Najdi forum

Z možem in dvema otrokoma živimo povprečno življenje v srednje velikem stanovanju v manjšem mestu blizu Ljubljane. Vendar je mož zapriseženi “Štajerec” in ga zelo vleče živeti tja. Mene pa sicer ne, stanovanje pa sem dobila od staršev, in zaenkrat smo pač tukaj. Mož pa je dobil nedavno “ponudbo” od strica iz Štajerske, ki živi s svojo ženo v veliki hiši. Sta stara okoli 80 let, gre za to, da nas vabita živet v njuno hišo (lahko si tudi zgradiva hišo na njunem vrtu) a pod pogojem, da ne bosta šla v dom, da ju bova torej “rithala”, ko bo treba.

Je že kdo storil kaj takega? Kako se je obneslo? Moram priznati, da mi je ideja nora in nepredstavljiva, mož namreč s tem stricem sploh nima nekega posebnega odnosa, a vleče ga na tisti konec Slovenije in sanjari o življenju v hiši. V hiši bi tudi jaz živela, a tole mi deluje čudno…

Zanimajo me vaša mnenja, izkušnje…

Jaz se tega ne bi šla. Na koncu boš ti dvema človekoma, ki sta ti praktično tujca, plenice menjala. Zakaj? Zaradi moževega lokalpartiotizma?

Zakaj ne bi raje prodali tega stanovanja, v katerem ste, in kupili stanovanja v Mariboru?

Verjetno imata oba še tudi kakšnega svojih staršev. Kaj, če bo istočasno treba popaziti še na njih? Bosta zmogla sploh vse “porihtat”, poleg otrok, da ne omenjam še vajinega skupnega časa? Meni se zdi ideja obupna, ampak vidva sta morda drugačna, imata drugačne prioritete, želje.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Jaz bi se vljudno zahvalila za ponudbo.
Ne vem, če je vredno – sploh če se zgodi črni scenarij in bosta hudo zbolela, postala nepokretna in dementna in živela še 15 let.

Pozabila sem povedat, da stric in mož sicer nista ne vem kako povezana, da pa je mož prva leta življenja živel tam, potem so se z družino preselili. Tisto hišo ima za neko njegovo “domačijo” al kaj jaz vem kako in mi to idejo kar pogosto omenja. Ne gre samo za lokalpatriotizem…Zanima me ali je katera že dala kaj podobnega skozi? Saj itak da ne bom sprejela, samo dobivam rahle občutke z moževe strani, da bo sicer ta domačija zgubljena, ko pa bi jo lahko imela in nadaljevala tradicijo življenja tam..Da je tam njegov dom bla bla, tukaj pa se stiskamo v bloku…

Pa še tašča mi te “priložnosti” nikoli ne pozabi omeniti, čeprav sem jasno povedala, da me ne zanima. Mji starši so 20 let mlajši od njiju, z njegovimi pa živi brat z družino.

Po mojem pa to sploh ni slaba priložnost za vaju oz. za vas. Pod pogojem seveda, da so vsi dogovori vnaprej jasni in pravno neizpodbitno dogovorjeni (najbolje s pogodbo).

Če vam stric torej prepiše hišo v zameno za doživljensko oskrbo, potem vidva pač dobita hišo s parcelo (ki je vredna toliko in toliko), vzameno pa bosta skrbela za strico in teto, če bo treba. V najslabšem primeru to lahko pomeni 10 let menjavanja plenic, kot je zgoraj nekdo zapisal, vendar, če gledaš čisto finančno, lahko za to najameš pomoč, in dvomim, da lahko ta pomoč v vseh letih, ki bo potrebna, stane toliko, kot hiša, ki jo bosta dobila.

Je pa res treba jasno dogovoriti vse podrobnosti, tudi to, koliko stric in teta prispevata k stroškom za njuno nego in hrano, kdaj in na kakšen način se prepiše hiša, kaj v primeru hude boleni, ko človeka doma praktično ni možno negovati…

Glej, jaz sem poznala gospo, ki je takole v hiši zvrstila vso daljno žlahto. (Bližnji, ki so jo bolje poznali, so ušli proč). Je bila stara in težka, dočakala,čez sto let, pa z vsemi, seveda, je bilo vse narobe, samo z njeno čudnostjo nič. Na koncu je hišo dobila daljna sorodnica, ki je komaj prišla vanjo in se še ni imela časa skregat z njo… Tako da, verjemi, ni vredno, saj lahko pošteno nastradaš, da boš vezana in brez izhoda iz hiše vrsto let, na koncu te pa še zaj… :(((

Včasih se obnese, ne vem pa če se bo tudi pri vas. Odvisno je od veliko dejavnikov. ===S temi ljudmi se verjetno nisi veliko družila. Stari ljudje so bolj občutljivi, kot majhni otroci. Stari ljudje nimajo radi ( preveč ) majhnih otrok, njihova glasna igra jih moti, to moraš razumet, tudi ti boš ( če boš imela srečo ) stara.Tam nimaš sorodnikov, prijateljev,…Če imaš že sedaj odpor, kaj šele bo kasneje. Če nimaš vizije, nima smisla, da slediš možu na Štajersko. Kako si to mislila, da je zaprisežen Štajerc; rad pogleda v kozarec !?Skrb za dva ostarela človeka, lastne otroke, moža, zidanje,…ne, ne to pa je preveč. OSTANI TAM ; KJE SI TRENUTNO, to je tvoj dom.

Kaj pa službe? al se bosta vozila al kako?
Namreč vsem dobro znano je, da v MB ni služb, podjetja propadajo dan za dnem…..

Bolj kot to, da moža vleče na štajersko je, da verjetno v zameno za skrb računa na dedovanje nepremičnine, ko bosta sorodnika umrla.

Z dvemi otroci+skrb za stara človeka+služba je velika velika odgovornost. In to zato, da bo enkrat nepremičnina vajina? Nevem no. Odvisno koliko sta pripravljena na to.

Je pa res, da so štajerci veliki lokal patrioti. Iz lastnih izkušenj, saj sem se zaradi moža selila na štajersko.
In mi je žal. Predvsem iz vidika preživetja. Službe so slabo plačane, ko sem se selila, je mož imel fantastično službo (5let nazaj), sedaj se je situacija drastično spremenila.
Življenje v MB ni potica.
S tem ne mislim, da drugje je, ampak mislim da je res življenje na tem koncu nekoliko težje v primerjavi z ostalimi večjimi mestu v Slo.

Srečno.

New Report

Close