samo preverjam
Spoštovani!
Približno en mesec čutim rahlo bolečino v levi roki (na sredini notranje strani podlahti) in v višini leve dojke. Stara sem 56 let, imam zelo nizek pritisk, ustrezen maščobni indeks in zelo stresno službo. Imam precej povečan holesterol, ki ga poskušam uravnavati z dieto, gibljem se žal premalo. Ne kadim in redko uživam alkohol. Spomnila sem se, da je imel moj oče zamašeno žilo v nogi in me je zaskrbelo (vendar pa je bil oče kadilec).
Bolečina nikakor ni nevzdržna, vendar se ne spreminja ne na bolje ne na slabše. Menim, da ne more škoditi, če preverim, ali bi se morala oglasiti pri svojem osebnem zdravniku, saj ga ne želim obremenjevati brez potrebe.
Lepo vas pozdravljam, b.
Podatki, da je imel oče zamašeno žilo v nogi, da imate zvišano raven holesterola v krvi, da imate stresno službo, da ste stari nad 50 let, dopuščajo sum, da imate vsaj začetne aterosklerozne spremembe v eni ali drugi žili.
Po opisu bolečine v levi roki in v višini leve dojke ne kaže, da je znak bolezni srčne žile, vendar, glede na vsebino zgornjega stavka, bi vam vsekakor priporočil, da opravite pregled EKG, po možnosti z obremenitvijo. Morda je potrebno tudi zdravljenje zvišanih vrednosti holesterola v krvi z zdravili.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.