Najdi forum

Moj sin je star 15 let. Razvijal se je povsem normalno in tudi v šoli je zelo dober. Sicer ni najboljši, je pa med najboljšimi. Zadnjič pa sem v njegovi sobi našla grozne risbe. Skoraj kap me je, ko sem jih zagledala. Risbe so bile takšne: mrtvaška glava z velikimi ušesi in rogovi in dolgim nosom, pod njo pa debeeel trup z ogromnimi dojkami in še bolj ogromnimi bradavicami na dojkah. Roke so zadebeljene, prsti pa so na obeh rokah oblikovani tako, da kažejo “fuck off”. Pod trupom, tam kjer se začnejo noge, pa ogromna jajca in penis, ki ščije. Nogi sta različni: ena je debela in se konča s kopitom, druga pa je le tanka trska, ki se konča s ptičjimi kremplji. Še več drugih motivov je narisal. Npr. ogromno glavo z ogromnimi usti in čekani v njih, z izbuljenimi očmi in nogami kot kura. Ali pa ovco, ki ima po sredi trupa ogromna usta s čekani. Narisal je tudi grob s svečkami in rožicami.
Ne vem, kaj sem storila narobe, da se je to pojavilo pri mojem sinu. Kar takole narenkrat, iznenada, prej pa je bil tako fejst fant. Fant od fare je bil. Le to sem mu včasih očitala, da ne dobi takšnih ocen, kot njegov najboljši sošolec. Ali sem storila napako, da sem mu to očitala? No, pa da ne boste rekli, da očeta ne omenjam. Tudi moj mož je enakega mnenja – ne ve, kje ga je polomil in je ves nesrečen.

Kdo pa vama pravi, da ste karkoli storili napak.
To, da vaš naistnik riše (za vas čudaško) še ne pomeni, da je z njim karkoli narobe.
Mogoče pa je umetniško nadarjen in mu ni bilo omogočeno se v tej smeri razvijati. Omenjala ste, da ste ga venomer primerjali z sošolci (seveda ta boljšimi) ali ste se kdaj pogovarjala z sinom in prisluhnili njegovimi željami, potrebami , hotenji,… Prijateljski pogovori z otrokom so več vredni, kakor trda starševska roka.
Povejte sinu, da ste opazili njegovo “MOJSTROVINO” in jo ne razumete. Pohvalite njegovo sposobnost umetniškega izražanja in poprosite za razlago njegovega videnja te slike.
Skratka vedite se do njega kot prijatelj.

Vaše vprašanje sem posredovala Francki.
Ker pa ima Francka težave z internetom in forumom,vam bo odgovorila takoj, ko bo tehnične težave odpravila.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Spostovani,
napisala sem vam dva odgovora, pa zal noben ni prispel do Petre, potem sem bila odsotna
dva dni.
No. danes pa upam, da bo odgovor le prispel do vas.

Takole, povsem se strinjam z ocetom, ki je pisal pred mano.
Povsem si predstavljam, da vam je bilo tezko, ko se pregledovali risbe vasega fanta in vedno
bolj vas je skrbelo, kaj je zdaj to.
Recem vam, pa brez vseh obramb poglejte svet v katerem vas fant (tako kot moja dva in se mnogi drugi ) odrasca. Ali bi mi, ki smo v svoji mladosti risali naravo, roze, prebodena srca,
fantje pa motorje in se kaj, to risali tudi danes. Niti pod razno.
Risanje je nacin izrazanja videnega, dozivetega, domisljije …
Tako je bilo ze od vedno. Torej potreba po izrazanju (cutenega, racionalnega, duhovnega) je ze od
nekdaj spremljala cloveka. Ta potreba se ni spremenila, spremenil pa se je svet in tako kot
ste ga videli narisanega, tako ga je pac v nekem trenutku v domisljiji videl vas fant. le
vprasajte ga od kot mu izhiodisce za risbe, zagotovo vam bo povedal, da je samo nekoliko
spremenil, preoblikoval, dopolnil nekaj, kar je videl (v casopisu, reviji, na spletu, televiziji).
Skratka, seveda se pogovorite s fantom – imam vtis, da se dobro razumeta, prosim pa vas,
da ne moralizirate, kritizirate, pac pa razumete in verjamete.
Z vasim fantom ni prav nic narobe, tudi vi niste nicesar zgresili. Tisto o primerjanju pa takole:
verjamem, da vas provicira misel, da bi z nekaj vec dela lahko vas fant prav tako dosegel najboljse ocene. Ampak, poskusite raje s tem, da je dobro veliko vedeti, znati, obvladati. In
nic ne omenjaje sosolca.

Takole,
s pozdravi Francka

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close