sadje in žitarice pri alergiji na KM v 7. mesecu
Moja hčerkica (drug teden bo 7. mesecev) ima potrjeno alergijo na KM. Gosto hrano uvajamo že od 4,5 meseca, uporabljamo Pregomin. Zanima me, kdaj lahko otroci z alergijo na KM začnejo jesti tudi kašice iz žitaric, ki vsebujejo gluten in katero sadje ji lahko dam v tej starosti poleg banane in jabolka. Težavo imamo z odvajanjem. Kljub temu, da veliko pije, je blato trdo in popolnoma formirano, zato težko kaka. Pediatrinja pravi, naj iz prehrane ukinemo riž in banano, ki zapirata. A kaj ko je banana edino sadje, ki ga mala je (jabolko moram skriti v banano, pa še to je v le majhnih količinah), riževa kašica pa najljubša večerja, koruze se brani.
Kaj svetujete?
Hvala
Ojla
tudi mi imamo alrgijo na KML, jaz ti svetujem, da z glutenom še malo počakaš, sploh z pšenico, ker je full gensko spremenjena.Mi smo stari 11,5 mes. pa smo začeli ta teden z uvajanjem glutena. Svetovali so mi naj začnem z ovsom, ker ima najmanj glutena, nato rž, ječmen, pira…skratka nazadnje pšenico.
Glede prebave, baje da zapira samo postana in zelo zrela banana. Poskusi z lubenico, melono, grozdjem-to je sladko sadje in baje nealergeno. Marelice ti svetujem za kasneje al pa vsaj kuhane.
Kaj pa proso, ajda, polenta-koruza, amarant, kvinoja.Jaz kupujem od milupe gres, je iz koruze, riža in tapioke-naša jo ima rada. Od alnature-dm, dobiš tudi riževo kašico z sadjem(jabolko, hruška)-je tudi dobra.
Poskusi med riževo kašico dati malo sadja.
No mogoče ti bo kaj pomagalo.
Čao
Tudi moja tamala, ki bo imela zdaj 11. mesecev je alergična na km, jajce, paradižnik, meso… Mogoče sem jaz čudna ampak nisem nič komplicirala. Vse sem ji začela dajat tako kot če nebi bila alergik. Pa je vse lepo sprejela in ni bilo težav. Jaz sem ji začela dajat gluten v 8. mesecu in sem začela s piškotki in kruhom za zajtrk.
Hvala binabona!
Tole pomaga. Na proso in ajdo sploh nisem pomislila, kaj šele na kvinojo in amarant. Kaj pa narediš z njimi za tvojo malo? Bomo poskusili še z alnaturino kašico (čeprav so nam odsvetovali tudi hruško, jo vi jeste??…) in z milupinim gresom.
Banana pa tako hitro oksidira, ker ne smemo dati not limone. (Sem zadnjič hotela kupit frutek – banano – pa sem ugotovila, da so noter jasno dali limono). Sploh je nemogoče najti kakšen kozarček že pripravljene hrane, ki je primerna za našo malo.
Bomo z glutenom še malce počakali, ker bom poskusila uvesti še meso in potem tako ali tako vse skupaj traja, ker je treba uvajati živilo več dni zapored… (Mimogrede, se vi tega strogo držite?) Je pa spodbudna tale tvoja izkušnja maja1488! 🙂
Pri nas pa je včasih delovalo, če sem mu dala na primer zjutraj, ko se je zbudil spiti nekaj malih žličk zelo sladkega čaja. Samo par žličk. Probajte in boste videli. Pri nas je včasih delovalo in se je zelo pokakal. Tudi mi imamo alergijo na KM in nam je tudi zdravnica svetovala samo jabolko, banano in hruško. Hruška je baje dobra za prebavo, le da napenja in če ga bo preveč napenjalo, potem mu je ne dajajte. Moj jo rad je. Tudi jaz sem zdravnici povedala za težave z odvajanjem in mi je tudi rekla da naj ukinem banano in tudi korenčka naj mu ne dajem preveč. Malo pa moraš delati tudi po svojem občutku. Sem pa tudi že ugotovila, da ko je pojedel sadno kašico in sem mu enkrat malo po tem dala piti nekaj mleka, takrat se je tudi tako pokakal, da je bilo ojoj, ampak to mislim, da ga je po domače “zašraufalo” v trebuščku. Ni nič jokal ali pa kaj podobnega, tako da mislim, da mu ni bilo nič hudega, izpraznil pa je črevo in to dobro. Veste, s temi kašicami pa je tako, da je skoraj v vsaki dodan limonin sok oz. vitamin C, vendar mu jaz take kašice vseeno dam in do sedaj je bilo vse vredu, ker mislim, da tega ni dodano veliko in gre za male količine. Je pa res, da južno in koščičasto sadje zanj še niso primerni in mu ga ne dajem. Kar se pa tiče glutena, sem pa tudi jaz zdravnici povedala, da me je strah, da bi dobil kakšno celiakijo, vendar mi je zdravnica odgovorila, da naj mu začnem dajati tudi izdelke iz pšenice, ker tako ali tako ne moremo vedeti, če ima v genih, da bo imel celiakijo jo bo dobil, če ne pa ne, ker to je pa baje dedno pogojena bolezen.
ojla
amarant in kvinojo uporabiš lahko tako kot proso ali riž. Za juhe, sadne mešanice…Amarant ima zelo specifični okus, jaz moram priznati, da mi ni pretirano všeč.
Od kašic imaš popolnoma bio v Kalčku v Ljubljani, Alnatura DM ima tudi bio kašice, Allete od Nestlleja pa še bi se našlo. Moraš biti pozorna, da ima napis bio, tiste v Kalčku so 100% brez dodatkov in zelo dobre.
Ja mi jemo hruško in tudi nekaj drugih živil, za katera je rečeno, da lahko povzročajo alergijo. Meni je bilo rečeno, da so ta živila našteta, ker je potrebno pri njih malo več pazljivosti.
Tudi pri nas je nekajkrat uspelo vspodbuditi odvajanje z sladkanim čajem na tešče.
Želim vam čim uspešnejše uvajanje hrane.