Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina šesta bolezen

šesta bolezen

hčerka je v nedeljo zjutraj dobila visoko vročino 39,5, ki je trajala približno tri dni, prva dva dni je bila vseskozi zelo visoka, razen ko je dobila svecko, je malo popustila, tretji dan pa je že začela padati. v sredo oz. četrtek pa je dobila lisaste flekece po hrbtu, tudi nekaj malega po obrazku. v nedeljo smo jo peljali k dežurnemu zdravniku, ki je ugotovila rahlo rdeče grlo in nobenih drugih znakov, ravno tako ko smo jo peljali potem v ponedeljek njeni zdravnici, je ugotovila isto: rahlo rdeče grlo. nobena pa ni postavila diagnoze. dobila je svečke in v ponedeljek antibiotike. v četrtek smo jo peljali zaradi flekcev na kontrolo.
ravno v torek pa sem bral revijo otrok in družina, kjer so opisane otroške virusne bolezni in med njimi je tudi opisana tako imenovana kot šesta bolezen in opisuje čisto iste simptome, kot jih je imela hčerka. v drugi domači literaturi, pa te bolezni nismo zasledili. na obisku pa so bili tudi ravno znanci iz nemčije, ki imajo tudi male otroke in so povedali, da pri njih temu rečejo tridnevna vročina. da menda za to bolezen ni zdravila, in da ko mine vročina in flekci je otrok zdrav.
zanima me ali je to nova bolezen in ni zelo poznana pri nas ali pa smo se doma zmotili in kaj spregledali, ko smo laično postavljali diagnozo, saj zdravnica ni omenila te možnosti niti v četrtek, ko smo bili tam zaradi flekcev.

hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Čudi me, da ste za isto stvar otroka peljali v 24 urah k dežurnemu zdravniku in še k vaši zdravnici. Ali vam niso znali pojasniti, da vročina le izjemoma pade v parih urah in da če ni drugih znakov na žalost ni druge pomoči, kot zbijanje vročine, uživanje tekočin in čas, ki je potreben, da otrok (ali odrasli) preboli bolezen. Še bolj me čudi, da je brez diagnoze za isto stanje dobila antibiotik. Pa kakor koli že težko je ocenjevati strokovne ukrepe po dejanju in iz varne distance. Mogoče bi sam ravnal podobno, kdo ve? Edino, kar mi pri vsem tem ni všeč, je to, da se nihče ni povoril z vami.

Šesta bolezen in podobna imena so imana za virusne infekte z izpuščaji pri otrocih. Včasih, ko še ni bilo cepljenja pred toliko otroških bolezni, so bile virusne bolezni z izpuščajem: ošpice, norice, rdečke, škrlatinka (to povzročajo bakterije) in peta naj bi bila vsaka druga virusna bolezen z izpuščajem, ki jo vi imenjujeta šesta. Pravzaprav je to čisto postranskega pomena in tega vaši zdravnici niti ni pretirano zameriti (v četrtek). Pomembna je ugotovitev, ali gre za virusno (zdravljenje z antibiotiki ni potrebno in je odveč) ali bakterijsko infekcijo (smiselno zdravljenje z antibiotiki), za nevarno stanje (potrebna hospitalizacija) ali je mogoče odloženo čakanje in kateri simptomatski ukrepi so potrebni (zbijanje vročine, hlajenje, uživanje tekočine, počitek ipd.). Mnogokrat ne vemo za potek določene bolezni, a je kontrolni pregled pri virusnem infektu smiseln le v primeru ponovnega dviga vročine čez 39 stopinj po krajšem (v dnevih) obdobju nižje vročine ali ob pojavu dodatnih znakov ali zaskrbljenosti staršev ali bolnika. Virusne okužbe na žalost trajajo tudi do 10 dni in majhen otrok slabo počutje lahko pokaže le na nam najbolj neprijeten način. Šele z leti znamo nekateri tudi malce potrpeti.

Starše z majhnimi otroki pa je potrebno razumeti, da so trikratno zaskrbljeni: za otroka, zaradi svojih strahov, ki jih vidijo in v potencialno slabih scenarijih, pa še za partnerja, ker morajo tudi v njegovih učeh adekvatno reagirati. Kako je to, pa vemo šele po dogodku. In ker je tako težko se pogovoriti z majhnim otrokom (pogosto nemogoče) in ker se je potrebno toliko pogovoriti s starši pediatrom prav nič ne zavidam, da delajo samo z otroki (starši otrok). Sam se v zimskem času prav hitro utrudim ob pojasnjevanju teh in podobnih problemov, še zlasti, ker je med bolniki veliko ljudi od drugod, ki jih ne poznam, oni pa ne poznajo mene. Zato vam svetujem, da, če je le mogoče, obiskujte stalno istega zdravnika (če niste zadovoljni, pojdite k drugemu), v dežurno službo pojdite resnično, ko gre za nohte, ker vas različne interpretacije istega problema lahko samo begajo in še bolj plašijo. Zelo pomembno je, da se zdravnik in starši poznajo, ker gre sporazumevanje potem veliko laže od rok.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close