Najdi forum

Vdim, da vsakemu pomagate zato, vas tudi jaz prosim, da mi svetujete. Cez zimo sem dala rože (bršljinke) noter na toplo. Zalivala sem jih enkrat na dva tedna. Zdej pa me zanima ali jih moram kaj presaditi preden jih bom dala ven.
Imam še eno vprašanje. Na tržnici sem videla, da zdej prodajajo ful rož, za zunaj. Jaz bi si kupila bršljinke in jih posadila v korita. Ali sem že prepozna? Zdej mi pa svetujte kako naj jih posadim oz. kako vi to delate. Kakšno zemljo kupite, ali daste kaj gnojila, koliko jih posadite v eno kišto? Hvala lepa.

Hmm…svoje stare rože presadi v novo zemljo- bodo letos lepše, saj je lanska zemlja že izčrpana ( ali vsaj mešaj)..Za nakup bršljank seveda nisi prepozna, jaz sadim po 3 v eno korito ( veliko mogoč 40 cm…jih nimam ravno pri roki:-))- obvezno pa zadnja leta kupujem malo boljšo zemljo- v vrtnariji, kjer mi tudi svetujejo ( za primerjavo- 70 l zemlje: cena: 2400 sit- zdelo se ti bo drago- vendar se splača, saj ima zemlja dosti boljšo sestavo, rože so lepše, pa še veliko korit napolnim z njo- saj se ne sesede tako, kot tiste zemlje, ki jih imajo v akcijah po 500 sit…)
Takšne so moje izkušnje….
PS: upam, da te ne bo kdo popljuval, ker tega nisi vprašala na forumu VRTIČKARJI :-))))))…velik lepega cvetja…

Pikapolonica, sploh nisi prepozna za nakup bršljink! Do konca maja jih prodajajo in še cenejše so takrat! Kar lepo počasi, ne mudi se tako, sploh je te robe toliko, da je ne bo zlepa zmanjkalo! Glede zemlje ti svetujem, da daš novo, stara je preveč izčrpana. Se splača! Vse poletje boš imela lepo cvetje. Če imaš kaj domačega komposta pa vzameš tega polovico in polovico kupljene zemlje. 6 tednov po presajanju v novo zemljo moraš rože pričeti enkrat na teden gnojiti. Jaz jih gnojim s Substralom; saj poznaš tisto “sobota je dan za Substral!” Imam zabojčke dolge 60 cm in vanje posadim po 4 bršljinke, se mi zdi, da je ravno prav bogato in da se rože med seboj ne dušijo. Še to: v oddaji Na vrtu je v soboto gostujoči vrtnar povedal, da je letošnji trend – spet rdeča barva!
Želim ti, da ti bi ti cvetje vso sezono čudovito uspevalo, da se ga boš vsak dan posebej veselila! LP

Rožam, ki jim ti praviš “bršljinke” (le od kod to ime? če so že podobne bršljanu, potem bi jih bilo kvečjemu smiselno imenovat bršljanke), se reče viseče pelargonije.

Saj lahko rečeš, da sem tečna, ampak moti me, da ljudje tako nekritično vzamejo za svoja taka dvomljiva domača imena. Moja tašča, na primer, je “križala” pelargonije in begonije in prvim pravi “belagonije”.

Za posadit te rože še nisi prepozna, vsaj po mojem mnenju. Lahko jih posadiš že zdaj, ampak jaz bi jih imela še malo notri, vsaj toliko, da mine nevarnost pozebe (pribl. do 15. maja). Kupi čisto navadno zemljo, po možnosti brez gnojila. Tudi sama gnojila ne dodajaj, vsaj prve 3 -4 tedne ne! Nisem strokovnjakinja, vendar govorim iz lastnih izkušenj. Enkrat sem pognojila pelargonije takoj po sajenju. Napaka! Sploh niso rasle in poleti, ko bi morale najbolj rast, cvetet, so čisto umrle.
Koliko v eno korito je pa odvisno od velikosti korita.

Veliko veselja in uspeha ti želim!

OOOOOOO, Resna!
Dobro, da sem te opazila! Sem te ze pogresala, ves! Sicer vse v redu? No, kaj pa organizacija tistega stripteasea za resne gospe? Full soncka ti posiljam in LP!

Hvala vsem za nasvete. Res upam, da bo okrog naše hiše veliko cvetočih rož. Resna: nč ti ne zamerim, lepo da si me popravila. Veš, nisem ravno velik strokovnjak, pa bolj po domače povem.

Draga resna, prav imaš, pravilno se reče viseče pelargonije – bršljanke. Berem v knjigi: Pri nas ji še marsikdo pravi “avstrijka”, saj je prišla k nam l965. leta po dunajski razstavi WIG 1965. V 19. stoletju so se roza bršljanki pridružile še rdeče in lila, ki sta nastali z mutacijo. – Čisto prav je, da si opozorila na to spakedranko
“bršljinko” – ne vem od kod se nam je to pritaknilo. Hvala ti za opozorilo! Sem pa tudi jaz že slišala za “belagonijo” in sem se ob tej priliki, ko si ti nanjo spomnila,
spet nasmejala, saj je res hecno ime, se ti ne zdi? Kot tisti “koneaster” ali pa še kar je takih ljudskih poimenovanj. – Lepo pozdravljena, veliko lepih bršljank naj ti krasi dom!

Hvala za pojasnilo – glede imena namreč. Na Štajerskem uporabljamo samo izraz viseče pelargonije. Jaz pa sem mislila, da gre za rožo, ki je še ne poznam.

vam, punce, pa hvala, da ste tako razumevajoče!

zelo sem se namreč bala, kako bo padalo po meni, češ, kako sem malenkostna in tečna! dejstvo je, da sem včasih res :-)) res pa je tudi, da me napačna raba besed, razne tujke in sploh vse, kar je povezano s pačenjem slovenščine, zelo moti. se mi je že nekajkrat zgodilo, da sem vzela svinčnik iz torbice in popravila kakšno javno obvestilo….moja družina ob tem zavija z očmi in se zgraža :-))

vsem želim veliko veselja z rožicami…jaz se kaj prida z njimi žal ne bom ubadala, ker mi na balkonu tako piha, da nič ne rase!

lep pozdrav vsem!

Če bi jo kdo vprašal, še ni pluvanje…..
Alenka

No, lepo, draga Resna,
kajti le se to mi je manjkalo, da mi bos odslej “popravljala” moje “ljubljanske” spakedranke! Pa tako se veselim, ce lahko kdaj zavijaaaaam….Sicer pa moram paziti na pravilno slovnicno izrazanje…..Joj, joj !! Zdaj pa le prisepni, ce te le ne moti prevec, ko se izzivljam z narecnim govorom! Ej, Gorenjka draga, nisem vedela, nisem….Bolje izvedeti prej, kakor prepozno, kajne? :-)) LP iz mocvirnatega predela!

le počak da t jest začnem z gorenščino morit, boš vidla k nauš nč zastopila, kle mamo tok enh čudnh izrazov, da t nau čist nč jasn kva hočm povedat. no a mogoče veš kva pomen: prstjen? al pa: skoncan? al pa: gun? al pa kva j to : masa? na veš? no pol bo pa treba mau u nš konc na pučitnce, da seuš naučila tapravga govorena, ne pa tiste fine lublanščine…

Pri nas na Primorskem pa rečemo viseči pelargoniji bršljanka, tako da mislim da za pravo ime marsikdo niti ne ve.

Hi, hi, hi….Priznam, da si me spravila v zadrego…..OK, nimam nic proti, ce je bilo to povabilo, he, he….! Lublanscina je res fina, sam de jest nism, hi, hi….!
Se ti bom oglasila na mail, le da takoj po praznikih, ker me sedaj mocno sravfajo, da moram nekaj do roka skup spravit…Pa ce kej sovrazm, so pa roki, pa nervoza, pa dooooolgi delovniki! ( Pol tuki gor sam vmes kej pokukam, ce ni potresa, pa spet letiiiiim! Ma, bo ze bols! Mej se mi fajn! LP :-))

New Report

Close