Rožmarin in sivka
Živjo, jaz pa potrebujem vašo pomoč pri rožmarinu in sivki.
Letos sem jih posadila v lonce in ker vem, da hude zime niso ravno vajeni, jih najbrž treba čez zimo spraviti v hišo.
Kdaj naj to sttorim – že zdaj, ko so noči precej hladne ali kasneje? Kam naj jih spravim – v temen/svetel in hladen/topel prostor? Kako je z zalivanjem preko zime?
Pa še eno vprašanje – kaj naj pa naredim z enim rožmarinčkom, ki sem ga posadila kar na vrt? A zadošča, če ga s kaki lubjem in polivinilom zaščitim?
Hvala za pomoč in lel pozdrav.
Živjo,
sivke puščam vsako zimo zunaj (imam jih 12), živim pa na dolenjskem koncu. Rožmarin mi je do sedaj zunaj preživel samo 1 leto, ko je bila zelo blaga zima. Žal pa tudi jaz ne znam prezimiti rožmarina, ker se mi je že 2-krat čez zimo v hiši posušil.
Sivke ti samo dobro pokrij s smrečjem. Jeseni jih narahlo obreži, spomladi pa kar precej, da spodbudiš bujno rast (meni to uspeva in letos so cvetele kot nore – jasno, ko je bilo pa tako vroče).
LP, Alenka
Meni pa sivka predlansko in lansko leto na vrtu ni preživela.
Rožmarine imam pa kar velike že nekaj let v loncih. Pospravim pa jih šele s prvim minusom pod 2 v garažni prostor na svetlo k oknu, ki ni ogrevan, vendar preživijo samo in le ob rednem najmanj 2x tedenskim rosenjem. Pred tem so se tudi meni vsi otresli in posušili. Rožmarinom, ki ga imate na vrtu pa presadite z veliko zemlje v lonec , da ne čuti prevelike spremembe in se prilagodi še pred prestavitvijo v notranjost.
Takšne so moje nekajletne izkušnje, upam, da bodo pri vas tudi uspešne.
Lep pozdrav,