Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Ščitnični hormoni pri dojenčku

Ščitnični hormoni pri dojenčku

Spoštovani.

Želela bi vas povprašati izvidih hčerke stare 10 mesecev in pol. Vrednost p t3 je tik nad zgornjo mejo piše, vrednost 7,92 pmol/L, ostali š.h.v mejah normale.
Kaj pravzaprav to pomeni, zaradi česa pride do tega, če lahko sami kako popravimo stanje in če je zadeva resna? Svetujejo kontrola čez dva meseca. Na podlagi česa se pa lahko stanje izboljša? In kaj če se ne, je lahko kaj resnega v ozadju? Potem vrednost hemoglobina je 110, kar ni tako kritično, kajne? Je pa zelo nizko serumsko železo 6,3 umol/L. Priporočajo dodatek železa. Se potem stanje izboljša ali ni nujno? Je lahko oboje povezano s hcerinim zaostankom v grobi motoriki in zakaj povečini sploh pride do njega? Najlepše se zahvaljujem za vašo pomoč in želim prijeten dan.

Lp, BB

Nenavadno je, da bi bil katerikoli hormon (T3 ali T4) povišan, TSH pa normalen, saj je TSH tisti, ki nadzoruje izločanje T3 in T4. Ker je v vašem primeru TSH normalen, sledimo stanju s kontrolami TSH in ne pričakujemo, da bi bilo v ozadju kaj hujšega. Če bi se nivo TSH spremenil (navzdol ali navzgor) pa boste pravočasno napoteni k ustreznemu specialistu.
Nižji hemoglobin in nizko serumsko železo kažeta na pomanjkljiv vnos železa, v tej starosti najpogosteje povezano z neoptimalno prehrano (preveč mleka, premalo mesa). Do normalizacije izvidov je ptorebno dodajanje žezea, saj slabokrvnost vpliva na mnoga dogajanja v organizmu, od utrujenosti, zadohanosti in pri dolgotrajnih sloabokrvnostih tudi na zorenje možganov in s tem povezanimi funkcijami.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za odgovor.
Za dodajanje železa smo dobili sirup, katerega je skoraj nemogoče implicirat naši dojenčici, saj se ji in zaleti in bruhne ostanek ven. Seveda brez groznega joka ne gre. Tako, da me resnično skrbi kako nam bo to uspelo in če nam sploh bo, kar močno dvomim. Kaj pa potem sledi, obstaja še kakšen drug dodatek železa?
S hrano se zelo trudimo povečati vnos železa že zadnja dva meseca in smo prišli na vrednost hemoglobina 110 iz 106, torej ni bistvene razlike kljub vsakodnevnemu vnosu mesa in ostalih priporočenih živil. Kaj bi se lahko storili? Sta vrednosti kritično nizki ali odstopata malo? Se zna zgoditi, da se stanje popravi kljub nevestnemu dodajanju železa?

Ponovno se zahvaljujem,
B

Pravite pa, da je nenavadno, da bi bil eden povišan, TSH pa normalen. Kako je pa potem to sploh mogoče kot je v našem primeru. TSH 1,87 mE/L, pT4 15,6 pmol/L, pT3 7,92 pmol/L.

Se opravičujem, se eno dodatno vprašanje. Kakšni bi pa bilo možni vzroki, da je p t3 povišan? In kaj to pomeni, da je samo eden povišan, se že nakazuje na morebitno slabše delovanje ščitnice?
Lahko sami kaj naredimo, da vrednost uravnavamo? Hvala.

Obstaja še preparat Aktiferin tekočina, ki se odmerja v kapljicah (npr, 3x dnevno 20 kapljic). Potrudite se.
Dokler je TSH normalen, čakamo in sledimo dinamiki koncentracije obeh hormonov. Samo en izvid lahko dobimo v taki fazi motnje, da ni mogoče še nič določiti, zato ponovimo izvid čez nekaj mesecev in primerjamo. Dokler ni jasno ali sploh gre za motnjo ali ne, je nepotrebno zastraševanje staršev z domnevnimi boleznimi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Se zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav, B

New Report

Close