Najdi forum

sadike vrtnin, bršljinke

Kdo mi lahko pove, katere sadike vrtnin lahko v lončkih na okenskih policah pridelam že sedaj?(če nisem že prepozna)?! Paradižnik, koleraba, zelena, paprika, melancani,morebiti tudi že solata?
Ker sem pred leti že poskušala z gojenjem sadik v okenski polici, se spominjam tudi pogostih napadov škodljivcev, tako da je bil “pridelek” (beri sadike) ob času sajejena bolj pičel.
Prav tako bi rada vedela, ali je že pravi čas, da si nabavim bršljinke, majhne( če se jih že kje dobi) da bi jih do začetka maja vzgojila do te mere, da bi bile potem zunaj hitro lepe – vsako leto se mi zdi, moje bršljinke po velikosti malo zaostajajo za okoliškimi. Obenem se bojim razvoja listnih uši (kadarkoli sem te rože prezimovala, so okrg novega leta obvezno dobile listne ušui, ki se jih na noben način nisem mogla znebiti.
Hvala za izkušnje!

Moje osebno mnenje je, da se tega ne izplača početi. Mogoče le za kakšno
posebno sorto rastlin, ki jih ne dobimo v vrtnarijah (hibridi F-1).

Spoštovana Ema !
Za pridelovanje sadik raznih vrtnin, je še apsolutno prezgodaj –
Paradižnik ,papriko, zeleno pa tudi malancane se sejejo v korita
konec februarja.
Od začetka toliko,da poženejo jih imate lahko bolj na toplem.Ko pa vzklijejo jih postavite na malo manj toplo, da vam ne bodo zdivjali.
Ko bodo imele rastline 3 lističe jih morate presaditi,vrtičkarji temu rečemo prepakirati.in jih postaviti na ne prevroč prostor.

Še mardsikaj drugega se ne splača, pa ljudje – ljubitelji to počnejo. Jaz vsako leto posejem tri vrste paprik, za katere seme pridelam sama. Imajo moja imena: babura, paradajzarca in za pečenje, nobena ni hibrid. Posejala jih bom jutri in pojutrišnjem, ko je v setvenem koledarju Mojega malega sveta označeno – plod. Vsako leto mi zelo bogato rodijo in so zelo dobre. Kadar sem kupila sadike, je bilo vedno kaj narobe, da ni bilo pridelka in sem bila slabe volje. Paradižnik bom sejala malo kasneje. Imam seme, ki sem ga tudi pridelala sama, s sadik, ki mi jih je podarila prijateljica z morja. Plodovi so bili tako doooobri, da smo tisto sezono pojedli vse že sveže. Ker pa vsako leto eksperimentiram, sem lani imela veliko različnih sadik paradižnika, po barvi (rumen, pisano rdeč, rdeč), obliki (pelati, hruškice, češnjice, volovsko srce) in velikosti od drobnih do velikih. Letos bom sejala in sadila le paradižnike, ki sem jih dobila pred leti na Primorskem – rdeče, velike in rumene pelatke, ki bogato rodijo in jih lahko pobiraš vse do prve slane, če niso zaščiteni. Lep pozdrav in več veselja z delom na vrtu, Mica

New Report

Close