Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Septoplastika

Septoplastika

Spoštovani!
Na obisku pri specialistu ORL, sem izvedel, da imam kriv nosni pretin.

Glede na to, da sem star komaj 21 let me zanima, če je operacija sploh smiselna?
Edini problem, ki ga imam je ko sem prehlajen imam zelo slab prehod dihanja čez nosnico. Ter v sezoni alergij stalno zamašen nos.
Bi mi poseg prinesel sploh kakšne prednosti ali nima smisla hoditi na operacijo?
Bi poseg prinesel tudi kakšne trajne spremembe zunanjega videza nosu?

Imate kakšen nasvet za ta problem, kakšna imunoterapija?

Najlepša hvala za odgovor.

LP J.E.

Spoštovani,

zdi se mi, da ste se predvsem ustrašili napotitve na operacijo. Če si je trenutno ne želite, je čas še kadarkoli kasneje (medtem se vam ne bo nič “pokvarilo”),

Operiramo bolnike, pri katerih je telesna rast (tudi rast hrustancev nosu) končana – po 19. letu. Niste premladi.

Če imate poleg zvitega nosnega pretina še alergijski rinitis, je pomembno zmanjšati še spodnji nosni školjki, ki sta pri alergikih nabrekli. ORL specialist vas je napotil na operacijo z namenom, da bi bolje dihali skozi nos, torej je pričakovati izboljšanje. Pri operaciji nosnega pretina (septoplastika) se izgled ne spremeni, lahko pa se vseeno nosna konica rahlo povesi / potlači v primerih, ko je ravno ukrivljeni del pretina nudil pomembno oporo nosni konici. O tem bolj natančno povprašate operaterja ob sprejemu na oddelek.

Pri alergijskem rinitisu je možna specifična imunoterapija (SIT), indicira in daje pa jo specialist alergolog, ne ORl specialist. SIT je dolgotrajna (več let), morate biti zelo motivirani.

Za spremljanje kontrole vašega alergijskega rinitisa (in astme) priporočam, da začnete z uporabo brezplačne aplikacije MASK air https://www.mask-air.com/
(nastala pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, WHO), ki je od marca 2020 že na voljo tudi v slovenskem jeziku.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

A v takem primeru moraš iti potem še samoplačniško na lepotno operacijo? In se sploh da nos spravit nazaj v normalno stanje ali si obsojen na to deformiranost?

Zaplete po operaciji rešuje operater sam – ORL specialist.
Dvig nosne konice je sicer eden največjih izzivov pri rinoplastikah.

Če imate toliko skrbi z izgledom nosu in se bojite deformacije, raje počakajte z operacijo nosnega pretina še kakšnih 10 let, pa se boste takrat odločali, ali si želite izboljšati dihanje skozi nos.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close