Seznam olajšav, pravic…
Četudi z zamudo vas obveščam, da sem pravkar dobila odločbo iz RTV-ja, da sem oproščena oz. moja hči(nosilec) plačila RTV prispevka.
Za to je potrebna veljavna odločba za dodatek za nego in izpolnjen pogoj, da je otrok težko gibalno oviran.
Soncek777!
Ravno ta teden sem imela registracijo in zavarovanje in ti povem, da je lahko avto pisan nate. Vendar ti popust odobrijo s odločbo o oprostitvi plačila cestnine (dobiš jo na svoji občini, kjer priložiš odločbo o prejemanju dodatka). Brez te odločbe ni popusta. In bodi pozorna na kubikažo motorja avtomobila. Če je motor premočen, te žal že na občini zavrnejo-prav to se je zgodilo meni.
Lp!
Hvala za informacijo LH. Ali morda veš, če mora biti otrok gibalno oviran-oziroma če mora imeti določen % invalidnosti, da lahko dobiš odločbo o oprostitvi plač.cestnine? Mi imamo samo odločbo, da mu pripada dodatek za nego-nižji. Slišala sem, da je meja pri kubitaži 1800 ccm. Avto imam pa pri zav.Triglav zavarovan. Ali morda veš, če imajo tudi oni popust in kakšen % pri zav. premiji?
Še enkrat hvala za inf.
Soncek777
Otrok nima priznane invalidnosti do 18.leta starosti, in tudi moj ni gibalno oviran. Važna je samo odločba o prejemanju dodatka za nego, oziroma tudi odločba Ministrstva za šolstvo(če je otrok že šoloobvezen-tako mi je rekla na občini). Kolikor sem preverjala po telefonu, so vse zavarovalnice nekako “uskladile” popuste na 10% (na obvezno in kasko). Vendar najprej reši zadevo na občini, ker tako in tako čakaš na njihovo odločbo cca. 10 dni.
Lp!
Kar precej o dodatku za nego (nalepki za invalida, zavarovanju in drugih pravicah) je napisano tudi na tem linku:
Najprej hvala obema za informacije-lh in Mateja2006. Danes sem šla na UE Lj.in dala vlogo za povrač.cestne takse. Odločbo o prejemanju dod.za nego in odl. Ministrstva za šolstvo je referentka prebirala, mi dala za izpolnit obrazec in rekla da se čaka 14-30 dni. Bom sporočila,kakšna bo odločba.
Na UE sem tudi spraševala, kakšni so pogoji za nalepko za invalida, pa mi je rekla, da mora biti gibalno oviran -določen % (mislim da 60%invalidnosti) ali slep ali imeti mišično obolenje ali živčno mišično obolenje z ocenjeno 30 % telesno okvaro ali mladoletna oseba, ki je težko telesno ali duševno prizadeta.
PetraT, res bi bilo dobro posodobiti seznam, da bi vedeli, kaj vse nam pripada.
-jaz sem dobila od ZZZS povračilo za vitamine- sirup Pikovit (odločba velja eno leto). Oddala sem vlogo na ZZZS, priložila zadnjo odpustnico iz bolnišnice-kjer je navedena terapija z zdravili in piše da priporočajo jemanje vitaminov.V roku 14 dni sem dobila odločbo.
Lp
TiBa,
vloži se na upravni enoti ali tam, kjer si podaljšala registracijo(tehnični pregledi). Cestnine NE plačaš naknadno dobiš odločbo o oprosti5tvi iz Direkcije za ceste RS. Ni nujno, da je avto napisan na otroka.
Kar se tiče seznama, trenutno kar je meni znano ni nobenih bistvenih sprememb. Vse še velja. Za kaj novega pa tudi ne vem. Mogoče je pa še kdo drug prišel, do kakšnega dodatnega podatka.
Je kdo vložil vlogo na RTV za oprostitev plačila naročnene z odločbo za dodatek za nego? Kako so vam kaj komplicirali?
Zopet se oglašam.Kot sem obljubila se javim, ko dobim odločbo od UE, kjer sem vložila za povračilo za uporabo cest. Pri vlogi sem plačala nekaj več kot 17 EUR, odločba pa je prišla v 4 dneh-sem prosila če se da kaj pospešiti, ker imam konec meseca registracijo. Oproščena sem te dajatve pri reg.avtomobila do sinovega 18. leta starosti. Tudi na zav.Triglav sem se že pozanimala, pa so mi rekli, da imam 20 % popusta z odločbo od UE na zav. avtomobila.
Hvala vsem, ki ste mi pomagali do te informacije, kajti šele sedaj prvič uveljavljam to pravico čeprav imam otroka z odločbo, da je s PP že 8 let.
Nihče ti nič ne pove, če sam kaj ne izbrskaš. Na tem forumu sem izvedela marsikaj zanimivega.
Še 1 x hvala vsem!
Lp,
3 x mama
naša ima erbovo parezo. Imamo odločbo za dodatek na nego- nižji. Ali je to tudi potrdilo da je otrok s posebnimi potrebami ali rabimo kakšno drugo potrdilo iz socialnega? Namreč poskušala bi pridobit kakšno pomoč v vrtcu- fizioterapevt ali kaj podobnega .Ali lahko naosnovi tega prosimo še enkrat za dodatno zmanjšano plačilo vrtca ?
lp
Misli, da za to dodatno pomoč rabite odločbo o usmerjanju, ki jo dobite po dolgotrajnem postopku z Zavoda za šolstvo.
Ta odločba za dodatek za nego ti prinaša olajšave ali popuste (v večini denarne), oznako za invalida (BERI TUDI TEMO DODATEK ZA NEGO) oz. celotno to temo Seznam olajšav, pravic….
Mila1,
obločba za dodatek za nego, je lahko osnova za znižanje plačila vrtca (je pa vse odvisno od aktov, ki jih občina ima).
Za vključitev otroka v določeno ustanovo ali da otrok dobi v vrtecu ali šoli pomoč, pa potrebujete odločbo o usmerjanju. Nekaj več o tem na:
http://med.over.net/forum5/read.php?126,4081773
Vsi vrtci nimajo fizioterapevta in/ali ustreznih strokovnjakov, zato obstaja možnost, da boste – kljub odločbi – morali npr. fizioterapvta obiskovati sami.