se vam je zgodilo da je bivšemu bilo žal ,kaj ste storile?
Odpiram temo ker sem nedavno po dolgi zvezi postala samska,on je rekel da ne mora več,da je pod stresom v službi,da je prazen ,nesrečen,ne čuti nič….. Skratka dan po tem ko sem odšla me je še klical in rekel da ni to konec,no rekel je da bo sel na terapijio in po tretji terapiji kvazi ugortovil da misli da je to to preko SMS-ja osebno ni upal. Skratka bila sem popolnoma adijo poiskala še sama strokovno pomoč ker je bilo preveč zame leto dni nazaj izguba najinih dvojčkov in sedaj mi še on to naredil. Kar se pa je zgodilo da se je pred tednom javil in mi pisal da ve da sem jezna na njega ampak da naj vem da ne mine dan da ne misli name in da me ima neizmerno rad in ne kot prijateljla kot več.Ko sm mu napisala kaj zakaj mi je to naredil je rekel da me ima rad in da ni mogel več,in da je popolnoma zmeden ampak noče in ne more pozabiti mene ne naju. In ko sm ga vprasala kje v zivljenju vidi sebe- mene,v odgovor dobila .ne vem rad te imam ne vem trenutno ne znam odgovoriti. Kako si naj to človek razlaga? Ne vem nisem več pametna sprva mi to naredi nato pa sedaj da me ima rad ??….
Spoštovana ula,
izraz »imeti rad« je eden najteže določljivih, najbolj izmuzljivih. Vsakemu paru, vsakemu posamezniku pomeni nekaj povsem specifičnega, česar ne more enako prevesti noben drug »slovar«. In tudi znotraj odnosa se »imeti rad« spreminja. Kar je pomenilo pred letom ali pred petimi leti, danes ne pomeni več, ampak pomeni nekaj drugega.
Med prijatelji, na primer, nas nič ne prizadene, tudi če smo fizično ločeni. S prijateljico čutiva, da si v tem prijateljskem odnosu pripadava, tudi če greva dvakrat na leto na »maratonsko kavo«. S sošolcem iz gimnazije, s katerim se vidiva na pet let, v trenutku srečanja spet padeva v isti film, v zabavne spomine, v bratsko-sestrski občutek, ki ga ne časovna ne geografska razdalja ne moreta razbliniti. Mama ali oče se razveselita odraslih otrok, ko pridejo na obisk iz tujine, kot da so prišli iz sosednje ulice; če je njihov odnos zdrav, se med njimi prav hitro spet vzpostavi stik. Med intimnima partnerjema pa je drugače. V tem odnosu – tudi v vajinem, sklepam – se predpostavlja ekskluzivna vzajemna pripadnost. Ekskluzivna = ti si samo zame in jaz samo zate, kar zadeva partnerski odnos. In po tem se ravna tudi razlaga izraza »imeti rad«. Zelo verjetno za vas ta izraz pomeni zvestobo, iskrenost in odprto sporočanje svojih čustev. Zato si težko predstavljate, kako naj bi vas imel rad, in to več kot le prijateljsko, če vas je s svojimi dejanji prizadel. Čutite dvojnost njegovih besednih in nebesednih sporočil. Boli vas in strah vas je, kaj ta njegova zmedenost pomeni. Se je čustveno že zapletel drugje, a ga še vedno vleče k vam, ne upa pa si vam povedati? Je to navadna taktika? Ga muči občutek krivde, pa ga ne ubesedi? Vi še niste preboleli izgube otrok, v tem procesu žalovanja bi si od vseh ljudi najbolj želeli ob sebi njihovega očeta, on pa je odšel. Da ste ob tem zmedeni vi, je več kot normalno. In občutki, ki vas dušijo, so tako mučni, da si želite samo jasnosti – ne pa, da morate ugibati, kaj njegove izjave pomenijo.
Bojim se, da vam bo prave odgovore in jasnost prineslo samo potrpljenje. Omenili ste, da ste si poiskali strokovno pomoč. Upam, da ne gre (samo) za zdravila, ampak za kako obliko pshoterapije, s katero boste svojo stisko najbolje predelali. Ne odnehajte, ampak vztrajajte v tem svojem delu. Prišel bo čas, ko boste vedeli, kaj je partner mislil s svojimi besedami. Vi pa boste v tem času postajali močnejši, bolje uglašeni s seboj in modrejši.
Srečno vam želim,