SAMA KRIVA
Hm.. sploh ne vem, kje začeti.. Ampak da na hitro napišem… Recimo, da preteklost ostane preteklost, saj sem se naučila živeti z njo. Vendar je mogoče vseeno delno kriva za to, kar se mi je zgodilo, je na nek način vplivala na to?
Problem je sledeč… Sprašujem se, kako sem lahko bila tako naivna in neumna, da sem zaupala popolnemu neznancu (neznancu z interneta), saj sem drugače zelo razumna in zaupam le malo komu(izkušnje iz otroštva), če sploh komu. Ampak njemu sem… začela sva pogovor, se slišala preko telefona, si izmenjala slikice… itd. Ampak jaz sem bila popolnoma iskrena ( poslala sem tudi nekaj osebnih), on pa totalno neiskren. Lagal mi je!
In tukaj se vse začne. Ko sva se dobila, me je skoraj kap. Nisem vedela, kaj naj naredim, bilo me je ful sram. Vedel je, da ga ne želim… Tu nastane problem… začne se izsiljevanje, da bo dal slike na net. TAKO SRAM ME JE!!! In nimam pojma, kaj naj naredim, SAJ SEM za vse KRIVA POPOLNOMA SAMA!!! Nočem, da to pride na dan, saj me bo konec od sramu in vsega tega… Vendar več ne zdržim…
Pozdravljeni, NLP,
kar se vam je dogajalo ali pa se celo še dogaja, je res gnusno dejanje perverznega izsiljevalca… Verjamem, da se počutite totalno osramočeni in umazani, prestrašeni, hkrati pa je tu še strah, da bo vaša podoba izpostavljena na internetu – vaše telo takorekoč na razpolago komurkoli… Hkrati pa vam ostaja občutek, da ste sami krivi za vso situacijo… Pa niste – ste le nasedli nekemu tipu, ki jih je na ta način verjetno ujel že več – po vsej verjetnosti je to že preizkušena metoda. Ne morete biti krivi za iskreno zaupanje – karkoli ste že mu poslali, ste mu z dobrim namenom in niti sanjalo se vam ni, da lahko nekdo vaše zaupanje izkoristi. Ne morete biti odgovorna za nagnusna dejanja drugega – vi ste le poslali slike, niste pa dali nikakršnega dovoljenja za nadaljnjo umazano igro.
Spoštovana gospa, zberite pogum in ga prijavite. Kajti nič drugega ne more ustaviti tega izsiljevanja in to je tudi edini način, da obranite sebe in boste imeli občutek, da se vam res ni potrebno »prodajati«. Ta gospod namreč misli, da se žensko in spolnost da kupiti… Hkrati pa nimate nobene garancije, da se vaše slike kdaj kasneje ne bodo pojavile kje na medmrežju, četudi bi vi »pridno plačevali odkupnino«. Gre za izsiljevanje, pa še za spolno nasilje (ko nekdo nekoga prisili v spolnost na kakršen koli način). Obrnite se ali neposredno na policijo ali pa najprej poiščite nasvet na Združenju proti spolnemu zlorabljanju, ki se ukvarja s podporo žrtvam spolnega nasilja in vam bo ob tem dajalo oporo in skupaj z vami poiskalo pot do zaščite.
Pa še stavek o preteklosti: vaša izpoved se začne s preteklostjo, ki naj bi bila preteklost…
Vsi si želimo, da bi preteklost bila zgolj preteklost, da bi lahko preprosto pozabili na vse težke stvari, na vse krivice, ki smo jih preživeli, in preprosto zaživeli novo življenje. Pa nas nekatere stvari zaznamujejo tako globoko, da se jih ne da preprosto izbrisati ali ne misliti nanje in živeti naprej, ker slej ko prej »butnejo na dan«. Kajti čustveni vzorec, ki nam je lahko bil vsiljen z nekim neljubim in težkim dogodkom, se lahko kljub našim nasprotnim prizadevanjem ponavlja in ponavlja, dokler se ga resnično ne predela – kar pa je lahko boleč in dolgotrajen proces. Ne trdim, da je vaša preteklost kriva za sedanjost, niti ni to opravičilo za dogodek, a precej verjetno je, da obstaja neka povezava.
Problem, ki nastopi pri (spolnih) zlorabah, je, da potencialni »storilci« v sedanjosti na nerazložljiv način zaznajo, prepoznajo osebo, ki je ranljiva za njihovo vedenje in hkrati dovolj nemočna – vse to pa je seveda posledica pretekle zaznamovanosti (lahko osebne, lahko pa gre za generacijski preskok s staršev na otroke (npr. mama je bila zlorabljena kot otrok, kot odrasla ženska živi »običajno« življenje brez travm in misli, da je travma pozabljena, nato je zlorabljen njen otrok). Ta »ranljivost« mogoče povsem nikoli ne izgine, se pa da zmanjšati in omejiti, predvsem pa se človek nauči zavarovati svoje osebne meje…
Mogoče bi bilo dobro, da se obrnete tudi na katerega od terapevtskih centrov, kjer vam bodo pomagali se soočiti s posledicami zadnje zlorabe in njene korenine…
Vse dobro in pogumno naprej!
Vem da vam je zelo hudo ob tem, tudi sama sem imela podoben primer izsiljevanja, na srečo sem se izgovorila, da mu nisem poslala svojih slik, ampak da sem jih mu dala ene iz interneta, sicer so res bile moje, ampak nobena intimna, ker takih slik ne dajem okoli. Najbolje bo, da se ga na nek način izognete in se naredite, da vam je vseeno, ker tako mu boste dobesedno požrli živce. Ne vem sedaj koliko on ve o vas, ker tukaj je problem, če ima preveč podatkov lahko na podlagi le teh vas dolgo časa izsiljuje in poskuša obvladati. Res je da smo ženske vendar smo enakopravne in nam ne bojo moški ukazovali in nas imeli pod komando. Najdite najboljšo rešitev, sami veste koliko informacij ste mu dali o sebi. V prihodnej pa se izogibajte dajanju svojih informacij preko interneta. To je zelo boleča izkušnja za vas verjamem vam, tudi sama sem doživela podobno in ne zaupam več žal.
Ampak to sedaj o meni ni važno, važno je da si vi upomorete za prihodnost.
Želim vam čimveč sreče pri tem
lep prtisrčen pozdrav
Lina