Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja rotavirus-cepljenje

rotavirus-cepljenje

Lep pozdrav iz koroškega konca.
Čeprav je bilo že veliko govora o rotavirusih, me kot mamica 2 mesečnega sinka nekaj zanima.
Odločila sem se za cepljenje proti rotavirusu, čeprav moja otroška zdravnica še ni imela primera s tem obolenjem in nima povratnih informacij glede cepiva.
Mene zanima sledeče;
-ali je primerno cepiti otroka proti rotavirusom na isti dan kot di-te-per? Imam pomisleke, saj bo že tako dobil oslabljene povzročitelje od rednega cepljenja in potem še od per oralnega cepiva proti rotavirusu.
Ne želim si kakršne koli težje reakcije na cepljenje.
-kdaj sledi naslednja doza cepiva?

Hvala za odgovor

Spoštovani, cepljenje proti di-te-per-HiB-IPV in proti rotavirusu je v vsakem primeru smiselno izvesti skupaj. Samo cepivo proti rotavirusu je oslabljeno, živo cepivo, kombinirano cepivo proti di-te-per-IPV-HiB ne vsebuje oslabljenih živih povzročiteljev. Tudi 2- odmerek cepiva proti roravirusnim okužbam boste prejeli z drugim odmerkom di-te-per-IPV-Hib. Vse obstoječe sheme po Evropi priporočajo sočasno cepljenje.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!
Mi imamo naslednji teden prvo cepljenje (3 mes stara punčka) in smo se tudi odličili za cepljenje proti rotavirusu. Zanima me, če je cepljenje potrebno odložiti, v primeru da se pri hčerki ugotovi infekcijsko mononukleozo (če jo ima, jo je dobila od mene (jo sicer dojim)-začelo se je kot angina, vendar ni bila angina, zdravnik me sploh ni opozoril na IM, nisem niti vedela, da tako dolgo ostane v telesu, mi smo se pa že veselo lubčkali…)?
Hvala za odgovor in lp!

Spoštovani, iz vašega vprašanja ne morem povsem razbrati, ali je vaša deklica zdrava ali kaže znake okužbe. V kolikor kaže znake okužbe, vročina, angina, …., bo pediater cepljenje vsekakor odložil. V kolikor ne bo kazala znakov okužbe (čeprav se bo morda tiho prekuževala), pa jo bo verjetno cepil.
Virus Ebstein, ki povzroča infekcijsko mononukleozo spada med herpes viruse, za katere je značilno, da ostanejo v telesu zelo dolgo časa, pogosto doživljenjsko. Z virusom infekcijske mononukleoze se majhni otroci večinoma prekužijo povsem tiho (brez kliničnih znakov), infekcijska mononukleoza pa pogosto poteka s težko klinično sliko pri mladostnikih in odraslih (v primeru prvega stika z virusom).
Lepo vas pozdravljam!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ne kaže nič hujšega, le malo bolj je utrujena na vsake toliko, ampak verjamem, da jo zdelajo tudi tile vroči dnevi. Verjetno gre potem le za tiho prekuževanje, če sploh.
Najlepša hvala za vaš hiter odgovor in lep vikend vam želim!
kanna

Pozdravljeni.

Razmišljamo o cepljenju 3M stare hčerkice proti rotavirusu. Zanimajo nas morebitni stranski učinki in ali otroci cepljenje dobro prenašajo? Ali se cepljenje priporoča, močno priporoča ali se samo svetuje? Ali so nekateri otroci bolj primerni (recimo tisti s slabšim imunskim sistemom ali npr. manjšo težo….) za cepljenje in zakaj?

Hvala in lep pozdrav.

Gorazd

Spoštovani, cepljenje se vsekakor priporoča otrokom, ki imajo zgodaj stike s sovrstniki; ki imajo sorojence, predšolske otroke; ki bodo zgodaj vključeni v kolektiv, ipd. Če želite moje osebno mnenje (ki mi je ob rotavirozi pri vseh treh trocih hkrati zmanjkalo posteljnine), bi dojenčka vsekakor cepila.

Cepivo Rotarix vsebuje majhno količino rotavirusa, virusa, ki povzroča gastroenteritis. Virus je živ, vendar oslabljen, tako da ne povzroči bolezni, zato je primeren za uporabo v cepivu. Ko otrok prejme cepivo, imunski sistem (sistem, ki se bori proti boleznim) prepozna oslabljeni virus kot „tujek“ in proti njemu tvori protitelesa (protitelo je posebna beljakovina, ki lahko nevtralizira ali uniči antigen, kot je na primer infekcijski agens ali virus). Po podatkih študij o kliničnem preskušanju cepiva med 78 in 95 % dojenčkov po cepljenju s cepivom Rotarix tvorilo protitelesa proti rotavirusom.

Lep pozdrav!
Nina

Cepljenje ne zaščiti 100%, v dokaj visokem deležu (85-95%, odvisno od študije) pa zaščiti pred hudo obliko rotaviroze in v nekoliko nižjem (okoli 65-70%) pred vsemi oblikami rotavirusne driske).

Cepivo otroci dobro prenašajo, najpogostejši stranski pojavi so nemir, razdražljivost in izguba apetita v 48 urah po cepljenju, redkejše tudi pojav blage driske (ki je posledica delovanja živega virusa).

Na žalost je pogosto tako, da otroci s slabšim imunskim odzivom (opozarjam, da je terminus izjemno posplošen, saj so ob različnih motnjah,tudi ozzivi in izhodi različni) tudi na cepljenje “slabše” odgovorjajo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

cepljenje proti rotavirusnim okužbam se priporoča. Cepivo je zelo učinkovito pri preprečevanju okužb, povzročenih z najpogostejšimi tipi rotavirusov. Raziskave so pokazale, da cepljenje prepreči več kot 80% vseh okužb z rotavirusi oziroma več kot 90% resnih okužb. Zaradi cepljenja se znatno zniža potreba po hospitalizaciji.
Cepivo je varno. Cepljenih je bilo več kot 60 000 otrok po svetu. Kot vsa cepiva, ima tudi omenjeno cepivo lahko neželene učinke. Najpogosteje opažajo: izgubo apetita, razdražljivost, povišano telesno temepraturo, utrujenost, tudi blago, prehodno drisko oz. bruhanje pri majhnem številu otrok.
Glede cpeljenja otrok s slabšim imunskim sistemom oz. nižjo težo, se posvetujte s pediatrom, ki najbolje pozna otrokovo zdravstveno stanje.

LP; Eva

Eva Grilc

Mene pa zanima zakaj se ne cepi proti rotavirusom starejših otrok-naš bo 3 leta.bi tudi rada omilila reakcije,če pride do tega.ali se lahko zaščitimo kako drugače?

Spoštovani, cepivo je bilo pripravljeno, testirano in ocenjeno le pri otrocih, do 6. meseca starosti, zato ga tudi uporabljamo le v tej starostni skupini. Tehnično gledano bi bilo cepivo najbrž učinkovito tudi pri triletnikih (ki se še niso srečali z virusom), ker pa ni bilo preskušano v kontroliranih pogojih in skupinah, ga pri toliko starih otrocih ne uporabljamo. Pri 3 letnikih izvajamo le higienske preventivne ukrepe, da ne bi prišlo do okužbe. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

tudi naša 3m9dni stara punčka je bila cepljena v torek, 4.11.
teža ob rojstvu 3070g, teža na 3 mesece 6050g. Dojena skoraj 2 meseca, vendar vedno z dodatkom, Novalac AC, ker sem imela vseskozi premalo hrane.
v torek, 4.11. sva imeli prvo cepljenje + cepljenje za rotavirus.
pred tem je punčka normalno jedla, seveda z obdobji, ko je potrebovala več, drugič manj hrane.

do 2 meseca ni nikoli polivala, po 2 mesecih pa so se začele težave s pogostim, a količinsko majhnim vračanjem hrane. temu nisem posvečala posebne pozornosti, dokler ni pri dobrih 2 mesecih za obdobje 14 dni slabše jedla, malce zavračala hrano, toda kljub temu sva imeli 5 obrokov na dan in punčka se je lepo redila in bila na sploh živahna.
blato je do včeraj odvajala 1x na dan, čeprav je trdo (je klobasa, vendar pa niso bobki) in zeleno.

v sredo zvečer mi je po večerji bruhnila v loku. ker je bila drugače videti ok, nisem delala panike, preoblekla, eno uro po bruhanju pa je lepo vzela in pojedla 90ml mleka.
prav tako je lepo jedla v četrtek, sicer se je tu in tam kregala, ampak pod črto spila obroke.

v petek pa od nočnega obroka ni vzela več hrane – tisto, kar jo je, sem jo dobesedno posilila med jokom. potem pa mi je zopet vse izbruhala v loku, zato smo se odpravili na urgentni pregled (Trbovlje). na prvi pogled je otrok v redu – ušeska menda niso vneta, trebuh mehak, videti ni nič narobe.

vse, kar mi je pojedla v 24 urah, je 90ml mleka ponoči ob 4. to JE VSE. melak ne vzame niti v spanju, niti zmešanega z rižolinom, niti s čajem, nič. niti, če pije čaj in ji ga menjam z melkom – se takoj ustavi in se pojavi jok, kričanje, odrivanje…

čisto sem že obupana. na pregledu mi je zagotovil, da če bo dovolj pila, bo do ponedeljka v redu, tudi če shujša, ker res POPOLNOMA NIČ NE JE. k sreči je bila danes dežurna naša pediatrinja, pregledali so ji kri in urin, v se super, ker nam jo je do danes v spanju uspelo zalivati s tekočino, tako da ni dehidrirana niti ni zgubila na teži.

je reakcija na cepljenje res tako huda neješčnost??? ne vzame niti na žličko, niti kašice, niti mleka s sladkanim čajem. poznate kakšen primer? NAJBOLJ OD VSEGA PA ME ZANIMA, V KOLIKŠNEM ČASU SO OBIČAJNO IZZVENELE TEŽAVE PRI OTROCIH, KI SO ODREAGIRALI ENAKO NEJEŠČE IN ALI SO SE PRI DRUGEM CEPLJENJU PONOVILE?

hvala lepa.

Spoštovana Mojčka, vaša deklica je do 3. meseca izjemno povečala težo, sa jo je praktično podvojila. Nove tabele rasti za dojenčke, ki so prilagojene na dojene otroke, kažejo, da smo vrsto let od otrok zahtevali “preveč”, saj so prejšnje tabele izhajale iz zalivanih (pretežkih) otrok. Mnoogo mamic naravnost obsedeno visi na otrokovi teži, hrani, mililitrih, neješče otroke hranijo ponoči, podnevi, letajo za njimi z žlicami, jih hranijo v spanju in ob tem dobesedno doktorirajo (seveda je s hranjenjem ob tem še slabše in ne boljše).
V vašem primeru je cepilni virus očitno povzročil blago obliko okužbe, saj so prisotni znaki: bruhanje, nemir, bolečine v trebuščku (od tod kričanje, odrivanje, zavračanje), najbrž se bo razvila tudi driska. Inkubacija za rotaviroze je 1-3 dni, kar ustreza , glede na cepljenje. Glede na težo, ki jo ima vaša deklica, ni bojazni, le kakšen dan ali 2 ne dobi hrane, če le pije po malem (10, 20, 30 ml in to večkrat, a res MALO POMALO.) Ker ste pregled pri pediatru tudi že opravili in je vse o.k. (ob primernem pitju), brez panike.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

super. hvala.

POZDRAVLJENI NAŠA MALA JE STARA EN MESEC IN SE NE MOREM ODLOČIT ALI NAJ JOI DAM CEPIT PROTI ROTAVIRUSU!zANIMA ME KAKŠNI SO STRANSKI UČINKI KER SEM SLIŠAL DA JE ZELO HUDO.HVALA.

Spoštovani, vse o cepivu si lahko preberete tule.

http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/rotarix/H-639-PI-sl.pdf

Sicer pa se v praksi neželeni pojavi najpogosteje pojavijo (in izginejo) v 48 urah po cepljenju. Najpogostejša stranska pojava sta razdražljivost in izgupa apetita. Pogosteje vidimo še drisko, nemir, motnje spanca, včasih bruhanje, utrujenost, ipd. Lp!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni! Tudi jaz sem dala sinčka cepiti proti rotavirusu. Pediatrinja me je opozorila, da virus (preko cepiva) prehaja skozi dojenčkovo blato nekje do 14 dni in da moram zelo paziti na higieno rok pri previjanju. Zanima me kakšna je dejanska verjetnost da se sama na tak način okužim z rotavirusom. Kupila sem razkužilo za roke ki ga po previjanju uporabljam.

Hvala za odgovor in lep dan!

Verjetnost je zelo majhna, pa tudi če bi se “okužili”, bi se zgolj “cepili” in ni pričakovati reakcije. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!
Slišala sem, da obstaja novo cepivo za rota virus, s tremi dozami. Zanima me vaše mnenje o tem, kako je v primerjavi z običajnim cepivom ( z 2 dozami) ter če se je pametno odločiti za tega.
Mi lahko sporočite kak link o obeh cepivih, da lahko izvem kaj več?
Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani, že ves čas sta na tržišu 2 cepivi: Rotarix in Rotateq.
Antigensko je zaradi komponent štiruh sevov morda Rotateq še primernejši, vendar je prednost Rotarixa (ki vsebuje en sev Rix 4414) manjše število odmerkov in s tem nekoliko večja verjetnost dokončanja – popolnega cepljenja. Zaščita je primerljiva.
Obširnejše podatke najdete tule:

http://www.ema.europa.eu/docs/sl_SI/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000669/WC500054185.pdf
http://www.ema.europa.eu/docs/sl_SI/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000639/WC500054789.pdf

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Morda je kje odgovor na moje vprašanje že odgovorjeno, nekaj sem sicer prebrala a je materjala tolko da enostavno nimam časa vse prebrat, zato se iskreno opravičujem, če bo kdo kakšno stvar že drugič napisou. Torej…

Že med nosečnostjo sem razmišljala o cepljenju, a se zanj nisva dokončno odločila. Ko so prišli dnevi obveznih cepljenj nas pediatrinja ni nič spraševala o cepljenju proti rotavirusu in vprašanje cepljenja se je med drugimi skrbmi izgubilo…do sedaj ko sem v občinskem časopisu prebrala zgodbo otroka, ki je po rotavirusni okužbi pristal na invalidskem vozičku, pa tudi soseda mi je povedala da je njen sinček dobil rotavirus in pristal v bolnišnici zaradi dihidriranosti. Moj strah se je povečal in čedalje bolj razmišljam o cepljenju vendar…otroci naj bi bili cepljeni z obemi dozami do 6. meseca starosti. Mi smo stari 10 mesecev. In pa…kolikor sem prebrala tudi če se cepimo lahko okužbo dobimo a v manj hudi obliki. Kako huda pa je oblika če se ne cepimo? Eni otroci jo lahko prebolijo kot tisti ki so cepljeni nekatere lahko pripelje tudi do najhujšega ane? Torej potek bolezni je odvisen od otroka kako je “močan” da preboli bolezen oz. bolezen preboli brez posledic, ki bi jih lahko nosil celo življenje. Zavedam se da tveganje ob necepljenju obstaja, a rada bi slišala kakšno strokovno mnenje glede tega.

Najlepša hvala za kakršnekoli odgovore in se še enkrat opravičujem, če boste nekateri pisali že drugič ene in iste stvari.

Lp, Špela

New Report

Close