Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Rinitis

Rinitis

Pozdravljeni!

Imam astmo in celoletni rinitis, neznanega izvora. Ugotovila sem da mi skodi pitje vina, vinski kis.. To je potem otorinolaringolog na pregledu poimenoval kot aspirinska intoleranca. Dvakrat sem tudi operirala nosne polipe. Teden dni nazaj pa se mi je pojavila srbecica nosu, cuden vonj (po cesnu), tudi nekoliko boleci sinusi. Ob pregledu nosnic je bilo videti bele madeze ki so kazali na glivicno okuzbo. Osebna zdravnica mi je po telefonskem pogovoru predpisala Rojazil mazilo. Glivice so res po enem tednu izzvenele, tudi vonj in srbebica. Malo sem brskala po strokovni literaturi in zasledila da so tudi glivice lahko vzrok za pojav rinitisa in da v tujini za tovrstne tezave obstajajo nosna prsila. V Sloveniji nisem zasledila nobene raziskave, zato ne vem ali se pri nas to sploh obravnava. Ali imate na to temo kaj informacij?

 

Hvala in lp, Ana

Spoštovani,

pri sindromu aspirinske intolerance (astma, nosni polipi, alergija na nesteroidne antirevmatike – tudi aspirin) je vzrok v okvari imunskega sistema – moteni presnovi arahidonske kisline – kopičijo se vnetni mediatorji.

Imunski odgovor je dolgotrajen, pretiran, škodljiv. Pospešijo ga tudi konzervansi in nekatere snovi iz hrane. Izredno poslabšajo stanje virusi, bakterije in glive ter alergeni, ker se takrat imuski sistem spet aktivira. Niso pa vzrok glive.

Zdravljenje je z nosnimi kortikosteroidi, do 2x letno sistemskimi kortikosteroidi v tabletah, vsaj 1x z endoskopsko operacijo sinusov (da jih široko odpremo), najnovejše pa je biološko zdravilo dupilumab.

Za biološka zdravila je pogoj dokazano eozinofilno vnetje v sluznici (iz biopsije nosu / sinusov), veliko težav in simptomov ter izčrpano – neuspešno ostalo zdravljenje.

 

Lp

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close