Najdi forum

Pozdrav!
Mogoče to ni prava tema vendar me zanima kakšen pomen imajo sanje do okolice, oziroma kako resnične so sanje, ali to kar sanjaš je odvisno od tega kar se ti je zgodilo kakšno je tvoje življenje ali lahko vpliva predvsem prihodnost kot piše v sanjskih knjigah, koliko se psihiatrija sploh ukvarja s tem. Sam imam čudne sanje v zadnem času sanjam o krstah, kako padem v prepad in kako me davijo bližnji, pred 1 letom me je zelo prizadel poiskus samomora očeta.

Spoštovani Mark,
psihiatrija nima nič skupnega s prerokovanjem iz sanj, gre za povsem enake fiziološke procese, kot pri registraciji okolja v budnem stanju, le da je nivo nižji.Michison je mnenja, da pomenijo sanje sproščanje prevelikega števila podatkov v obliki potencialov iz nevronske mreže.Vsebina sanjanega je torej povezana z že prej sprejetimi podatki.Freudova razlaga sanj je za uporabo v današnjem času preveč enostranska in ima zato pretežno literarno vrednost.

Spoštovani mag. Rejec,
dovolite mi, da izrazim svoje mnenje glede sanjanja, da le ne bo preveč enostransko predstavljeno (samo kot fiziološko praznenje nevronov brez pravega pomena za sanjajočega). Psihiatrija resnično nima ničesar skupnega s prerokovanjem iz sanj, gre pa za to, da lahko prisluhnemo sporočilom iz sanj, ki imajo za nas naš osebni pomen, kot tudi vsem drugim občutkom, ki se v nas porajajo. Tudi sanje so lahko ventil za notranje napetosti in predstavljajo sporočila našega nezavednega naši zavesti, kaj smo spregledali čez dan. In če sledim vsebini, s katero je vstopil Mark ob poudarku, da gre za tipanje v temi, ker Marka ne poznam, gre lahko pri njem morda za moški način ukvarjanja s problemom: pogledati proč, ker nanj (na poskus očetovega samomora) ne morem vplivati. Seveda tak način nerazrešenih vsebin ne odpravi, te ostanejo in sporočajo skozi npr. telesne simptome in/ali sanje. Sanje lahko sporočajo več stvari: da Mark še ni razrešil svojega odnosa z očetom, da so se v njem ob očetovem poskusu prebudili občutki krivde, da se je ob njegovem poskusu srečal z ranljivostjo občutka varnosti, ki ga je morda spremljal do sedaj, da se je ob tem začel srečevati z vprašanji lastne identitete, šibkosti le-te, vprašanji podobnosti z očetom, vprašanji glede ev. lastne depresivnosti in celo razmišljanju o samomoru. Vsekakor je bilo to srečanje tudi z lastno minljivostjo in krhkostjo življenja. To je seveda moje tipanje v temi, a sanje so Markove in ključ do razlage Markovih sanj v njem samem in seveda ne v “sanjskih bukvah”. Psihiater pa mu lahko pomaga pri iskanju tega ključa. Tako so lahko sanje zelo pomembne orodje pri iskanju stika s sabo, razumevanja sebe in življenja na sploh.
Z lepimi pozdravi, Miloš Židanik.

Spoštovani mag. Rejec,
počakal sem do danes in ugotovil, da mojega odziva na Markovo pismo očitno le ne boste objavili. Opravičujem se, ker sem predpostavljal, da je to forum, izmenjava mnenj med različnimi ljudmi, sedaj pa ugotavljam, da je to bolj dopisovanje z Vami. Tudi Vaš odziv na izmenjavo stališč pod “Psihoterapija” me je presenetil. Pravzaprav sem odgovarjal Saši, dobil pa sem Vaš odgovor, v katerem me seznanjate, da ne vem kaj so to psihopatološki fenomeni in da ne vem kaj je to psihoterapija. Razumel sem Vaš namig in Vas ne bom več nadlegoval s svojim razmišljanjem. Se pa marsikaj sprašujem ob vsem tem. Vendar jaz pravzaprav odgovorov na ta vprašanja ne potrebujem. Morda bi si lahko ta vprašanja in odgovore nanje iskal in postavljal nekdo drug. Seveda pa to ni več moja stvar.
Lep pozdrav iz deževnega Maribora, Miloš Židanik.

Spoštovani kolega,
kot vidite, sem objavil tudi to vaše pismo in ne le vaš komentar Marku.Ker pa se število manj nestrpnih ,kot ste vi, iz dneva v dan narašča, gre zato tudi objava po vrstnem redu zapisa, in se boste pač morali sprijazniti z dejstvom, da le zato, ker ste psihiater ne morete imeti prednosti pri objavi.
Forum je namenjen širokemu profilu dopisovalcev, ki predvsem želijo načelnih napotil kako se lotiti odpravljanja svojih stisk ,manj pa jih zanimajo prednosti Schultz-Hencke- jevega pristopa pred Sifneosovim oziroma njegovo Davanloo-jevo različico, zato vam ponovno predlagam, da ozko strokovna in organizacijska vprašanja prenesemo na strokovna srečanja združenja, hkrati pa vas vabim k nadalnjemu sodelovanju v okvirih, ki jim je forum namenjen.

New Report

Close