Roaccutane sončenje, microblading, depilacija
Pozdravljeni,
imam nekej vprašanj, ki jih nisem v potankosti zasledila na forumu, niti v navodilih. 6 let sem trpela za aknami po obrazu in po hrbtu v odrasli dobi, stara sem 33 let. Ker mi nič na svetu ni pomagalo, sem od novembra 2019 na 30 mg Roaccutanu (težka sem 50 kg), jemala jih bom do konca maja 2020. Zanima me:
1. Kako je s sončenjem po prenehanju jemanja? Nekje sem zasledila, da naj bi se 14 dni po prenehanju, drugje 1 mesec. Kaj priporočate? Ali to pomeni, da bo naša koža enako reagirala na sonce, kot je pred začetkom jemanja in ne bo bolj dovzetna na poškodbe?
2. Kako je z microbladingom, pri katerem se koža rani, kdaj po prenehanju jemanja bi bilo to za kožo sprejemljivo? Spet sem nekje brala po pol leta, nekje pa po enem.
3. Po kolikem času po prenehanju jemanja spet lahko začnemo z depilacijo s toplim voskom brez trakov ali sladkorno peno? Spet ,kar sem zasledila je bila samo depilacija, nikjer ni bila opisana vrsta depilacije in da se priporoča šele po pol leta.
Med iskanjem odogovorov sem naletela na veliko negativnih komentarjev okoli tablet. Jaz lahko zase rečem, da so mi rešile kožo in se tudi splošno bolje počutim (nekje sem zaslediala anksioznost in depresijo in ne verjamem, da je to posledica tablet, ampak česa drugega) in glede na nekaj strankih učinkov, ki bodo kasneje izginili, so tablete zame velik plus.
Hvala za odgovore, lp
Pozdrav!
me veseli, da je učinek tega zdravila dober.
Tudi sam ima ogromno dobrih izkušenj s tem zdravilom, praktično nobenih težkih stranskih učinkov.
Internet in razne dezinformacije pa pač zmedejo in preplašijo ljudi.
Kar se tiče vaših vprašanj: sončenje – seveda smo proti nasploh- ampak dopust, hribi…. vse se lahko prične po nekaj tednih po končanem jemanju: 2-3, posegi na koži kot so microblading in podobno naj bi se pričeli po nekaj mesecih, npr 5-6, depilacija pa po nekaj tednih : 1-2 meseca.
Take so izkušnje in navodila.
Lp
Pozdravljeni!
Od 1.1.2020 jemlejm Roaccutane 40mg dnevno. Imela sem okoli 72 kg, sedaj okoli 68. Do sedaj nisem imela tezav razen suhih ustnic, suhih oci, obcasne bolecine v hrbtenici ter mogoce manjsi custveni izpadi(obcasen jok brez razloga). Sedaj sem na zacetku petega meseca jemanja. Pričele so se mi bolečine v sklepih, predvsem v ramenskih sklepih in bolecina v trtici na dotik. Obcasne bolecine misic. Kožo lahko rečem da imam sedaj dokaj očiščeno. Mozoljcki se ne pojavlajo vec, imela sem blazjo obliko. Moja dermatologinja me ni testirala med jemanjem zabjetrne teste, kljub mojemu predlogu. Zaradi pandemije, sem ze dva recepta (2 meseca) dobila kar preko telefona, po pogovoru z medicinsko sestro in ne zdravnico. Tudi na kontroli ko sem jo imela po 2 mesecih jemanja, se zdravnica za moje stranske ucinke ni kaj zelo zanimala. Celo zapisala je da se pocutim dobro, a me o tem niti ni povprasala. Sedaj me zanima, ali bi v mojem primeru bilo smiselno dermatooginji predlagati o znižanju moje doze ali mogoce celo o prenehanju jemanja? Jemati bi morala se naslednji mesec, torej 6 mesecev 40mg dnevno. Zelo me skrbi da nebi bolecine v sklepoh ostale permanentno, saj vcasih bolecina pride do te mere da roko komaj dvignem.
Prosim vas za nasvet kaj naj storim v mojem primeru. Hvala
Pozdrav!
V primeru , da gre za stranske učinke zdravila, kar je seveda možno, prekinemo jemanje zdravila za nekaj tednov. V kolikor se stanje umiri, ponovno predpišemo zdravilo.
Vaša doza je glede na dnevno odmerek priporočena za skupno jemanje 7 do 8 mesecev, ko se pričakuje trajne učinke za akne, če se vmes prekine za nekaj tednov, to pri učinkih ne bo imelo bistvenega vpliva.
Lp