Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Še enkrat povišan pulz

Še enkrat povišan pulz

Obračam se na Vas,če mi boste vsaj malo lahko odgovorili na moja vprašanja.Tudi jaz imam problem že nekaj let(cca 8 let)s povišanim pulzom in zelo nesorazmernim pritiskom.Do lani sem imela pritisk zmeraj približno tako:spodnji 90-97,zgornji od 110-125 max.Pulz se je pa gibal tam nekje od 87 pa tudi do 100 in več.To sem omenila mojemu splošnemu zdravniku,ki me je poslal na pregled za ščitnico.Tam mi je zdravnica ugotovila,da imam zelo pomanjšano ščitnico in rahlo natrgano???Ne vem,kaj bi to pomenilo.Dejala mi je,da mi bo dala hormonsko terapijo,ampak po odvzemu krvi,je pokazalo da je vse b.p.V tem času sem tudi zanosila.Zdravnica je obvestila mojega g.naj mi kontrolirajo kri zaradi ščitnice,toda on mi je ni.V nosečnosti sem pritisk imela zmeraj(začuda)v mejah normale,puls pa tam nekje okrog 90.Nosečnost se je tragično končala v 6. mesecu.
Pred enim mescem sem imela laparoskopijo in takrat me je operaterka opozorila,da mi je po operativnem posegu zelo nihal pritisk in pulz,ker sem bila kar dva dni na intezivni negi.Kasneje sem mojemu osebnemu zdravniku to omenila in mi je naročil,naj si vsaj redno kontroliram pritisk in pulz,da bo potem videl,kam me poslati.Sedaj si redno kontroliram in pritisk je še kar v redu,glede na moja leta(36)130/97,skrbi me pa pulz,ki se nikakor ne spusti pod 100.Zadnja meritev je bila včeraj in je bil pulz 104.Kaj Vi menite,kam naj me pošlje splošni zdravnik.Rada bi si pa tudi to uredila,ker nameravam v roku 4 mescev načrtno zanositi.Ali obstajajo kakšna zdravila,da se vse skupaj uravna.Vem,da sem veliko hudega preživela(smrt otroka),ampak vsega skupaj,ker se že vleče 8 let,ne more biti kriv stres.
Hvala Vam že v naprej za odgovor.
lp D.

Ne vem kaj je hotela zdravnica povedati z besedami “rahlo natrgana ščitnica”. Pomembna je le ugotovitev, da je ščitnica zdrava.

Vrednosti spodnjega (diastoličnega) tlaka nad 90 mmHg so, glede na vašo starost, nekoliko prevelike. Verjetno bo potrebno zdravljenje zvišanih vrednosti tlaka. Predstavljam si, da bi vam koristilo zdravljenje z zdravilom, ki mu po domače pravimo “betablokator”. Če bo zdravilo uspešno (nižji krvni tlak in nižja srčna frekvenca), se morate pred zanositvijo dogovoriti z ginekologom glede zdravljenja na začetku nosečnosti.

Vsekakor morate kot vzrok za hitro bitje srca izključiti slabokrvnost, duševno napetost, oslabelost srca, itd.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close