Najdi forum

Spoštovani,
ali mi lahko kdo pove kako se naredi rmanovo olje.
Že vnaprej hvala za odgovore in LP.

Zivjo!
Lahko povem kako se naredi RMANOVA TINKTURA
Rmanove cvetove napolnimo v steklenico do vratu, prilijemo 38-40% žganjein pustimo stati na socu cca 14 dni.
Recept po Mariji Treben

Jaz bi v olivno olje namočila drobno zrezane cvetove rmana in postavila na toplo mesto ( takokot naredim šentjanževo olje ).Če ga rabiš za takojšno uporabo, bi namočene cvetke v olju postavila na vodno kopel, da se rman čimpreje izloči.

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Najlepša hvala za odgovore-bom naredila kar oboje.LP

Če Vam ni odveč,prosim, da napišete zakaj je dobro to rmanovo olje.HVALA.

Za opekline na koži,pri krčih v trebuščku(predvsem pri dojenčkih)-super zadeva-lp

ali kdo ve, ce je res, da je rman zelo ucinkovito zečisce za odvajanje vode iz telesa?

to mi je namrec svetovala ginekologinja, ko sme potozila, da se mi obupno zadrzuje voda…

ali veste se za kako drugo zelisce, caj, zvarek, …protu zadrzevanju vode? hvala..

preslica, brezovi listi, petršiljevi listi in še mnogo drugih zelišč, kar piše v vsaki knigi o zdravilnih zeliščih.

Za kaj se to lahko uporablja?

Rmanov olje oziroma macerat (zelišča namočena v olju) se naredi iz posušenega rmana. Naberemo ga, ko cveti in uporabimo tako cvetove, liste kot tudi stebla.

Posušen rman na drobno narežemo s škarjami (ali ga sesekljamo v blenderju, sekljalniku) in napolnimo steklen kozarec za vlaganje do približno 2/3, tako da je “rahlo natlačeno”.

Do vrha kozarca nalijemo olje (lahko olivno – je najbolj stabilno, lahko pa tudi druga – sončnično (nerafinirano), mandljevo, jojobino…).

S kakšno leseno palčko (kitajsko, npr.) dobro požokamo, da pride olje res med ves rastlinski material. 

Olje mora prekrivati ves rastlinski material. Po kakšne dveh dneh preverimo in po potrebi dolijemo olje.

Postavimo na temno mesto na sobni temperaturi (npr. kakšna kuhinjska omarica), zaščitimo podlago – ker je običajno, da bo olje polzelo ven in bo podlaga oljnata.

Po 4 tednih (vmes lahko večkrat premešamo) precedimo skozi gazo, tetra plenico ali kaj podobnega – dobro ožamemo rastlinski material in ga damo na kompost. 

Olje shranimo na hladno in temno mesto. 

Uporablja se topikalno lahko pri ekcemih, izpuščajih, pikih insketov, opeklinah, nečisti koži, proti staranju kože…kot dodatek kopeli, za zaustavljanje krvavitev, celi rane, pri prekomernemu izpadanju las, pri krčnih žilah, hemoroidih.

 

Lep pozdrav,

 

dr. Tina Mele

https://thegreenwitch.si/

Rmanove cvetove prekrijem z domačim olivnim oljem.Na okenski polici pustim 1 mesec.Precedim dobro ožemam in shranim v temne steklenicke na hladno. Zjutraj in tvečer eno žlicko popiti.

Odlicno zdravilo za zgago in želidec.

Pozdravljeni,

pri uživanju maceratov (zelišča namočena v olje) je treba biti izredno previden. Obstaja tveganje, da se razvije plesen (ne samo tista vidna na vrhu…ampak se v olju oz na dnu pojavijo kot neke “nitke”). Usedlina je sicer dokaj običajna, ampak če se ta usedlina “vleče”, so kot neke nitke, je to verjetno plesen. In če to uživamo, ni ravno fajn (pri zunanji uporabi je tveganje za kakšne težave tudi v primeru plesni manjše – vsekakor pa se macerat zavrže, če ugotovimo plesen).

Pri uporabi suhih rastlin je tveganje sicer manjše, še vedno pa obstaja, zato jaz načeloma ne priporočam uživanja maceratov – ampak jih uporabljam striktno za topikalno (zunanjo uporabo). Za notranjo uporabo (uživanje) se raje poslužujem drugih pripravkov (čaj, tinktura, sirup…)

Drugo so kulinarična olja – zopet uporabimo nujno suho rastlino, izbiramo rastline, ki imajo same po sebi zelo dobro protimikrobno delovanje (česen, rožmarin, čili…) in za kulinarično olje damo precej precej manj, rastlinskega materiala, kot za macerat in je tudi zaradi tega tveganje za plesen potem manjše.

 

Tudi ne priporočam delanja maceratov na soncu. Oljčno olje je sicer dobro stabilno, vendar vseeno svetloba lahko pospeši oksidacijske procese in olje “pokvari” (žarkost) in s tem zopet v telo vnašamo morebitne škodljive snovi.

Lep pozdrav,

dr. Tina Mele

https://thegreenwitch.si/

 

New Report

Close