SE KATERA SPOZNA NA IZVID?
Dobila sem izvid ker smo bili testirani a ga ne razumem a se katera spozna jo prosim če mi pomaga?
IgE inhalac.screening:lešniki>100(6),arašidi>100(86),orehi15(3),mandlji2,4
(2), mleko25(4),jajčni beljak>100(6),jajčni rumenjak8.6(3),kazen14(3), krompir2,0 (2), zelena0.16(0), breskev1,3(2), jabolko0.97(2),soja 7,6(3), pšenična moka>100(6),sezam1,8(2), ržena moka 78(5),korenje,paradižnik, polenovka, škampi<0,15(0)
IgE inahalac.screening: breza,jelša,leska,hrast, travniški mačji rep, rž,pelin, tropotec,pršica hiš,prahu,pršica moke, pasji epitel, mačji epitel, konjskiepitel, morski prašiček, hrčkov epitel,zajčji epitel, plesni<0,15(0).
deček mora biti na dieti brez jajc, kravjega mleka, lešnikov in arašidov in vseh jedi, ki ta živila vsebujejo.Deček uživa aptamil ADC
KAKO NAJ ZDAJ VEM NA KAJ JE ALERGIČEN?
Od prej vem sam za jajaca, mleko, arešide in sojo. Nič mi ni jasno kaj naj zdaj to pomeni
Pozdravljena mamica!
Vsi IgE-ji, ki so večji od 0.30 nakazujejo alergijo oz. verjetno kar že od 0.15 zato tudi je napisano, da je pod 0.15.Se pravi inhalacijskih alergij naj ne bi imel, ima pa zelo močne prehrambene ( številka zraven živila je kazatelj kako močna je alergija).Npr. od testiranih živil ni alergičen na korenje,paradižnik, polenovka, škampi.Glede na visoke IgE svetujem, da jemljete dieto resno, da ne bi imeli hujših reakcij.
Srečno in želim vam, da vaš sonček čim prej preraste te nadležne alergije.Mi smo v isti situaciji.
Danai je povedala pravilno, fantek ima resno alergijo na hrano, zelo hudo je (po testih sodeč) alergičen na
lešniki>100(6),
arašidi>100(86),
jajčni beljak>100(6
pšenična moka>100(6)
Te alergije ima v najvišjem možnem razredu oz. izven vseh razredov. To potem vse namečejo v 6. razred.
Visoka je tudi alergija na rženo moko 78(5), mleko kot celoto 25(4), manj na kazein, ki je v 3. razredu. Vsekakor moraš upoštevati tudi vse ostalo, kar imata v 3. in 2. razredu.
orehi15(3), mandlji2,4 (2), ,jajčni rumenjak8.6(3), krompir2,0 (2), breskev1,3(2), jabolko0.97(2),soja 7,6(3), ,sezam1,8(2)
Korenje,paradižnik, polenovka, škampi – to lahko uživa, je -za zdaj!- negativno. Dobrodošli v našem svetu, smo na podobnem kot vi. Toplo priporočam, da se vsem pozitivnim živilom strogo izogibate, da bi ne doživeli kake hude reakcije. Mi smo jo, je ne privoščim nikomur.
Tu se pa vse neha. Od lanskega oktobra prosim in fehtam dietetike po PK za kak posvet, pa če bi naš otrok nanje čakal, bi ga vmes že 5 x pobralo. Odgovor anamreč še vedno ni, termina tudi ne, kljub posredovanju alergologa, večkratnemu. Ostane ti samo to, da se sam zakoplješ v osnove dieteteike in zdrave prehrane ter se matraš, da otroka prehraniš najbolj zdravo, kar se da. Z vso eksotiko vred.
Najlepša hvala ker ste mi pomagale! sej ne vem več kaj mu naj dajem zajest, čisto sem že zmedenane kaj mu naj dam od sadja, zelenjave… kriza upam da se bom našla če mi lahka kaj poveste kaj same dajete otrokom bi mi prišlo prav in bi bila zelo vesela, sina imam starega 16mesecev.seveda še pa poleg vsega tega borimo še z astmo
Kaj otroku res ustreza, boš ugotovila sama, iz lastne izkušnje z zelo hudim alergikom priporočam čimbolj eksotična živila, za katera telo nima genetskega spomina. Nma se obnese kvinoja, amarantt, proso, tapioka, – to je od žit vse, saj je alergičen na ves gluten ter tudi na riž in koruzo, pa an ajdo in rž. Od zelenjave isto ne sme krompirja, uživa pa topinambur in to kar rad. Zelenjavo uživa vso, čimbolj mešano in čimbolj pestro. Od mesa sme jesti kunca, jagnje, purana in žrebe, na ostalo meso je isto alergičen. Od sadja je mango, avokado, marelice, hruške (samo viljamovke), ananas, liči, slive, maline in borovnice – na vse ostalo je pozitiven. Uživa formulo neocate, drugega ne prenese. Uporabljam kokosovo in olivno maščobo, veliko recepttov za pripravo okusnih obrokov sem našla v knjigi Karmen Mlinar, na forumu alergije.net, veliko pa sem vzela običajnih receptov in jih priredila sestavinam, ki jih sme jesti. Sprva je šok, kasneje pa se nekako ujameš in znajdeš, da kuhaš čimbolj izdatno, polnovredno, pestro in seveda okusno. Velikos i lahko pomagaš tudi s stročnicami, lečo, čičeriko (moka, pireji!), grahom, fižolom in se nekako da preživeti.
Kar se tiče sadja tudi naš je samo hruško viljamovko poskusila sem mu dat banano pa se je ponjej ful praskal zato ne vem kaj naj mu še ponudim? Kaj pa kus kus lahko je pa gris ker je iz pšenice?
Pa zanima me kaj mu zakuhate v juhico, in kakšen kruh mu dajete a se da kaj kupit tudi? Seveda pa vrjamem da bom mogla največ ugotoviti sama kaj mu paše. Najlepša hvala vam za odgovore in pomoč mama alergika vrjetno si mislite da sem malo prismojena ampak sem zdaj res malo zmedena in ne vem kako pa kaj. Vrtecu ga nimam in ga mi pazijo starši tako če imam možnost pripravim en dan prej kaj zajest da je babici lažje vse pa tudi ne gre zato pa iščem še kakšen recept, kaj to knjigo ste kupili od Karmen a je kje na intrnetu?
Uh ne NIKAKOR, ničesar, kar je povezano s pšenico, nobenega gresa, nobene moke, tudi škroba pšeničnega ne. Alergijo na pšenico imata zelo visoko, torej se morata striktno izogibati vsaki sledi teh živil kjerkoli. Nobenih kosmičev, moke, zdroba, ki ima za osnovo pšenico (tudi kuskus!!!) otrok ne sme uživati. Treba je tudi ločiti živila in pripravo hrane, da npr. ne mešamo z “umazanim” priborom (ki je bil stiku z jajci ali pšenico ali lešniki itd) otrokove hrane. TO JE ZELO POMEMBNO!
Jaz osebno pečem otroku kruh iz prosene in tapiokine moke, s kokosovo maščobo in vodo. Brez kvasa ali pa z nekim posebnim kvasom, ki ne vsebuje sledi glutena. Glede na vajine alergije bi načeloma lahko užival kruh za celiakaše od Schaera, ki je dokaj okusen in ga je več vrst, tudi črn, polnozrnat, sta pa 2 vrsti, ki vsebujeta jajca in mleko – preveri deklaracijo, sem že pozabila, ker ga skoraj ne kupujem več, saj sin niti tega kruha ne sme uživati, saj je alergičen na riž in koruzo. Dobiš ga v DM drogerijah, večina večjih Mercatorjev ga ima, tudi Spar, le cene so različne – poglej na dietnih oddelkih. Če prenaša riž in koruzo, mu lahko daš tudi “stiropor”, to so tisti oblati iz napihnjenega riža/koruze. Po raznih bio prodajalnah dobiš tudi okusne piškotke iz različnih vrts mešanic mok, riževe, koruzne, ajdove, amarantovi piškotki – so veganski, se pravi brez mleka, jajc, ponavadi tudi brez glutena in tudi brez sledov oreščkov. So pa dragi ko pes, za 20 dag si hitro ob 5 € :((( Obstaja tudi čokolada od Plamila, ki ne vsebuje ne soje in ne oreščkov, pa tudi mleka ne, je pa okusna.
Na banano je pri nas alergičen od vshea začetka, pa sprva sploh nisme verjela, ker kako na banano ni noben alergičen. Ja, seveda. Ne vem, jaz grem po sistemu – manj je pogosto in običajno, bolj varno je. Dajem mango, ki ga obožuje, pa maline, borovnice, hruško, lani je jedel breskve, pa je razvil alergijo, zdaj je še marelice, pa začuda prenaša citruse.
V juho zakuham spasirano zelenjavo, kvinojo, prosene ali amarantove kosmičke, 1 x na mesec kak ščep koruznih rezancev – vse testenine dobiš tudi iz riža in iz koruze – poglej na dietnem oddelku. Veliko težje so dobijo amarantove ali kvinojine testenine, se pa dobijo kosmiči. Lahko zakuhaš tudi sam amarant ali kvinojo. Jaz npr. skuham skodelo kvinoje na vodi, ohladim in shranim v hladilnik. Potem jo jemljem stran, kot jo rabim – žličko za v juho danes jutri npr. skuham suho sadje, zabelim z maragrino in dodam kvinojo, dodam malo limone in malo sladkorja, p aima hitro in okusno večerjo. Naslednji dam na isto foro suham amarant (ta se kuha tudi po eno uro) in ga spet shranim v hladilnik, enkrat je priloga k mesu za kosilo, naslednje jeutro je za zajtrk z neocatom, recimo – pa podobne fore. Ker je takemu otroku treba vse skuhat, ne moreš nobenih “instant” variant ubirat, se moraš malo znajt in marsikaj skuhati na zalogo in primerno shraniti, da ne traja priprava vsakega obroka po uro in več. Iz jetrc, če jih lahko uživa, čičerikine moke in schaerove moke lahko narediš tudi okusne cmočke, ki jih imaš spet za večkrat. Ipd – saj bo šlo, nič nisi prismojena, jaz sem k sreči že veliko vedela o alergijah, pa tudi kuhinjo sem že dobro obvladala, ko me je doletelo, pa sem bila vseeno na začetku čisto uboga, sploh ker sem dojila in sem sama morala imeti isto dieto kot otrok.
Recepti so tule:
http://med.over.net/klinicne_stroke/dojenje/index.php?pcat=185&stran=2&n=21406
Eni so odlični!
Predvsem si zapomni, magari napiši na listek vse, kar ima otrok potrjeno od alergij. Vsem tem živilom, izdelkom iz njih, sledovom le -teh, se mora otrok 100% ogibati. Za take alergike recimo, odpadjeo vse salame, paštete (izjema: Kodila paštete v steklenih kozarčkih- Mercator, Spar), odpadejo rastlinski namazi s sojo, lahko pa uživajo namaze Zwergenwiese ali karkoli brez soje, jaz kupujem rastlinske namaze v SParu Baerlauch, Schnittlauch – česen, dorbnjak in so zelo okusni. Od Plamila se dobi čokoladni namaz (če mu čokolada ne povzroča težav, seveda – ste testirali kakav?), lahko je marmelade iz dovoljenega sadja, namesto masla uporabljamo extra vital namazm je tudi zelo okusen….pa kuhamo kaše na sto in en način. Je revolucija, ampak počasi se navadiš in utiriš. Če še kaj rabiš, pa vprašaj, ni problema.
Pira je genetsko nesprememnjena vrsta pšenice, ki pa vsebuje malenkost drugačen gluten. Obstajajo celiakaši, ko jo v majhnih količinah prenašajo. Pri nas konkretno se ne obnese, na načelni ravni pa tisti, ki ne sme pšenice, tudi pire ne sme. Jaz osebno bi se pri tako visoko pozitivni pšenici tudi piri ognila. Če mu gluten ne dela težav in ga prenaša, raje poskusita ovsene kosmiče, ovsen kruh, kruh je iz koruzne in ajdove moke naravnost odličen, lahko dodaš še malo riževe moke, lahko spečeš hlebček cca 500 gr in ga zamrzneš po rezinah. Enkrat narediš koruza+riž+ajda, drugič narediš na osnovi schaerove moke, pa dodaš ječmenove in ovsene kosmiče, lahko dodaš laneno seme in sončnična semena – taki kruhi so zelo okusni, pa tudi zelo hranljivi in izdatni, je pa res nekaj dela. Če nimaš, ti priporočam kruhomat, kruh se praktično speče sam, se sicer ene 2 x mal hecaš, da pogruntaš prava razmerja, ampak potem je res izi.
Lahko uporabljaš vse riževe in koruzne testenine, ovsene, ječmenove, ajdove, koruzne kosmiče, ajdovo kašo (odlična priloga in zakuha je!) in kosmiče, ajdovo, koruzno, ovseno, proseno moko. Lahko uporabljaš kvinojo, amarant, riž, tapioko. Vse te ogljikove hidrate lahko za zdaj uporabljaš, vsa ta žita. Lahko skuhaš recimo zelenjavni ričet iz korenčka, ješprenja, pesti fižola, malo graha, čebule, pora, česna, čebule, list lovorja , če pa želiš, lahko noter vtakneš kos mesa, ki ga lahko uživa in je to res krepak obrok za takega otroka. K temu skuhaš alnaturin puding (na kompotu, na koncu ko odstaviš od ognja, pa lahko dodaš nekaj meric formule, ki jo uživa in fino vmešaš pa naliješ v šalčke) in imaš izdaten obrok. Ajdova kaša je uporabna spet na sto načinov – s sadjem, z zelenjavo, kot priloga mesu, kot zakuha v juhi. Isto kosmiči. DOkler smo pri nas lahko uživali ajdo, koruzo in riž, se mi sploh ni zdelo, da smo kaj hudo omejeni. Ko je to ratalo pozitivno, pa zraven še krompir, me je pa res pribilo in sem se lep čas iskala.
Veliko nasvetov in recpetov dobiš tudi tu:
tudi idej, kaj vtakniti v pisker, da bo okusno in hranljivo.
Zelo dobronamerno – daj si najprej vzemi čas in se za par dni zakoplji v knjige in na net, pa si razjasni osnovne pojme. Kaj je pšenica, kaj ni pšenica in kaj iz česa pridobivamo. Brez tega ne bo šlo in noben živ človek pod soncem ti ne bo za vsak izdelek vsakega proizvajalca posebej razlagal, kaj lahko in kaj ne. Pojma nimam, kaj je v graham žemljah, ampak graham načeloma pomeni “nepresejana pšenica” – se pravi, celo seme z lupino vred. Torej je še vedno pšenica in za tvojega otroka neprimerna. Kvinoja NI pšenica, kus-kus JE pšenica, to sem ti že par postov nazaj napisala! Morala se boš naučiti brati deklaracije in upoštevati osnovno pravilo, namreč tisto, da ničesar, kar nima podorbne deklaracije, ne kupiš oz. ne daš otroku. Tudi če za neko snov ali sestavino nisi prepričana, kaj točno je, otroku s takimi izvidi tega ne daš, pa karkoli že je.
Mislim, da ti ni povsem jasno, kako resni so izvidi tvojega otroka in da je daleč daleč največ odvisno od tebe, če in kako bo otrok napredoval in koliko bodo te alergije nanj vplivale. Ne glede na to, kako težko ti to trenutno je, se boš morala poglobiti v deklaracije živil in se seznaniti z vrstami žit in izdelki iz posameznih žit, se podučiti, kaj so lecitini, kakšne poznamo, kateri so v redu za tvojega otroka, kateri niso, kakšne vrste škroba poznamo itd Veliko dela te čaka in opraviti ga boš morala, dala sem ti en zelo uporaben link, prebrati boš pa le morala sama in to v detajle. Skozi to smo morali vsi, ki imamo alergike in ki se trudimo, da bi kljub težavam, ki jih pestijo, rasli zdravo in se normalno razvijali. Večina nas je pripravljena pomagat, vendar najbolj osnovne reči boš pa morala najprej sama predelat. Teh osnovnih nasvetov je veliko, tukaj, na onem drugem linku in povsod po netu – treba se je usest, brat, si zapisat in končno tudi zapomnit. Tudi na pediatriji je kar nekaj nasvetov – virov je dovolj, jih je p atreb avzeti v roke. Nikar ne pričakuj, da bo šlo zlahka, ker je to velikansko delo, ki pa ga vseeno moraš opraviti ti, ki si mama temu otroku.
Jaz osebno otroku s takimi izvidi nobenga kruha iz trgovine ne bi dala. Nobenega. Ker bodo v čisto vsakem sledovi pšenice. Izjema je že prej omenjeni schaerov kruh, ki se izdeluje na linijah in v obratih, ki ne uporabljajo pšenice v proizvodnji.
mama alergika najlepša hvala ker mi pomagaš, res nimam pojma kako in kaj saj moj namen je in se trudim da pomagam svojemu sinu, prej je imel alergijo na mleko,jajca,sojo in arašide tako da tukaj sem se znajdla zadaj pa ko sem dobila ta izvid pa sploh nisem vedela kaj pomeni, z izvidom sem šla k svojemu pediatru ter sem ga vprašala kaj to pomeni in mi je odgovoril da ne sme tist kar je že prej imel ampak meni ni dalo miru in sem si rekla te številke morajo nekaj pomenit in če se nebi pozanimala bi bilo groza ker je sin poleg tega še asmatik in ga duši torej mu je to povzročala hrana tako da sem zelo razočarana nad njim ker mi ni pripravljen prisluhnit in pomagat, imam hčero ki pa s tem nima nobenih težav in je bilo vse vredu zdaj pa ko ga rabim se pa obnaša kot da imam zdravega otroka znorela bom ker pa se že to vleče vse od rojstva dalje tako da vidim da bom morala kar orng zavihat rokave in se lotit dela pravzaprav že delam kot sem ti napisala res sem zgubljena že utrujena zraven, res hvala ti še enkrat
Vem, da ti ni enostavno in tudi vem, kako ni nobene pomoči od nikjer, sama skoraj leto dni čakam posvet pri dietetiku, pa šolanje za uporabo adrenalina – če se ne bi sama pobrigala za eno in drugo, bi bil moj otrok velik revež, ker ima spisek prepovedanih živil prbl. 5x daljši, kot je tvoj. To ti hočem povedat – na tebi je, pa kakor se ti zdi krivično, nesramno, grozno – na tebi je, da se vsedeš, študiraš in bereš. Ker ti kupuješ in ti hraniš otroka, tudi, ko ga daš v varstvo, moraš ti priskrbeti ustrezna živila – ne tisti, ki ga varuje. Načeloma je rešitev zelo preprosta: nič od pozitivnega ne sme. Še posebej ne sme nič od tistega, kar je > 100. Malo moraš tudi povsem kmečko logično razmišljati: če se kruh peče v neki veliki pekani, kjer logično pečejo predvsem iz pšenice, bo čisto vsak kruh vseboval sledove pšenice – zakaj? Ker je na vseh orodjih, na vseh poteh, v vseh pečeh polno sledov pšenice. Ker nihče ne gre in ne pomije vseh trakov, vseh skled, kavljev, ne pomije peči v nulo, ko da v proizvodnjo npr. ajdov kruh, seveda vsepovsod ostajajo sledovi pšenice. Za otroka s takim izvidom so tudi sledovi dovolj in preveč. Isto je z moko: tudi načeloma čista moka, ki se mlej v velikih mlinih, kjer nimajo ločenih linij za pšenico, za takega alergika ni primerna. Ti moraš torej kupovati izdelke firm, ki so specializirane za proizvodnjo brezglutenske oz. kar veganske hrane, to je hrane, ki ne vseuje mleka in jajc. Ker imate tudi alergijo na sojo, se morat eogibati tudi tej. Firme, ki so hudim alergikom dobro znane, so: Schaer (kruh, moke, krušni izdelki in pecivam toda ne vsa, določena vsebujeja jajca in mleko – beri deklaracije!!, testenine, osnove za pice), Werz (odlični piškoti različnih vrst, moke, napihnjenci, kosmiči, prosen zdrob, prosena moka, testenine), Plamil (čokolada, čokoladni namazi), D’Arbo (marmelade brez konzervansov in kemije), Alnatura (cela paleta izdelkov, od juh, namazov, vložene zelenjave do slaščic – drogerija DM), Menz&Gassner – marmelade. Pa še kaj se najde. Pašteta je v redu od Kodile, salame jaz dam naredit mesarju, ne zaupam nobeni trgovinski, isto hrenovke. Kakorkoli se obrneš, sam moraš zavihati rokave in iskat informacije. Uporabljat svojo logiko in razmišljati, kako se kakšna stvar izdeluje. Ko sem sama začela odkrivati alergije pri svojem otroku, sem cele noči visela za mašino in prečesavala internet podolgem in počez. Prebrala vse forume v vseh možnih jezikih, ki sem jih le našla, kopirala recepte in izkušnje.
Je, res je težko, ampak ko si malo olajšaš dušo in odjamraš 3 kitice, je na koncu le treba pljuniti v roke in začeti s trdim delom, ki ga tak otrok od staršev zahteva.
Durum je vrsta pšenice. Iz durum pšenice delajo pač durum zdrob, iz njega pa durum testenine.
Lej, če si ne znaš drugače pomagat:
To je eden najbolj zmogljivih iskalnikov po internetu. V okence vpišeš “durum” ali pa katerikoli pojem, ki ga iščeš oz. te zanima in ven dobiš skoraj zagotovo najmanj3 uporabne odgovore. Recimo za durum tole:
Klikneš na tisto, ki se ti zdi, da bo dala zate najboljši odgovor. V tem primeru tretjo vrstico in izveš vse o tej temi. N ata način lahko poiščeš 98,9% vseh odgovorov na splošno.
draga mama alergika- SUPER SI! 😀
Sem deklič, ki ima že dalj časa alergijo na laktozo sedaj pa se mi je razvila očitno še na pšenico/trave.
Ko so me testirali so mi rekli da imam alergijo tudi na zeleno in bučnice. Lahko da sem še kaj pozabila. Do sedaj mi pšenica, zelena, bučnice niso povzročale težav. Sedaj pa se je pojavila zadeva s pšenico.
Naj omenim, da ne jem mesa in pa jajc (ker jih enostavno ne maram).
Sedaj sem pa čisto izgubljena kaj jesti :/
Mi lahko prosim kaj več poveste o lecitinu (a to je iz pšenice?) oz. na kaj vse moram biti pozorna pri alergiji na pšenico.
Hvala!