Še enkrat kila
Spoštovani,
no, zdaj postajam že nadležna muha vendar rabim nasvet glede kile. Pred kratkim sem vam pisala, da ima naš 13-mesečnik občasne težave s pojavljanjem kile vendar večjih težav ob tem ni imel. Danes pa sem se zelo prestrašila saj se je ta pojavila v dosti večjem obsegu kot prej in bila je “vztrajnejša” pri reponiranju. Prej se mu je pojavila le manjša bulica, kot češnja, danes pa je segala vse do mod, ki so se zraven napela, vse skupaj velikosti konkretne slive. Sinček je sicer jokal, ni pustil prijeti, čeprav ne vem ali je to posledica tega, ker je bil zaspan in mu ni bilo glih najbolj do previjanja. Včasih pač ni zadovoljen, ko se mora previti in glasno protestira. Poleg tega že od rojstva med previjanjem sila rad upira nogice ob moj trebuh in brca tako da je potem še težje pogledati ali razločiti med tem ali ga kaj boli ali preprosto protestira. Tudi včeraj zvečer je jokal kot dež, sicer ob pregledu kile nisem zaznala, ampak danes pa me je pogled na to precej prestrašil. Moja skrb je precej večja tudi zaradi tega ker je pred kratkim shodil in je sedaj še bolj aktiven kot prej, seveda se mi je takoj porodilo vprašanje ali ni večji obseg kile povezan z večjo aktivnstjo. Trenutno spi, potem ga peljem k pediatrinji, pa vendar bi bila zelo vesela kakšne besede ali nasveta. A se v lekarni res dobijo pasovi za kilo in če koliko je njihova uporaba smotrna pri ako majhnih otrocih?
Iz srca še enkrat hvala.
Spoštovani maj05,
evo, pa bo moj nasvet prepozen. Verjamem, da sedaj že veste kako in kaj.
Napišite, kako se je razpletlo.
lp
Tanč
Ja, njegova pediatrinja je bila danes odsotna, pogledala ga je druga, prijazna gospa, ob pregledu je bilo sanje normalno, je pa rekla da je potrebna ocena kirurga (kar sem itak pričakovala). Preden sma šla spat se je kila ponovno pojavila, vendar se je hitro vrnila na svoje mesto. Zgleda, da je hoja pripomogla k temu, da je zdaj kila izrazitejša. Vendar sma se s parnerjem zdaj znašla v precepu, namreč, ne upama ga pustiti jokati, da ne bi izzvala izbočitve. Naš malček zdaj ugotavlja in včasih pridno izrablja moč lastne volje in joka in seveda naju je strah, da se ne bi preveč razburil ali pa preveč “razvadil”, da je jok orodje do cilja. Prosim ne razumite narobe, saj nisma kakšna trdosrčneža, sina poznama in vema kdaj in kako joče, da bi naju prepričal v svoje. Kako ukrepati v takih primerih? Pa lahko noč.
Dober večer, maj05,
kilo mora videti trenušni kirurg, ki bo po pregledu ugotovil, kako velika je “luknjica”, skozi katero leze črevo v mošnjo.
Kaj pa vi medtem lahko naredite? Živite normalno življenje. Ko se kila pojavi, jo skušajte spraviti nazaj. Kdaj pa morate takoj k zdravniku, ne glede na dnevni čas? Če ne morete spraviti nazaj kile (reponirati), ki je močno boleča, otrok pa joka, mošnja v tistem delu, kjer je kila pa otekla, pordela in zelo boleča. Takrat je potrebna takojšnja operacija, sicer se kila vklešči in črevo v tistem delu lahko tudi odmre. Dokler pa jo lahko spravite nazaj, je vse OK.
lp
Tanč