Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Rožljanje v ušesih

Rožljanje v ušesih

Pozdravljeni,

pre kakim mesecem dni sem prvič občutila nekoliko slabši sluh v levem ušesu oziroma občutek zamašenosti, ki ga je spremljalo tudi zvok nekakšnega žvenketa/rožljanja v ušesu, ko sem premikala glavo. V roku dveth tednov je težava kar izvenela. Sluh se je povrnil, zvok prenehal. Ušesa si čistim tako, da uporabljam sprej za čiščenje ušesa s morsko razstopino, ki se kupi v lekarni.

Sedaj pa se je rožljanje ponovno vrnilo. Ko sem pri miru, ga ne slišim. Pojavi se izključno v levem ušesu ob nihanju glave v vse smeri. Ker me to že pošteno moti, me zanima, kaj naj storim? Delam v klicnem centru, kjer dnevno po 8 ur obremenjujem sluh preko slušalk, a imam vedno nastavljeno primerno jakost. To delam že več kot 7 let. Obe ušesi sta obremenjeni enako. Je morda povezano?

Splošni zdravnik mi je predlagal napotitev na ORL na pregled in morebitno zdravljenje (omenjal je kortikosteriode, nisem pa točno prepričana), a me skrbi, ker sem trenutno v 10. tednu nosečnosti, če je zdravljenje sploh možno.

Lep pozdrav!

Spoštovani,

ušes vam ni potrebno čistiti, saj maslo samo od sebe pripotuje ven s kožo.

Predvidevam, da gre pri vas za prevodno izgubo sluha. Vzrok so lahko nosečnostni hormoni (nabrekla sluznica v nosu) ali virusna infekcija sluznice nosu in žrela. V nos si lahko 3 dni dajete Operil kapljice 3×2 v nosnici (čeprav ste noseči), večkrat izenačite pritisk. Če je zvok povezan s slabo prehodnostjo Evstahijevih tub, se bo popravilo.

Če pritisk že sedaj brez Operila zlahka izenačite in se uho kljub vsemu ne odmaši, pojdite čimprej na pregled k ORL specialistu, ki bo presodil, ali je glede na izgled bobniča potrebna preiskava sluha. Nenadno zaznavno izgubo sluha res zdravimo s kortikosteroidi in betahistinom. V vašem primeru se je zaradi zgodnje nosečnosti potrebno o vseh zdravilih posvetovati z ginekologom. V pozni nosečnosti kortikosteroidi niso problem.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close