Najdi forum

rja, pršice in uši na vrtnicah

Pozdravljeni.

Vsako leto se na vrtnicah (in še nekaterih rastlinah) pojavi isti problem.
Trenutno sem opazila vse troje hkrati:
– rja (drobne rjavo-oranžne pike na listih, ki se razširijo tako, da list odpade)
– pršice (listi najprej na listnih žilah postajajo svetli, brez zelenila, nato tudi odpadejo)
– uši

Škropila sem z rubiganom, basudinom, že lani, pa nič ne pomaga.
Je možno, da se rastlina na strup navadi?
S kom priporočate, naj škropim?

Sedaj je še čas, ko rastlina ni tako prizadeta, a se bolezen zelo hitro širi in sredi poletja, ko bi mogla biti vrtnica najlepša, je moja gola, brez listov.
LP NB

Sem iskala po revijah, tako da vam šele sedaj odgovarjam.

no, v revijah (Moj lepi vrt) so bili omenjeni ti pripravki:

Pirox set-zdrave vrtnice obvarujemo pred boleznimi in škodljivci (redno škropljenje)
Topas ali Systan – šipkova rja ali črna listna pegavost
Zolon (oziroma Zoolone-ta deluje tudi proti gosenicam in drugimi škodljivci, ki objedajo liste), Bospilan, Basudin-proti listnim ušem
pripravek iz kopriv (24h namakamo koprive v vodi) – proti listnim ušem

Tudi nekaj mojih vrtnic ima probleme s temi boleznimi, pa sem kupila en pripravek od Plantelle proti pegavosti. Zaradi vremena jih še nisem mogla poškropiti, tako da jih bom verjetno danes pozno zvečer. Upam, da bo tudi ta pripravek pomagal, čeprav ni bil omenjen v nobeni reviji (vsaj teh, ki jih jaz berem).

Lep pozdrav.

jaz sem kar z biokilom pospricala,upam da jih ne bo unicilo,sem se nova sem prvic sadila vrtnice

No, jaz sem tudi že vrtnice špricala s biokillom (ko se mi ni dalo mešat pripravkov), pa jim ni bilo nič. Samo, kolikor se spomnim, ni ravno dosti pomagalo (ali pa so bile zelo ušive).

Lep pozdrav.

New Report

Close