Najdi forum

Šesta bolezen?

Naša skoraj 6 mesečnica je v soboto zvečer dobila vročino- 38,5stopinj. V nedeljo pa je imela vročino do 39stopinj, dajala sem ji Calpol sirup,po katerem je vročina nekoliko padla. V nedeljo zvečer sem po trbuščku in prsnem košu opazila nekaj malih redčih pikc. Včeraj smo bile pri zdravniku,hčerki so pregledali kri in vodo-oboje ok. Zdravnica je rekla,da ima mala virozo in da so izpuščaji od tega…………niti omembe o šesti bolezni. Danes je hčerka brez vročine,izpuščaji so še prisotni po prsnnem košu in trebuščku in na vratu. Zanima me ,ali je lahko to šesta bolezen ali samo viroza. Po kolikem času izginejo izpuščaji? V soboto gremo namreč na morje……..ne bi rada,da bi bilo karkoli narobe.
Dobrodošle so vaše izkušnje!
Sončen pozdrav iz Gorice!

Kristi*

**************************************** Prijatelji ne živijo samo v harmoniji, kot pravijo nekateri, temveč v melodiji. (Henry David Thoreau)

Tudi naš je imel isto (tri dni vročine, potem pa pikice). Menda je to šesta bolezen. Pač neka viroza.

OJLA!

Vidim,da ima Hana izpuščaje.
Jaz o šesti bolezni ne vem nič.Nina pa je imela peto bolezen in so se ji po vročini čez dva dni pojavili izpuščaji po trebuščku in hrbtu.Potem ko so ti izginili,pa še po rokcah in nogicah.Skupaj se je vleklo kakšen teden,ni pa imela vročine,bila je dobra.Ko smo jo peljali na pregled pa je rekla,da je prebolela peto bolezen.
Ima še vročino?

pa pa

l.p.Ninjetka ***************** Kdor ima dobro srce, ta ne potrebuje lepega obraza

Danes nima več vročine,je boljša. Le občasno je še malo bolj sitna ko ponavadi.
LP,KRISTINA

**************************************** Prijatelji ne živijo samo v harmoniji, kot pravijo nekateri, temveč v melodiji. (Henry David Thoreau)

poglej tu:

l.p.Ninjetka ***************** Kdor ima dobro srce, ta ne potrebuje lepega obraza

Prepričana sem, da je le viroza in da bo kmalu vse v najlepšem redu, kot se za na počitnice “spodobi”.
Naš je imel od petka do nedelje iste znake. Zdaj je vse okej. Vročina je minila, pikice so pa baje od potenja…
No, to je le moja izkušnja. Srčno upam, da je tudi pri vas tako. Zato brez panike veselo na morje…
Pa lepe počitnice!

Pri nas je 6. bolezen izgledala takole: 6 dni in 6 noči od 40-39 vročine. Po kopanju in svečkah je padla na 39 in nato v eni uri zlezla nazaj na 40, od koder se ni premaknila. Mali je bil sicer malo “zadet”, ampak drugače dokaj solidno razpoložen, le jedel ni nič. Imel je menda tudi vneto grlo (najprej so rekli, da ima streptokokno angino in kasneje to zanikali?!). Šele 6. večer, ko mu je vročina naenkrat padla na 36,1, je tudi naenkrat postal flekast, progast, marogast po vsem telesu- izgledal je kot križanec med hijeno in zebro. Res obup! In to naj bi bilo menda za 6. bolezen značilno, namreč izpuščaj PO TEM, ko vročina povsem pade. Ter to, da izpuščaj izginja od glave proti petam. Obraz je lahko že povsem čist medtem ko so noge še lisaste.

Je pa tako 5. kot 6. bolezen virusnega izvora, tako da sta obe bolezni v svojem bistvu virozi. “Viroza” je vsak prehlad- pravzaprav vse, kar ni bakterijskega izvora (angina ipd).

Ali ste imeli 6. bolezen ali ne, je težko rečt. Pri 6 mes so lahko tudi zobki. Če so vsi izvidi ok, po mojem nimaš kaj skrbet, če je vročina padla in je deklica v redu.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Se strinjam.Če ima kri in vodo Ok,po mojem ni nič hudega,lahko pa so izpuščaji res samo od vročine,tako kot je anonimusss omenila.

l.p.Ninjetka ***************** Kdor ima dobro srce, ta ne potrebuje lepega obraza

Pozdravljeni,
Moja soncka sta imela Sesto bolezen pri pribl. 10tih mesecih. Pri obeh je bil potek podoben: 3dni zelo visoka vrocina (ok.40stopinj) in nato tri dni rdece pikice po trupu(vrocina pa je izginila). Obakrat smo sli k zdravniku, kjer pa so laboratorijski izvidi vode in krvi pokazali, da je vse bp.
Prvic smo sli po sestih dneh(ko so tudi pikice izginile) na morje (s tem da smo sli dva dni kasneje kot je bilo nacrtovano). Drugic pa smo sli na 15urno pot domov, ko je imel sine drugi dan pikice (seveda brez vrocine).
Zlasti poleti moramo paziti, da imajo mali bolniki dovolj tekocine in na sebi rahla, bombazna oblacila.
Ce gre v vasem primeru tudi za Sesto bolezen, potem so skrbi za sobotni odhod na morje odvec….
Lep dopust vam zelim,
E.

Kristi, za peto bolezen je premala – se pojavi načeloma šele po drugem letu starosti, verjetno je, da je šesta, mojo teorijo pa potrjuje tudi to, da je sitna. Mi smo imeli ob istem času (šest mesecev in pol) isti problem, ob vseh naštetih bolezenskih znakih lahko sklepam, da je šesta (samo na podlagi lastnih izkušenj) bolezen.

Izpuščaj izgine po enaki dobi kot vročina, do sobote bo skoraj sigurno že v redu, pa še tista o povprečnosti – le redkim otrokom se pikice pojavijo tudi po vratu in bradi (večinoma le po trupu) in naš otrok je seveda moral biti eden od teh. :))

Načeloma ne škodi, vem pa, da so tožile mamice, da je bil otrok po šesti bolezni še vsaj dva tedna tečen ko muha. Nam je pomagala že sprememba položaja pri spanju, da se je tečnost nehala.

Želim da hitro ozdravite in veliko veselja na počitnicah!

Kristi, naša NinaP je pred časom tako lepo in obširno podala informacije o šesti bolezni, da ti kopiram kar njeno sporočilo.

Držim pesti, da bodo skrbi kmalu za vama!
Lep pozdrav vsem trem,
Z.

**********************************************************

Ker vidim, da se je o obstoju 5. in 6. otroške bolezni v času moje odsotnosti nabralo kar nekaj dilem, vam kopiram odgovor, ki sem ga Mojci posredovala na forumu Cepljenja. (Poudarjam, da mi manjkajo podatki o prvem delu obolenja pri otroku).

Spoštovana Mojca!
Predvidevam, da želite odgovor o razliki med peto in šesto boleznijo??

Ostalo le na kratko: vročina NI nikoli posledica izraščanja zob. Ob povišani vročini (še pogosteje po njej) starši včasih res opazijo izrast zob, ki pa je s povišano telesno temperaturo povezan le v toliko, da ob povišani temperaturi hitreje potekajo biokemijski mehanizmi. Povišana temperatura je posledica delovanja najrazličnejših mikrobioloških povzročiteljev ter njihovih strupov in različnih vnetnih (obrambnih) snovi, ki jih sprošča človekov organizem sam, na termoregulacijski center (center za uravnavanje temperature v telesu). Temperatura se lahko poveča tudi ob pregretju ali odpovedi termoregulacijskega centra (sončarica, toplotni udar in toplotna kap), pa ob jemanju različnih zdravil in snovi, ki vplivajo na termoregulacisjki center.
Povišana temperatura ob neki virusni, bakterijski ali parazitarni okužbi NI bolezen sama, temveč le SIMPTOM. In je v svoji osnovi ZELO KORISTNA, saj ob povišani temperaturi bolje in hitreje potekajo obrambni procesi, katerih namen je PREMAGATI povzročitelja. Vedeti pa moramo, da je ob povišani temperaturi potrebno zaužiti bistveno več tekočine.
Pravzaprav ne razumem povezave med kritiko zdravstvenega doma in vašim pristankom v bolnišnici po 4 dneh zaradi dehidracije, še zlasti če je šlo pri vašem otroku za 5. bolezen. 5. bolezen je virusna bolezen, proti kateri ni zdravila. Pri vseh virusnih obolenjih, ki jih spremlja vročina, je potrebno le simptomatsko zdravljenje. V vašem primeru pač niste uspeli v naslednjih dneh dovolj hidrirati otroka, zato so vam morali pomagati v bolnišnici. Verjamem, da ste imeli težko nalogo, saj je v primeru potrebe po dodatni hidraciji, pri otroku, s katerim še ni možno sprejeti razumskega dogovora, potrebno uporabiti vse možne sile in zvijače:
– ponovno 24-urno dojenje (če je otrok še dojen),
– stalno stalno stalno ponujanje tekočine, pa čeprav po žličkah,
– ponujanje tiste tekočine in/ali hrane, za katero VEMO, da jo ima otrok res rad (diet NI)
– uporaba kapalke, ipd.
Paziti je potrebno na temperaturo prostorov (da niso prevroči), otroka ne preveč oblačiti…
_________________________________________________________________________
Ker se vprašanja o 6. otroški bolezni pogosto pojavljajo, vam posredujem nekaj več informacij o povzročitelju. Povzemam po:
Pregledni prispevek/Review article
ČLOVEŠKI HERPESVIRUS 6
HUMAN HERPESVIRUS 6
Jožica Marin
Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, Medicinska fakulteta, Zaloška 4, 1105 Ljubljana
ZDRAV VESTN 2003; 72: 91–5
Za zdravstvene delavke prilagam povezavo:

http://vestnik.szd.si/st3-2/91-95.pdf

Bolezen povzroča virus (Humani herpes virus- tip 6 HHV-6).
Za herpes viruse je na splošno značilno, da po prvi (primarni) okužbi počivajo v našem telesu.
Inkubacija za 6. otroško bolezen je 7 do 17 dni.
Klasična klinična slika je: 2 do 3 dnevna visoka temperatura, ko pa temperatura pade, se pojavi rjavorožnat izpuščaj po trupu, trebuščku, obrazu in hrbtu. ….
Rezultati epidemioloških študij kažejo, da 90% otrok, starih od 6 do 24 mesecev, razvije protitelesa proti HHV-6. Materina protitelesa jih varujejo 5 do 6 mesecev. Le pri 30% otrok je pri primarni okužbi opazen izpuščaj, znan kot exanthema subitum (ES) ali roseola infantum ali šesta bolezen, ki ga spremlja zvišana telesna temperatura do 40° C. Vendar pa slika primarne okužbe ni vedno tipična: približno 14% otrok nima izpuščaja, imajo pa vročino, ali pa imajo samo izpuščaj.

Pri odraslih je primarna okužba redka. Vendar so opisali limfadenopatijo (vnetje in povečane bezgavke), hepatitis (vnetje jeter)ali infekcijski mononukleozi podobna stanja, pri katerih so določili akutno okužbo s HHV-6.
Rezultati študij, v katerih so ugotavljali prekuženost zdrave populacije,
kažejo, da ima od 20% do 90% asimptomatskih posameznikov
specifična protitelesa IgG (le ta so pokazatelj okužbe v preteklosti). Nizki titri IgM protiteles (le ta kažejo na svežo okužbo) pri odraslih nastanejo zaradi zelo pogostih reaktivacij (ponovnega delovanja virusa, ki počiva v telesu). Reaktivacije niso vedno posledica stanja zmanjšane imunske sposobnosti, marveč lahko tudi sočasne okužbe z nekaterimi drugimi virusi. ). Virus po primarni okužbi vztraja v osrednjem živčnem sistemu. HHV-6 so dokazali tudi v ledvičnem tkivu, v pljučih, v epitelijskih celicah vratu
maternice pri nosečnicah in pri zdravih ženskah v izcedku iz nožnice.

Način okužbe: najpogostejši način prenosa je s slino.
Možna je celo okužba v maternici ali ob porodu.
in ob porodu. S posebnimi preiskavami (verižno reakcijo s polimerazo
(angl. polymerase chain reaction, PCR) ) so dokazali
DNK HHV-6 v celicah vratu maternice pri 20% žensk v pozni
nosečnosti. Pred nosečnostjo se lahko virus reaktivira.
Glede na to, da so virus našli v izcedku nožnice tudi pri rednih
kontrolnih pregledih žensk, obstaja celo hipoteza, da se HHV- 6 prenaša spolno.

5. otroška bolezen

Erythema infectiosum ali 5. otroška bolezen je virusna bolezen, ki jo povzroča parvovirus B 19. Je blaga bolezen, ki pri otrocih ponavadi poteka brez vročine; zanjo pa je značilno, da se na obrazu pojavi intenzivna rdečina (izpuščaj je intenziven na obeh licih in izgleda kot metuljček), 1 do 4 dni kasneje pa se pojavi tudi zlivajoč izpuščaj po ekstremitetah in trupu. Pri otrocih so drugi simptomi zelo redki ali jih sploh ni).
Pri odraslih bolezen ponavadi poteka BREZ izpuščaja (ali le redko z izpuščajem). Pri odraslih se pogosto pojavijo hude bolečine v sklepih ali celo vnetja sklepov, ki lahko trajajo tudi mesec dni in več.
Okoli 25% ali več okužb poteka brez kakršnihkoli simptomov, to pomeni, da je nekdo lahko okužen , pa nima prav nikakršnih kliničnih znakov. Mnogo odraslih (>50%) je prekuženih, čeprav se okužbe ne spominjajo (kar je povsem možno, saj so, kot vidite, tihe okužbe pogoste).
Bolezen se prenaša kapljično (kašljanje, kihanje, poljubljanje, preko okuženih predmetov…), inkubacijska doba pa je 4 do 20 dni. Kužnost je največja V DNEH PRED pojavom izpuščaja: ko se pojavi izpuščaj, kužnosti praktično ni več.
Okužba v nosečnosti je za plod nevarna. Virus se preko krvi okužene nosečnice prenaša tudi na plod in ga ogroža. Pri težjem poteku nastane pri plodu anemija (slabokrvnost), hidrops, v najhujših primerih lahko pride tudi do smrti ploda.
Nosečnica, ki ve, da se v njenem okolju nahaja 5. otroška bolezen, mora zlasti paziti na pogosto umivanje rok (npr. po obisku otroškega vrtca, po prijemanju predmetov, ki se uporabljajo v vrtcu …) in na to, da ne uporablja skupnega jedilnega pribora z ljudmi, ki so potencialno okuženi.

Lep pozdrav in čim več zdravja vam želim!
Nina

-naša je imela peto bolezen pri 10 mesecih!

l.p.Ninjetka ***************** Kdor ima dobro srce, ta ne potrebuje lepega obraza

Hčerka ima 8let, je možno da bi imela šesto bolezen. Namreč 2dni je imela visoko vročino do 39, ki smo jo zbijali. Nato je drugi dan dobila še izpuščaje…. Prvi dan je tožila za glavobolom, drugi dan da malo grlo boli? Je, pije normalno ko vročina pade je normalno razPolozena!

New Report

Close