RTG požiralnika
Lepo prosim za razlago izvida RTG preiskave hipofarinksa in požiralnika, saj so me izvidi zelo prestrašili in ne morem dočakati pregleda pri ORL, kjer mi bodo izvide podrobneje razložili.
Izvid je sledeč:
Faringealna faza požiranja je v mejah normale.
Močno oslabljena peristaltika požiralnika, primarni val se sproži le po večkratnem požiranju, pojavlja se sekundarni val.
Širok GE prehod, manjša aksialna kila, verjetnost refluksa.
Priporočam izključiti sklerodermijo.
Predvsem me skrbi kila ter oslabljena peristaltika. Kakšne posledice ima lahko oslabljena peristaltika? Zanima me še, kaj pomeni GE prehod.
Hvala že v naprej.
LP
Spoštovana!
Naj začnem z vašim zadnjim vprašanjem:
GE prehod je gastroezofagalni prehod, to je prehod med požiralnikom in želodcem.
Vse ostalo pa govori tako, brez pretirane uporabe strokovnih izrazov, ki bi vas samo dodatno in po nepotrebnem prestrašili:
Najverjetneje vam iz želodca uhaja vsebina (ki pa je zelo kisla) v požiralnik in ga draži (povzroča vnetje) ter s tem povroča njegovo slabše odzivanje na prehod hrane.
Le toliko je seveda mogoče reči na podlagi skopih podatkov, ki jih navajate. Menim, da je edino pravilno, da se pogovorite z zdravnikom, ki vas obravnava in, ki bo na podlagi teh slik in mnenja rentgenologa opravil tudi druge preiskave, da bo prišel do prvega vzroka za vaše težave (med njimi je možna tudi sklerodermija).
Naj dodam še malo komentarja: tako na splošno menim, da ni najbolj pametno brez širšega znanja medicine ‘tuhtati’ posamezne izraze v strokovnih izvidih – to vas bo le zbegalo in vprašanj, na katere si ne boste znala odgovoriti bo vse več… POčakajte do konca obravnave in takrat povprašajte zdravnika za kaj gre in naj vam razloži po domače, tako, da boste razumela.
LP, dr. IF
Ta izvid je težko komentirati brez dodatnih podatkov o vaših težavah. Pravzaprav ni nič posebnega (nič narobe), do ‘blagega zatekanja v grlo’ je prišlo ob slikanju verjetno čisto slučajno. Izvid vam bo najbolje razložil zdravnik, ki vas je poslal na preiskavo.
srečno!
LP,