ruptura kolenske križne vezi, natrgana lateralna zunanja vez in oteklina
Lep pozdrav.
V letu 1997 sem imel poškodbo sprednje križne vezi na densem kolenu in sicer je bilo po artoskopiji desnega kolena ugotovljeno, da gre za rupturo sprednje križne vezi. Ker sem športnik sem poškodobo kompenziral z ojačitvijo štiriglave stegenske mišice in težav nisem imel do leta 2006. Takrat sem na smučišču močno trčil z borderjem, kateri je s strani trčil v moje desno koleno, pri čemer se mi je na desnem kolenu natrgal zunanji kolateralni ligament desnega kolena. Zatem sem 14 dni dobil mavec, v tem času pa sem izgubil vso mišično maso na desni nogi. V letu dni sem zopet okrepil koleno, vendar sem pri vsaki vadbi in športnem udejstvovanju čutil močno bolečino pod “šalčko”, prav tako koleno močno poka. Po enem letu od poškodbe pa sem v gorah hodil 11 ur, pri čemer mi je močno zateklo koleno, prav tako se je pojavila močna bolečina, katera pa ni bila tako močna, zaradi česar sva z osebno zdravnico domnevala, da gre samo za nateg zunanjega kolaterlanega ligamenta. Prav tako je naslednji dan močno otekla cela noga pod kolenom, skupaj z gležnjem, medtem ko je oteklina na kolenu izginila, prav tako koleno ni več pretirano boleče. Zdravnica mi otekline na spodnejm delu okončine ne zna pojasniti, zaradi česar sprašujem, če mi lahko kdo pomaga z nasvetom. Prav tako me zanima, koliko je v mojem primeru smiselna operacija kolenskih križnih vezi, ali morebiti magnetna resonanca.
Lep pozdrav.
Glede na to, da ste športnik bi bila operativna rekonstrukcija sporednje križne vezi pri vas nujna. Z ojačitvijo sprednje stegenske mišice se da sicer nekoliko izboljšati stabilnost kolena vendar pa je na ta način povsem nemogoče nadomstiti funkcijo sprednje križne vezi. Znano je tudi, da je pri ljudeh s strgano sprednjo križno vezjo dolgoročno veliko večje tveganje za dodatne poškodbe maniskusov in hrustanca ter posledično tudi za razvoj artroze kolena.