semena paprik
Pred 15 dnevi sem posejala v korita semena rumene in zelene paprike in melancane.
Pa od paprik ni nobenega sledu. Sem pobrskala po prsti, pa tudi semen ni videt!
Halo! Ni mi jasno…Še posebej zato ne, ker so malancane zelo pognale. Posejala sem cca pol vrečkice, pa jih je zunaj 100 – brez pretiravanja. Visoke so že 3cm in že nastavljajo 2. par lističev.
Zemlja v katero sem sejala, je specijalna za sejanje in podtaknjence -Substral.
Ima kdo idejo, zakaj iz paprik ni nič pognalo?
Lep dan!
Alenka
Draga Ale,
žal ti moram povedati, da si najbrž kupila staro seme. Nikar se ne čudi, naša Semenarna prodaja vse živo, sumim da tudi eno in isto vrečko semen vsako leto (ker pač vse ne prodajo) in tako se kaj lahko zgodi, da dobiš staro seme. Paprike pa kar hitro izgubljajo kaljivost. Pri nas doma naredimo pred sejanjem preskus, nekaj jih stresemo na filter papir (ali servieto) in pokrijemo (recimo daš v kakšno plastično posodico, v temo), redno papir vlažiš in potem prešteješ, koliko jih je vzkalilo. Podobno slabe izkušnje imamo pri nas s peso in koreninskim peteršiljem. Italjanska pesa je debela za dve pesti, naša pa… ni da bi govoril, pa je ista sorta in enako gnojena.
Pa da ti povem še to, lani so toliko govorili, kako stročji fižol slabo kali, pa da je krivo vreme itd. Neumnost, jaz sem posejala ta semena pri nas v laboratoriju, kjer imamo dokaj ugodne razmere, pa je ravno tako zanič kalil. Seme iz neke druge celo malo starejše vrečke pa je čisto OK kalilo. Se pravi, da so v Semenarni nekaj zamutili. Bojim se, da sploh ne preverjajo, koliko staro seme prodajajo.Uvajajo razne novosti, na tekoči program pa nihče spodobno ne pazi. Najbrž je druga oseba odgovorna za to.
P še to: Vrtna kreša, ki jo rabim za poskuse, je 4-5 let nazaj imela 95% kaljivost. Naslednji dve leti samo še okoli 80%, letos samo še 50% in to iz vrečk, na katerih piše kaljivost 85% (da ne bo pomote, iz novih kupljenih vrečk). V centru Kalia v Ljubljani normalno velikih vrečk sploh več nimajo, samo ta male, na katerih piše 76% kaljivost. Upam da razlaga ni potrebna…
Svetujem ti, da kupiš novo vrečko paprik, po možnosti kakega drugega proizvajalca.
lp Romy