Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Roaccutane – vprašanje za Dr. Kralj

Roaccutane – vprašanje za Dr. Kralj

Spoštovani Dr. Kralj,

po treh mesecih jemanja tablet Roaccutane (10mg/dan) se mi je stanje kože bistveno izboljšalo. Ko mi jih je dermatolog predpisal, me je seznanil s tem, da vsaj pol leta po prenehanju jemanja ne smem zanositi.

Pri zadnjem pregledu pri splošni zdravnici pa sem dobila popolnoma drugačne informacije. Ker sem stara skoraj 27 let, mi je neposredno odsvetovala jemanje teh tablet češ, da so tako močne, da o zanositvi ne smem razmišljati niti 2 leti potem, ko jih bom prenehala jemati. In še več: rekla je, da naj bi bile te tablete relativno nove, da se o stranskih učinkih še ne ve vsega in da je zelo verjetno, da če škodijo plodu, škodijo tudi mojemu telesu. Kdo ve na kakšen in kako hud način.

Poiskala sem še eno mnenje pri drugem dermatologu, ki je informacije splošne zdravnice zavrnil in potrdil navodila mojega dermatologa (torej zanositev šele po pol leta po prenehanju s terapijo). O učinkih na moje telo pa nič.

Taka nekonsistentnost pri navajanju navodil zdravnikov povzoča le zmedenost, nezaupanje in nekredibilnost medicinske stroke, predvsem pa me je sedaj zelo zelo strah, saj ne vem v kaj sem se spustila. Sem visoko izobražena in zelo razgledana. Razumem, da imajo vsaka zdravila stranske učinke, a o njih bi morali biti popolnoma obveščeni, da bi se lahko primerno odločili.

Zato vas iskreno prosim, da o omenjeni terapiji, predvsem o zanositvi in stranskih učinkih, delite z menoj vaše vedenje in priporočila.

Hvala vnaprej,
Julija

POzdravljeni!

Informacije, ki jih dajajo ljudje, forumi in pa tudi zdravniki, ki zdravila ne poznajo, ali pa ga poznajo površno, so lahko alarmantne, netočne.
Dejstvo je , da vsaj pol leta po prenehanju , ne smete zanositi!

Zdravilo je v uporabi več kot 14 let in omenjeno je potrjeno.-

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Da ne bom odpirala nove teme o roaccutane, bom vprašanje postavila tukaj.
Zanima me ali je pomembno, da se zdravilo prične jemati na drugi ali tretji dan menstr. cikla kot piše v navodilih? Zdravnik in lekarnar nista nič omenila in sem zdravilo kar vzela.
Nihče me ni opozoril na to, da bi morala kožo zaščititi pred soncem. Naj nabavim kremo z zaščitnim faktorjem?

Nekje na netu sem zasledila, da je bilo to zdravilo prvenstveno namenjeno za bolnike z rakom. Vem, da ne gre verjeti vsemu, kar preberemo, ampak vseeno vprašam ali je v tem kaj resnice.

Hvala!

POzdrav!

Zelo zanimivo je prebirati informacije, ki jih širijo po forumih, po internetu razni “pacienti” in ljudje, ki pobirajo informacije iz strokovnih člankov, potem uporabijo tisto , kar jim najbolj ustreza in širijo razne bolj ali manj alarmantne informacije, begajo ljudi.
MOje stališče je: če bolnik pride do zdravnika mu mora zaupati, sicer nima smisla da bi se zdravil.

Torej po tem uvodu: zdravilo se jemlje ne glede na menstr. ciklus.
Zaščita za sonce je potrebna, mimigrede v poletnih mesecih se zdravljenje običajno prekine.
Zdravila iz iste grupe so bila v osnovi namenjena motnjam zaroženevanja, luskavici in podobnim boleznim, z razvojem, pa so jih spreminjali in prišli do zdravil, ki učinkujejo na drugem principu in drugih boleznih.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Spoštovani!

Roaccutane sem jemala pred približno petimi leti. Jemala sem 30 mg/ dan 9 mesecev. Zdaj sem stara 18 let, in me pogosto bolijo kolki ter gleženj. Sicer sem športno aktivna in se ukvarjam s tekom, a še to neredno in brez kakršnegakoli pretiravanja, zato se mi zdi čudno da bi že zdaj imela težave s kostmi. Ali je možno da na to vpliva Roaccutane?

Hvala vnaprej

Pozdrav!
Pri 13. letih? Če bi bile težave v zvezi s tem zdravilom, bi jih imela takrat, po tem obdobju bi jih zelo težko pripisali Roaccutanu.
Iskanje v druge smeri- ortopedsko, revmatološko? bi bilo primerno.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close