Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija se lahko impetigo razvije v streptokokno angino?

se lahko impetigo razvije v streptokokno angino?

Pozdravljeni,

zanima me, če lahko impetigo povzroči streptokokno angino, glede na to, da impetigo pogosto povzroča streptokok. V zadnjem letu smo namreč imeli več angin in antibiotikov, nazadnje pa sta bila v začetku marca oba otroka končno negativna na streptokok (pri hitrem strep testu). Pred par dnevi pa se je hčerki pod noskom naredil mali impetigo. Namazala sem ga z Ialuxidom in je šlo hitro na bolje. Sem pa zdaj panična, da to najbrž pomeni, da ima spet v sebi streptokok, ki smo se ga s tako muko znebili (če smo se sploh res ga, ker lahko da je bil hitri strep test lažno negativen – je to možno?). Če se ji je pod noskom naredil impetigo, to najbrž pomeni, da ima v nosku streptokok? Ali lahko iz tega sčasoma spet nastane angina? Tega streptokoka sem se v zadnjem letu tako naveličala, da imam že prav fobijo pred njim in ko sem zagledala impetigo me je prav stisnilo. Ali pretiravam ali je moj strah upravičen? Kakšne so vaše izkušnje glede tega, da bi se iz impetiga razvila streptokokna angina?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav

Impetigo sicer povzročajo streptokoki, zelo pogosto pa tudi stafilokoki. Impetigo je sicer okužba kože, teoretično pa si s praskanjem krastice, potem pa z zanašanjem v usta, prenese okužbo tudi na druga mesta. Vsekakor je potrebno okužbo kože zdraviti takoj, ko se pojavi, ne čakajte na raznos.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

sin 8 let star je imel julija letos prvič impetigo. Imel je razjede po celem telesu. 14 dni smo ga umivali z Octenisanom in mazali s Fucidinom. Antibiotika mu niso hoteli dati. Pa čeprav je takoj po tem dobil vnetje kolka.

Do danes se mu je impetigo ponovil že 6x. Rane se pojavljajo posamično, ne več po celem telesu, saj imamo navodilo, da pričnemo takoj mazati s fucidinom. Na bradi mu je v manj kot v dveh mesecih izbruhnil že 3x. Krema pomaga, da izgine, par dni ga ni, čez par dni pa spet rdečica.

Zanima me, kako naj ukrepamo, da se impetiga znebimo. Antibiotika mu ne njegov ne nadomestni pediater ne da, niti mu ne vzame brisa.

Prav tako me zanima, koliko je potrebno čistiti hišo? Prvič smo očistili vse, še okna, zavese, razkužili vse površine (mizo, stole, kljuke…), igrače, ker me je nadomestna pediatrinja tako prestrašila, da je to neverjetno kužno. Njegova pediatrinja sedaj pravi, da ni treba nič razkuževati. Niti rjuh.

Ali moramo spet vse površine v hiši razkužiti? Vse igrače? Ali je dovolj samo njegove rjuhe in obleke večkrat prati. Se lahko igra, ko ima impetigo z istimi igračami kot mlajša sestrica? Jih je potrebno razkuževati? Meni se že meša, ker ne vem, kako mu pomagati in koga poslušati, kako čistiti hišo. Se mi zdi, da sploh nimamo več normalnega življenja. Samo neko razkuževanje in prepovedi v smislu, ne igraj se s tistim, tega se ne dotikaj,…

Hvala za pomoč vnaprej

Če je krastic več ali če se zelo ponavljajo, je smiselno vzeti bris ali izkustveno zdraviti (za streptokokne običajno Amoskisklav, za stafilokokne pa običajno flukloksacilin) z antibiotikom sistemsko.

Navodila za ukrepanje pri impetigu:

https://www.zd-lj.si/zdlj/images/Impetigo_krastavost_ali_piodermija.pdf

 

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close