebno sporočilo, da vam obrazec posredujem.

Vlogo se vloži na UE skupaj z “Odločbo CSD-ja za dodatek za nego”. Nekateri tudi zahtevajo potrdilo o upravičenosti oprostitve plačila osebnega pediatra. Vloga je na UE tudi takse prosta.

Naši SRČKI so pravi "borci" dajejo nam zgled, kako se boriti za življenje! Lep pozdrav, Mateja

V kolikor potrebujete obrazec “Vloga za izdajo odločbe za oprostitev plačila letnega povračila za uporabo cest” mi prosim pišite zasebno sporočilo, da vam obrazec posredujem.

Vlogo se vloži na UE skupaj z “Odločbo CSD-ja za dodatek za nego”. Nekateri tudi zahtevajo potrdilo o upravičenosti oprostitve plačila osebnega pediatra. Vloga je na UE tudi takse prosta.

p.s.: Ga. Petra, če je na tej temi že to sporočilo, sprosim izbrišite ta post. Ker mi je nekaj računalnik zašuštral. Hvala

Tudi sama imam hčerko s posebnimi potrebami, nisem vedela , da te olajšave obstajajo. Res bi prosila za ta obrazec. V naprej hvala. LP

Sm ti ga poslala. Upam, da si ga dobila in da boš zadevo čimbolje uredila.

Jaz bi tudi za obrazec prosila. Hvala.

Pozdravljena, tudi jaz bi prosila za ta obrazec.

Hvala in lep pozdrav.

Zenzi in benika sem vama poslala zasebno sporočilo.

V kolikor bi še kdo rad ta obrazec za uveljavljanje oprostitve plačila cestne takse naj mi na zasebno sporočilo pošlje e-mail, da mu potem posredujem obrazec.

Lep pozdrav vsem

Pozdravljene
Sprašujem v imenu prijateljice.Njen sin ima hudo obliko avtizma in močno umsko zaostalost.Bi bila katera tako zelo prijazna in povedala,kaj tem staršem pripada.Sama sta popolnoma zgubljena jaz pa tudi ne vem v kakšno kategorijo spada ta oblika prizadetosti.
Hvala vam in lp

Meni se vedno zdi (mogoče sem naivna), da bi z določenimi pravicami moral biti starš seznanjen ob že postavitvi diagnoze.

Sicer pa za omenjene težave pripada:
– dodatek za nego (se vloži vloga na CSG). Običajno imajo avtisti odobren »višji dodatek za nego«, v tem primeru lahko starš vloži tudi vlogo za nadomestilo za izgubljen dohodek
– večja davčna olajšava (bodisi letna ali mesečna pri plači)
– dodaten dopust
To so osnove, več pa poglejte na naš seznam.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

pozdravljeni

ali lahko osnovna šola zaračuna dražjo prehrano sladkornemu bolniku in na osnovi katerega zakona

hvala za vaše mnenje

lep pozdrav

nn

Nn,

Mislim, da posebnega zakona ali pravilnika ni. Cena obrokov se prosto določa in jo določi svet šole.
Pri pregledu nekaj spletnih strani sem ugotovila, da večina šol omogoča dietno prehrano in da je cena za dietno prehrano dražja samo na nekaterih šolah (kar utemeljujejo z ekonomskim vidikom – z dražjimi živili).
Nekatere šole imajo v svojih pravilnih kot eden izmed kriterij za subvencioniranje prehrane tudi dietno prehrano (opredeljeno z zdravniškim mnenjem). (Pravilnik o subvencioniranju šolske prehrane učencev v osnovnih šolah,
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200434&stevilka=1486).
V primeru, da plačujte višje zneske, se pozanimajte zakaj in če obstaja možnost subvencioniranja prehrane.

Ali je res, da imajo starši otrok s PP pravico do dopoldanskega dela in da ne delajo ob nedeljah? Če je do katerega leta to velja?

New Report

Close