Rožmarin čez zimo?
Pozdravljeni,
zanima me, če imate kakšne nasvete, kako vzgajati rožmarin čez zimo? Dosedaj je rastel v lončku na okenski polici, sedaj pa ne vem, kaj naj naredim z njim, ker mi je res žal, da bi čez zimo propadel, ko pa je tako lepo uspeval čez poletje!
Imam zastekljen balkon – a mislite, da bo tam temperatura primerna za prezimitev – v sobi najbrž ne bo v redu? Kako pa je z zalivanjem?
Za kakršenkoli nasvet bom nadvse hvaležna!
Se strinjam. Če bi pa bila res huda zima, ga pa za tiste dni, ko so posebno nizke temperature, prestavite kam na hodnik ali v klet. Nekaj dni v slabše osvetljenem prostoru mu ne bo škodovalo. Kvečjemu bo pognal dolge, tanke poganjke, ki pa jih lahko mirno odrežete. Ko mraz popusti, ga lahko prenesete spet na balkon.
Moja mama ga je običajno prezimovala v predsobi (srednje svetli in nezakurjeni, ker ni bilo centralne). Temperatura je včasih padla tam do komaj 5 stopinj, pa se mu ni zgodilo nič hujšega. Kar zadeva zalivanje, pa ima tudi rožmarin neke vrste zimsko spanje in ga zalivaj le zelo poredko in še takrat ne preveč – približno na 14 dni, če je zrak suh, če pa je prostor vlažen, pa morda celo na tri tedne. Pa veliko uspeha pri ohranjanju rožmarina pri življenju.