Na nosu sem imel znamenje oziroma rjavo piko, pod njo se mi je pa naredil mozolj, ki sem ga bolj ali manj pustil na miru, da se je posušil in ga nisem kaj stiskal,razen malo rahlo popraskal… ko se je pa ta mozolj posušil pa se je posušila tudi koža nad mozoljem in potem mi je ta del kože odpadel z rjavo piko vred.
Zanima me ali je lahko to kaj nevarno kar se tiče nastanka raka? Ker vem, da so nas kot otroke starši vedno opozarjali, da si ne smemo spraskati teh znamenj.
Hvala za vaš odgovor!
V.
Spoštovani!
ali je kaj nevarno ali ne, je odvisno od tega, kaj je ta “pika” bila.
V kolikor je šlo za benigno, nenevarno spremembo, potem to ni nevarno.
Žal vam kaj več brez pregleda in za “nazaj” ne morem odgovoriti. Niti nimam podatka o vaši starosti, koliko časa ste imeli “piko” ( od rojstva, ali nekaj mescev)…itd.
Glede na vaš opis in lokacijo sicer predpostavljam, da ste imeli pred tem najverjetneje tako imenovani Miescherjev nevus ( oblika pravega “znamenja”). Vnetje in destruktivni proces “mozolja” pa ga je nekoloko poškodoval. To kar je odpadlo je povrhnji del in ker Miescherjev nevus sega globje v kožo najverjetneje ni “odpadel” v celoti. Na tem mestu je možno, da se vam bo počasi ponovno pojavil (lahko manjši in manj ali pa celo nepigmentiran).
Tudi ne vem kdaj se je to zgodilo ( pred 1 mesecem ali pred nekaj leti?)
Svetujem vam, da, v kolikor se je to zgodilo pred kratkim, počakate, da se koža na tistem mestu popolnoma zaceli. Če bo na tem mestu še videti spremembo ali pa boste opazili, da na tem mestu sprememba raste, potem vam svetujem dermatološki pregled. Ne da bi vas pregledal, žal ne morem natančneje odgovoriti.
Samo praskanje ali poškodba sicer ni dejavnik, ki bi povzročil raka, težava je bolj v tem, da pogostoma pacient ne ve, kaj je “tista sprememba” ki jo praska (in le ta je lahko začetna oblika raka, ki se seveda v zgodnji fazi ne prepozna in lahko izgleda kot “pika”, “znamenje”, “mozoljček”…itd) Zato vedno svetujemo in tudi vaši starši so imeli prav, da se kožnih sprememb ne praska. Če ne veste kaj je in vas skrbijo, jih dobro pokazati dermatologu.
Lepo vas pozdravljam
B. Žgavec