samohranilka
Lepo pozdravljeni!
Zanima me kaj pomeni biti samohranilka, v katerem primeru sem odobravana kot mati samohranilka in do kolikšne pomoči sem upravičena. Sem namreč na zavodu za zaposlovanje in prejemam denarno pomoč iz socialne. Kmalu bom rodila in z očetom otroka ne živiva skupaj (jaz živim pri starših). Najini odnosi so zelo zapleteni, zato bo plačeval tudi preživnino za otroka.
Hvala za odgovor in upam da sem podala dovolj informacij!
LP
Samohranilka v prvi vrsti pomeni, da sta mama in ata svojemu otroku, za vso vzgojo in skrb sama.
Na CSD boste lahko poleg zase denarno socialno pomoč uveljavljali še za otroka. In uveljavljali boste lahko otroški dodatek, pri obojem boste lahko uveljavljali še dodatek kot mati samohranilka. Za uveljavljanje teh pravic morate imeti ustrezno rešeno očetovstvo in preživnino. Denarna socialna pomoč se zmanjša za znesek preživnine.
Kaj pomeni “ustrezno rešeno očetovstvo in preživnino!?
To preprosto pomeni, da imate oboje res urejeno.
V kolikor ima oče vašega otroka res namen redno plačevati preživnino, lahko to uredita sporazumno v obliki izvršljivega notarskega zapisa. Sicer morate urejanje preživnine dokazovati z drugimi dokazili npr. da ste na sodišču sprožili postopek za ruejanje preživnine.
Urejanje oziroma urejena preživnina vpliva na pridobitev denarna socialne pomoči in otroškega dodatka.
Brez zgoraj navedenih dokazil boste imeli težave pri uveljavljanju teh pravic.
Lp,
Pravkar sem po razpadu izvenzakonske zveze urejala preživnino za otroka – škoda je denarja za notraja, ker stane, notarski zapis pa ni dovolj za določitev preživnine.
Nevedni predlagam da, ko bo rodila in bo oče očestovstvo priznal na CSD istočasno sporazumno določita višino preživnine. S tem sporazumom in pismeno vlogo na sodišču vloži prošnjo za izdajo odločbe o višini preživnine. Žal pa je treba to vlogo plačati.
Samohranilka pomeni, če si oseba z otrokom in je oče otroka neznan ali zanj ne plačuje preživnine in je ni mogoče izterjati.
Pozdravljeni!
Tudi sama sem tretirana kot mama samohranilka,ker z fantom zaradi osebnih razlogov žal nisva ostala skupaj.Drugače pa svoje stvari z strani očetovstva redno izpolnjuje in nimam nikakršnjih pripomb
Zanima pa me,kot ste navedli,da bi se naj socialna pomoč zmanjšala za višino preživnine.
Jaz sem prejemala prej denarno pomoč v višini 47.000 SIT,preživnino dobim 15.000 SIT,socialna pomoč pa se mi je zmanjšala sedaj na 20.000 SIT.Zanima me kako to in ali se naj to pozanimam pri svojem centru.
Pa še to?Kakšen je ta dodatek za mame samohranilke ki ga lahko uveljavljaš?
Lepa hvala za odgovor.
Nisi mati samohranilka, ker oče tudi skrbi za otroka, saj dobivaš preživnino
Gospa Tina,
denarna socialna pomoč se določi glede na število oseb v družini in je drugačna za odrasle osebe kot za otroke. Kot materi, ki živi sama z otrokom se denarna socialna pomoč odmeri za eno odraslo osebo in za otroka + dodatek za enoroditeljsko družino (30% denarne socialne pomoči), kar znaša cca. 75.000 SIT od tega pa se odštejejo vrednost preživnine, ki jo prejemate in morebitni drugi komercialni dohodki.
Lp,
Nikako,
res bi lahko tako rekli. Mislim pa da so mnogi otroci, ki nimajo priložnosti živeti skupaj z obema staršema, za marsikaj prikrajšani. V prvi vrsti zagotovo za izkušnjo očetovega deleža v starševstvu. In da je vsa skrb za vzgojo preložena na mame, ki se mnogo hitreje izčrpajo v svojem poslanstvu kot če bi imele partnerjevo podporo.
Mnoge matere, ki vzdržujejo enoroditeljsko družino, lažje nadomestijo materialno kot pa čustveno prikrajšanost.
LP,
Spoštovani!
Sigurno , da so nekateri otroci prikrajšani za marsikaj, nekateri se pa mogoče rešijo nevzdržnih razmer med partnerjema, čemu sledi tudi ločitev.
Tudi sama sem ostala sama s sinom, ker pač nisem več vzdržala večnega varanja, kreganja…. Iz lastnih izkušenj vem, da sva zaživela, ko je oče odšel. Na začetku sta s sinom imela redne stike, ki so se pa z leti ohlajali, sin je sedaj star 17 let. Sama sem si ustvarila novo družino, vendar na “prvem” mestu mi je vedno sin.
Ko sva bila z sinom sama sem mu nadomeščala vso skrb , ljubezen tako, da nisem imela občutka da bi kaj pogrešal. Nama je bilo veliko bolje ko sva bila sama….
Tudi sedaj brez problemov komunicirava, je priden fant, ki mi vse zaupa, vsak problem , ki natane ali v šoli, v ljubezni rešiva skupaj brez kreganja…Vedno najdeva skupno točko, kar tudi olajšuje življenje….
Pozdravljeni!
Se strinjam za vami, da je marsikomu po razvezi bolje. Situacije so pa zelo različne. Prepričana sem, da če nekdo redno plačuje preživnino, to še ni vse. Starši ostanejo starši tudi po razvezi in otroci so vredni tudi njihove čustvene pozornosti in skrbi. običajno pa tudi preživnine ne pokrijejo vseh stroškov. Realnosti pa so spet različne.
Sama sem se vedno zavzemala ta stik sin-oče. Sčasoma se mi je zdelo , da sem prav vsiljiva, ker sem pač hotela, da ohranita medsebojni odnos. In tako sem pač pustila njima proste roke, kar je privedlo do tega, da ga je oče poklical trikrat ne leto, potem dvakrat…..
Nikoli nisem in ne bom razumela, kako lahko oče ali mati prekine stik z otrokom s katerim je živel 10 let in mu je bil vredu oče, potem se pa začne izgubljati stik….., tako, da celo pozabi kdaj ima rojstni dan. Sama osebno otroka pogrešam že naslednji dan, ko je bil en teden odsoten sem pa komaj čakala da se vrne….
Dobro jutro.
Prepričana sem, da ste storili vse bi svojemu otroku omogočili, kar mu pripada in česar je vreden. Žal pa razvezani starši vse prevečkrat pozabijo, da ne glede na razvezo še vedno ostanejo starši svojim otrokom. Verjamem vam, da ste glede na svoj trud v dani situaciji razočarani. Takšne rane lahko celi le čas. Želim vam, da jih prihodni čas poceli tudi vam.
LP,
Forum je zaprt za komentiranje.