Riževo mleko – kalcij?
Zanima me, katero riževo mleko uporabljate za svoje male alergike? Sama namreč dajem svojemu 10-mesečniku navadno ISOLA BIO riževo mleko, pa me že začenja skrbeti, kako je s potrebno količino kalcija. Nekajkrat sem že kupila riževo mleko od istega proizvajalca z dodanim kalcijem, pa ne vem, a bi sinčku morala dajati samo tega – kaj pa če bo kalcija preveč…..uf, strašne dileme?!
Če je katera to zadevo že kaj naštudirala, prosim lepo za nasvet!
lep pozdrav,
mojcapec
Dodan kalcij je veckrat koralni kalcij. Pri alergiji na ribe ipd se je bolje izogibati koralnega kalcija. Hrana, ki vsebuje precej kalcija:
ohrovt, brsticni ohrovt, spinaca (a se slabo vsrka zaradi oksalne kisline), blitva, koprive, sezam (in seveda namaz iz sezama tahin), ajdova kasa in moka, roziceva moka, bancha caj, rooibos caj, melasa in seveda tisto na kar smo radi alergicni : mleko in kompanija, drobne ribice, ki jih pojemo s kostmi, jajca…
LP Barb
Ja , Barb , tudi jaz se strinjam . A pri nas je tako : mleko in ribe so prepovedani, ohrovt , koprive … pa ne teknejo najbolj (krožnik ali dva zelenjavne minešte vsak dan , drugače pa ne) . Tudi jaz se sprašujem , ali naši otroci dobijo dovolj kalcija in drugih vitaminov, mineralov…, ki jih potrebujejo za zdravo rast in razvoj . Samo če poslušamo in beremo , kakšne so priporočljive količine mleka in izdelkov za rast otrok . Ojoj , in vse tiste reklame : Calcij za zdrave kosti…
Po drugi strani pa primerjam mojega otroka z drugimi , ki jih poznam in ugotovitev : moj otrok ima kljub omejitvam dokaj zdravo prehrano v primerjavi z drugimi . Nekateri sploh ne jedo sadja ali zelenjave . Največkrat imajo (nekateri ) na jedilniku pico, testenine, hrenovke, bel kruh, čokolino,… da o bonbonih in drugih sladikarijah ne govorimo .
….le tolažba za nas mame alergikov ?….
Lepo pozdravljeni
Meta
Vsi starši, ki imamo otroke alergike imamo na nek način srečo, da nam je dana možnost razmišljati drugače, o zdravi hrani, o zdravem načinu življenja… Vse te packarije, ki jih danes vsiljujejo preko reklam in katere mamice veselo kupujejo, otroci pa s pridom papcajo ne vodijo nikamor, samo slabo prinašajo. Pa se sprašujemo zakaj toliko alergij in ostalih bolezni; ni potrebno iskati dolgo, pa lahko najdemo odgovore…
Ne jemljite teh stvari kot tolažbo, temveč kot priložnost za zdravo življenje…
Lp – mojca
Se zelo strinjam s tabo Mojca. Mleko in mlečni izdelki še zdaleč niso takšen vir zdravja kot ga prikazujejo reklame, prav naprotno…
Mi smo v družini z malim alergikom vsi prenehali uživati mleko in mlečne izdelke, pa mislim, da sedaj uživamo veliko bolj zdravo hrano. Včasih si privoščimo kakšen ovčji sir, to je pa vse.
Drugače pa smo odkrili kup novih stvari, ki jih prej zaradi enolične prehrane nismo uživali: sami pečemo kruh z vse vrste semeni, velikokrat jemo čičeriko, proseno kašo, sojo..povdarek pa je seveda na zelenjavi. Tudi moj malček najprej ni bil navdušen nad zelenjavo, potem pa sem ga počasi navadila na okus, s spasiranimi juhicami (brokoli, cvetača, špinača…) do celih zelenjavnih pojedin. V takšni prehrani se ti ni treba bati, da bo otroku primanjkovalo kalcija.
O kalciju na med.over.net:
http://med.over.net/zdrava_prehrana/clanki/clanki_julij2002/kalcij.php
Brokoli, ohrovt, pa tudi por in zelje, so omenjeni kot dobri rastlinski viri. Malo sem brskala po tabelah. Vsebujejo brokoli 48mg kalcija na 100g kuhane in odcejene zelenjave; ohrovt 78 mg kalcija/100g kuhane zelenjave; brsticni ohrovt 28mg kalcija/100g kuhane zelenjave; rdece zelje 42 in navadno ali kitajsko zelje 32-34mg kalcija/100g kuhane zelenjave itd. Se vedno verjamem, da se splaca potruditi pri razlicnih nacinih priprave, da se najde recept, ki bi otrocku priblizal doloceno zelenjavo. Pomozne stvari v kalcijevih dodatkih so namrec lahko se vecji problem kot alergenost posameznih zivil. Sama sem zamenjala ze tri vrste kalcijevih dodatkov, vsakic je malcek pikcast, zato sem obupala nad njimi. Obstajajo taksne tablete za alergike, ki vsebujejo samo magnezijev stearat, kateremu se pa res ocitno ne da izognit, a se bojim da je pri nas se ta problem. Po vrhu sem zasledila nek clanek v nemscini, ki ima magnezijev stearat na zatozni klopi, a preslabo znam nemsko in nisem cisto razumela za kaj gre.
Ah ja, pa suhe fige se tudi omenjajo kot dober vir kalcija (14mg kalcija v eni sami suhi figi). Zmiksane kot sladilo, v pecivu, v kompotih ali kar tako.
Zanimiv recept za bananov puding sem npr. nasla v knjigi s “presnimi” recepti. Zrelo banano in zlico roziceve moke (1 zlica – 8g – vsebuje 28mg kalcija; vir: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/cgi-bin/list_nut_edit.pl) zmiksate s palicnim mesalnikom. In to je to.
Seveda, ce banana ali roziceva moka za vas nista problematicni.
LP Barb
Res hvala vsem skupaj za izčrpne nasvete!
Hvala Bogu, da naš malček, za razliko od sadja, zelo rad je zelenjavo (sploh pa brokoli), tako da sem glede na zadnje podatke kar malo potolažena. Seveda pa bomo še naprej skrbno nadzirali njegovo prehrano in poskrbeli, da dobi potrebne mineralčke, vitamine, beljakovine…..
Lep pozdrav sem skupaj!
🙂